Τόμας Φρίκε: «Στήριξη, όχι τιμωρία στην Ελλάδα» - Συνέντευξη
ΤΟΜΑΣ ΦΡΙΚΕ (οικονομολόγος, αρχισυντάκτης των «Financial Times» της Γερμανίας)
Ο Τόμας Φρίκε είναι από τους πιο γνωστούς οικονομικούς συντάκτες στη Γερμανία. Οικονομολόγος ο ίδιος, με σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, από το 2007 αρχισυντάκτης των οικονομικών σελίδων των «Financial Times» της Γερμανίας. Γράφει κάθε Παρασκευή την καυστική στήλη γνώμης με τίτλο «Οικονομικό θαύμα». Πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει οδηγηθεί σε έναν φαύλο κύκλο μαζί με την Ευρώπη και ως μοναδική λύση βλέπει μια δημόσια δήλωση στήριξης της Αγκελα Μέρκελ και των άλλων Ευρωπαίων προς τη χώρα, γεγονός που πιστεύει ότι θα ησυχάσει τις αγορές. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, καυτηριάζει και τον ρόλο των γερμανικών ΜΜΕ, λέγοντας «τρομάζω με τα στερεότυπα που γράφονται».
Ποια πιστεύετε ότι είναι ρεαλιστική λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους;
Μεγάλη συζήτηση γίνεται για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Κάτι τέτοιο μπορεί να πάει καλά, αλλά με συνθήκες που θα είναι πολύ δύσκολες για την Ελλάδα, καθώς δεν γνωρίζουμε πώς θα αντιδράσουν οι αγορές. Επίσης η Ελλάδα για πολύν καιρό δεν θα μπορεί να βγει στις αγορές αυτές. Είναι σημαντικό να πέσουν τα επιτόκια του ελληνικού χρέους. Το πρόβλημα είναι το πώς οι αγορές θα εμπιστευθούν ξανά την Ελλάδα, καθώς έχει χάσει την αξιοπιστία της. Μια αναδιάρθρωση δεν θα φέρει λύσεις, ενώ θα «μολυνθούν» και χώρες όπως η Πορτογαλία και θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα για ολόκληρη την ευρωζώνη. Μια ρεαλιστική λύση που θα σπάσει τον φαύλο κύκλο στον οποίο έχει μπει η Ελλάδα θα μπορούσε να δοθεί από την Ε.Ε. και τη Γερμανία, οι οποίες πρέπει να δώσουν εγγυήσεις για την ελληνική οικονομία. Θα είναι μια πράξη όχι μόνον πολιτικής αλλά και οικονομικής αλληλεγγύης. Είναι πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να συνεχίσει τον δρόμο της με τόσο υψηλά επιτόκια. Πρέπει να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Πρέπει να σταθούμε δίπλα στην Ελλάδα. Πρέπει να βγει δημοσίως η καγκελάριος Μέρκελ και να πει «εγγυόμαστε εμείς για τα ελληνικά χρέη», όπως το έκανε για τις γερμανικές τράπεζες.
Τι αποτέλεσμα θα έχει μια τέτοια κίνηση;
Αυτομάτως θα υπάρξει βελτίωση του κλίματος. Θα βελτιωθούν αμέσως οι συνθήκες δανεισμού, ώστε να μην υπάρξουν νέα μέτρα για τον ελληνικό λαό. Οι Ευρωπαίοι και οι Γερμανοί ειδικότερα πρέπει να εγγυηθούν ότι η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει και να διδαχθούν από το λάθη που έγιναν μέχρι τώρα.
Ποια ήταν τα λάθη αυτά;
Το πρόγραμμα περικοπών της ελληνικής κυβέρνησης ήταν κατά βάση σωστό, αλλά δεν γίνεται να συνεχιστεί. Δεν χρειαζόμαστε προγράμματα τιμωρίας, αλλά αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας, όπως νέες επενδύσεις - για παράδειγμα στον τομέα του τουρισμού. Να στηρίξουμε την Ελλάδα και όχι να την τιμωρήσουμε. Βλέπω σωστή και την ιδέα ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ, το οποίο συζητιέται στη Γερμανία από οικονομολόγους και πολιτικούς.
Τι πιστεύετε για τα ευρωομόλογα;
Και αυτά είναι μια ιδέα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά, επαναλαμβάνω, η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει όσο τα επιτόκια είναι τόσο υψηλά. Πρέπει να γίνουν κινήσεις που θα ηρεμήσουν τις αγορές και θα ρίξουν τα επιτόκια. Η Γερμανία έχει κερδίσει πολλά από το ευρώ και πρέπει να βοηθήσει ώστε οι αγορές να ξαναεμπιστευθούν την Ελλάδα.
Εχετε γράψει στη στήλη σας ότι πολλοί γερμανοί δημοσιογράφοι, που γράφουν για το ελληνικό χρέος, το μόνο που ξέρουν για την Ελλάδα είναι η λέξη ούζο. Ποιος ο ρόλος των γερμανικών ΜΜΕ στην υπόθεση της ελληνικής κρίσης;
Ενα μέρος των γερμανικών ΜΜΕ παίζει αρνητικό ρόλο. Είναι φοβερό το τι στερεότυπα έχουν γραφεί από μερίδα του γερμανικού τύπου. Και ξέρετε ποιους εννοώ. Ξεχνούν ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια και η Γερμανία είχε σημαντικά προβλήματα. Εχει δημιουργηθεί μια άσχημη κατάσταση, με Γερμανούς να βρίζουν την Ελλάδα και τους Ελληνες να κάνουν το ίδιο για τους Γερμανούς. Ενας φαύλος κύκλος. Ομως, στην περίπτωση αυτή, καθρεφτίζεται η αρνητική στάση που έχουν πολλοί Γερμανοί απέναντι στο ευρώ. Η Ελλάδα παίζει τον ρόλο του εξιλαστήριου θύματος, καθώς μεγάλο μέρος του γερμανικού λαού -όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις- δεν είναι ευχαριστημένο με το ευρώ και υπάρχουν βαθιά αισθήματα σύνδεσης με το παλιό ισχυρό γερμανικό μάρκο, για το οποίο πιστεύουν ότι ήταν καλύτερο από το ευρώ. Πολλές φορές με τρομάζουν τα κλισέ που υπάρχουν. Πόσο λίγα γνωρίζουμε ο ένας για τον άλλον και κυρίως πόσο λίγα ξέρουν οι Γερμανοί για τις προσπάθειες και τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα