Άκαρπη και η δεύτερη συνάντηση για το ελληνικό χρέος
Τραπεζίτες και επενδυτές συναντήθηκαν σήμερα για δεύτερη συνεχόμενη μέρα -αυτή τη φορά στη Ρώμη- καθώς διευρύνεται το πλαίσιο των συζητήσεων για το ελληνικό χρέος και πλέον φαίνεται να εξετάζονται και πιο επιθετικές λύσεις – ακόμα και αν αυτές κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν άμεσα ως χρεοκοπία από τους οίκους αξιολόγησης.
Οι συζητήσεις μέχρι σήμερα εστίαζαν στην γαλλική πρόταση που είχε στόχο να ενθαρρύνει τους επενδυτές να μετακυλήσουν τα ομόλογά τους σε εθελοντική βάση, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Dow Jones Newswires.
Ωστόσο, πλέον η συζήτηση έχει διευρυνθεί και περιλαμβάνει σειρά επιλογών, όπως το ενδεχόμενο οι επενδυτές να ανταλλάξουν τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους με νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας και χαμηλότερου κόστους. Το σχέδιο αυτό έχει την υποστήριξη της γερμανικής πλευράς.
Αντιπρόσωποι του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) και τραπεζίτες συναντήθηκαν σήμερα στη Ρώμη με τον Vittorio Grilli, πρόεδρο της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής (EFC) της ζώνης του ευρώ, δήλωσε στο Dow Jones Newswires πηγή από το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας.
"Τα στελέχη συναντήθηκαν για να εξετάσουν μια ευρεία γκάμα επιλογών για τον ρόλο των ιδιωτών στην κρίση του ελληνικού χρέους και τη συμμετοχή τους σε ένα σχέδιο, ωστόσο δεν κατέληξαν σε συμφωνία καθώς δεν ήταν αυτός ο στόχος της συνάντησης", δηλώνει πηγή με γνώση του θέματος στο πρακτορείο.
Άλλες πηγές κάνουν λόγο για αδιέξοδο στις συνομιλίες. Οι τράπεζες είναι διστακτικές να συμφωνήσουν σε μετακύλιση μεγάλων ποσών για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι μεγαλύτεροι οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε συμφωνίας που δεν θα είναι εθελοντική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χρεοκοπία.
"Αυτή τη στιγμή δεν σημειώνεται πρόοδος", δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος κυβέρνησης της ζώνης του ευρώ που παρακολούθησε τη χθεσινή συνάντηση στο Παρίσι. Παρουσιάστηκαν πολλές ιδέες για ένα εναλλακτικό σχέδιο ή την τροποποίηση της γαλλικής πρότασης αλλά δεν έχει υπάρξει συμφωνία, πρόσθεσε.
"Ορισμένοι, όπως η ολλανδική πλευρά, υποστηρίζουν ότι οι τράπεζες θα πρέπει να υποχρεωθούν να μετακυλίσουν τα ομόλογα. Αυτό θα αποτελούσε χρεοκοπία και κρίνοντας από την ωρίμανση των ομολόγων αυτό θα μπορούσε να συμβεί το επόμενο έτος", δήλωσε ο αξιωματούχος.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Jan Kees de Jager ήταν ο πρώτος αξιωματούχος της ζώνης του ευρώ που δήλωσε δημοσίως ότι η εθελοντική μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων δεν είναι ρεαλιστική και ενδεχομένως να πρέπει να επιβληθεί, σημειώνει το πρακτορείο.
"Νομίζω ότι θα πρέπει να δεχτούμε ότι η εθελοντική συνεισφορά δεν είναι ρεαλιστική. Αν κάποια αναγκαστική συνεισφορά από την πλευρά των τραπεζών οδηγήσει σε ένα βραχυπρόθεσμο και μεμονωμένο γεγονός πιστοληπτικής αξιολόγησης [μια υποβάθμιση], αυτό δεν θα ήταν καταστροφή. Η Ελλάδα δεν έχει σήμερα πρόσβαση στις αγορές και ούτως ή άλλως και δεν θα έχει για αρκετό καιρό", φέρεται να δήλωσε ο de Jager, όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires σημειώνοντας ότι τα σχόλια του επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος του υπουργείου.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του IIF, Charles Dallara δήλωσε την Τετάρτη ότι μια επιλεκτική χρεοκοπία δεν είναι απαραίτητο πως θα εκτροχιάσει τις προσπάθειες της Ελλάδας να βγει από την κρίση.
Πηγή:www.capital.gr
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα