Παραπέμπεται ο Άκης Τσοχατζόπουλος
Η Βουλή αποφάσισε την παραπομπή του πρώην υπουργού Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος κάλεσε να μιλήσουν για το σκάνδαλο των υποβρυχίων ο πρωθυπουργός και άλλα κυβερνητικά στελέχη.
Την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην υπουργού Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλου για δύο αδικήματα και την παραπομπή του στο Δικαστικό Συμβούλιο, αποφάσισε, με ευρεία πλειοψηφία, η Ολομέλεια της Βουλής έπειτα από μυστική ψηφοφορία, αποδεχόμενη το πόρισμα της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που διερεύνησε την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων.
Ειδικότερα, ψήφισαν 242 βουλευτές και στην κάλπη βρέθηκαν 236 έγκυρα, 6 άκυρα και 4 λευκά. Για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, υπέρ της παραπομπής του κ. Τσοχατζόπουλου ψήφισαν 216, 9 «κατά», ενώ 7 δήλωσαν «παρών», ενώ για το αδίκημα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, υπέρ ψήφισαν 215, κατά 9, ενώ 8 δήλωσαν «παρών».
Κατόπιν αυτού, στην Ολομέλεια της Βουλής θα γίνει η κλήρωση των πέντε μελών ανώτατων δικαστικών λειτουργών που θα απαρτίζουν το Δικαστικό Συμβούλιο.
Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο θα αποφανθεί για το αν έχουν ή όχι παραγραφεί τα αδικήματα με τα οποία διώκεται ο πρώην υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, αν θα υπάρξει διαχωρισμός τους και αν θα παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο ή στην Τακτική Δικαιοσύνη.
Τσοχατζόπουλος: «Ανήθικο το κατηγορητήριο εις βάρος μου»
«Σκευωρία και ανήθικο», χαρακτήρισε το κατηγορητήριο ο πρώην υπουργός Άμυνας του ΠΑΣΟΚ. κ. Τσοχατζόπουλος και κάλεσε να μιλήσουν για τις ομόφωνες αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ σχετικά με την παραγγελία των υποβρυχίων τον σημερινό πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, και τους υπουργούς Θόδωρο Πάγκαλο, Βάσω Παπανδρέου, Ευάγγελο Βενιζέλο Δημήτρη Ρέππα, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Κώστα Σκανδαλίδη και Γιάννη Μαγκριώτη.
«Δεν θα καταφέρουν να με καταστήσουν βολικό ένοχο με κουρελόχαρτα της κάθαρσης», επεσήμανε, χαρακτηρίζοντας «μνημείο πλαστογράφησης της αλήθειας» το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων, με το οποίο προτείνεται η παραπομπή του.
Επίσης, ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να αποκαλύψει την πολιτική του δίωξη με νομικό μανδύα, ενώ σχολίασε για την κυβέρνηση πως «αυτό το ΠΑΣΟΚ που κατέστη συνώνυμο του μαρτυρίου του ελληνικού λαού δεν είναι το κόμμα του».
«Η παρουσία μου εδώ δεν σημαίνει νομιμοποίηση της παρωδίας κάθαρσης και ευτελισμού των θεσμών. Βρίσκομαι εδώ για να απογυμνώσω το διάτρητο, προκατασκευασμένο πόρισμα και τη βολική και κάλπικη εικονική πραγματικότητα που σας παρουσίασαν», τόνισε ο κ. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε «τεράστιο ψεύδος» και «παράνομο συμπέρασμα» ότι δωροδοκήθηκε. Απέκρουσε δε την κατηγορία ότι πήρε παράνομα περιουσιακά ωφελήματα από την εταιρία «Φέροσταλ» για την διευκόλυνση της, σημειώνοντας ότι «διευκόλυνση χωρίς επηρεασμό των μελών του ΚΥΣΕΑ και του Α.Ν.Σ. δεν γίνεται», και ότι «δεν υπάρχει ουδεμία μαρτυρία περί δωροδοκίας μου».
«Σε όλο το πολυσέλιδο μυθιστόρημα δεν υπάρχει ούτε ένα πραγματικό στοιχείο ή έστω ένδειξη ότι έχω οποιαδήποτε σχέση με κάποια εταιρία», ανέφερε ο πρώην υπουργός και χαρακτήρισε « άλμα στο κενό και αυθαίρετο τον συσχετισμό των εμβασμάτων της εταιρίας «Τορκάσο» με τις παράνομες πληρωμές της «Φεροστάλ"». Απέρριψε επίσης την κατηγορία για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που του προσάπτουν όπως είπε χωρίς κανένα στοιχείο και χωρίς καν το πόρισμα του ΣΔΟΕ.
Τέλος ανέφερε: «Σήμερα, το λεγόμενο ΠΑΣΟΚ, πολιτικά παραμορφωμένο, απομονωμένο, δημοκρατικά και οργανωτικά αποστεωμένο, κατέληξε σε αυτό που λέει ο λαός «κακό χωριό τα λίγα σπίτια» και σε ενός ανδρός αρχή. Γι΄ αυτό νομίζουν θα εκτονώσουν τη λαϊκή αγανάκτηση με δική μου ενοχοποίηση. Θα τους απογοητεύσω, όμως, γιατί είμαι αθώος».
Υπέρ της δίωξης κατά Τσοχατζόπουλου τάσσεται η αντιπολίτευση
Ναι στην άσκηση δίωξης κατά του πρώην υπουργού, Άκη Τσοχατζόπουλου, λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, περιορίζοντας το κατηγορητήριο εις βάρος του.
Το ΛΑΟΣ δήλωσε πως διαφωνεί με την άσκηση δίωξης εκ μέρους της Βουλής, προκρίνοντας την παραπομπή του κ. Τσοχατζόπουλου στην τακτική Δικαιοσύνη. Ο Θανάσης Πλεύρης ανέφερε πως το κόμμα του δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην συνέχεια της συνεδρίασης, παραμένοντας στην αρχική του απόφαση αποχώρησης και από τις εργασίες της Επιτροπής.
Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνισε την ανάγκη «να αντιμετωπίσουμε με ευθύτητα την επιταγή της κοινωνίας που θέλει κάθαρση στο πολιτικό σύστημα και να τελειώσουμε με τις εκκρεμείς υποθέσεις που βρίσκονται ακόμα στα ντουλάπια της Δικαιοσύνης, για πολιτικά πρόσωπα».
Και συνέχισε: «Η ομόφωνη απόφαση της Βουλής, την οποία ελπίζω ότι θα έχουμε, με ψήφο υπέρ της παραπομπής, θα αποδείξει πως το πολιτικό σύστημα σ' αυτήν τη χώρα δεν έχει πεθάνει, και πως όταν θέλει να βγάλει την κομματική προμετωπίδα, μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Και ως πρώτο βήμα, είναι απαραίτητη η υπερψήφιση για περαιτέρω έρευνα».
Ο εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Αντώνης Σκυλλάκος, εστίασε στην αποφυγή της διερεύνησης του αδικήματος της απιστίας εκ μέρους του Άκη Τσοχατζόπουλου, καταλογίζοντας ευθύνες «για ευνόητους λόγους» και στα δύο μεγαλύτερα κόμματα γιατί «το μεγάλο πρόβλημα είναι και το τι έκαναν οι επόμενοι υπουργοί - και με την εφαρμογή των συμβάσεων και με τα αντισταθμιστικά».
Από το ΣΥΡΙΖΑ, ο Θοδωρής Δρίτσας συμφώνησε με τους υπόλοιπους εισηγητές της ελάσσονος αντιπολίτευσης πως «η πρόταση και το πόρισμα χωλαίνει, κυρίως από τον τρόπο με τον οποίο την διαχειρίστηκε κυρίως η κυβερνητική πλειοψηφία, με την ανοχή και συνηγορία της Νέας Δημοκρατίας».
Ο κ. Δρίτσας διαπίστωσε πως στο πόρισμα «κατά παράβαση της εισαγγελικής παραγγελίας δεν ελέγχονται συνολικές ευθύνες».
Ο ανεξάρτητος βουλευτής και μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Χρήστος Μαρκογιαννάκης ανέφερε πως «θα ψηφίσω υπέρ της παραπομπής, μονάχα για ένα λόγο, επειδή ξέρω πώς θα ερμηνευτεί μια αρνητική μου ψήφος από τους κακόβουλους. Αυτοαναιρούμαι φοβούμενος τον λαϊκισμό».
www.kathimerini.gr
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα