Δελτίο κρίσης: 08.07.11 - Του Γιάννη Βαρουφάκη
Photo: PateandoPiedrasweb
Σε αυτό το τελευταίο Δελτίον Κρίσης πριν τις διακοπές (το Δελτίον επιστρέφει μαυρισμένο και ξεκούραστο μετά τον Δεκαπενταύγουστο) ξεκινάμε με τις σημαντικές διεργασίες που προέκυψαν μετά την σχεδόν καθολική συνειδητοποίηση ότι η Κρίση απαιτεί μια νέα προσέγγιση. Ότι ούτε τα τεράστια δάνεια, ούτε τα Μνημόνια, ούτε οι επαναγορές χρέους, ούτε τα Γαλλικά σχέδια αποτελούν λύση.
Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΕΞΙ (που έγιναν οκτώ)
Την Δευτέρα που πέρασε δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα στους Financial Times, Der Spiegel και εδώ στο protagon.gr Διακήρυξη υπογεγραμμένη από έξι κορυφαίους ευρωπαίους ηγέτες που υποστηρίζει τις βασικές αρχές της πρότασης για την ευρω-κρίση που πρωτοδημοσιεύσαμε εδώ τον περασμένο Νοέμβρη (με τον Holland): Tέλος της πολιτικής δανεισμού των ελλειμματικών χωρών από τις πλεονασματικές, έκδοση ευρωομολόγων και χρήση τους όχι μόνο για την τιθάσευση του χρέους αλλά και για την χρηματοδότηση των επιθετικών, πανευρωπαϊκών επενδυτικών προγραμμάτων. Πολύ σύντομα, την Διακήρυξη υπέγραψαν και άλλοι δύο (ένας τ. Πρόεδρος της Πορτογαλίας, ο Jorge Sampaio, και ένας τ. υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας, ο J. Fischer). Στο μεταξύ την Διακήρυξη αναδημοσίευσαν πολλές έγκυρες εφημερίδες, όπως η Corriere dela Sera. Ακόμα και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, μόλις χθες οι New York Times ουσιαστικά ενστερνίζονται την βασική φιλοσοφία της Διακήρυξης (βλ. εδώ για πρόσφατο σχολιασμό μου του συγκεκριμένου δημοσιεύματος). Τέλος, ο Steve Keen αναλύει την πρότασή μας και την αντιπαραθέτει στην Αργεντίνικη εμπειρία του Richard Koo.
[Ακόμα και το ΔΝΤ δίνει στοιχεία που ενισχύουν την άποψη ότι με την λιτότητα η Κρίση επιταχύνεται αντί να δαμάζεται.]
ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΠΑΝΑΚΥΛΙΣΕΙΣ
Στο προηγούμενο Δελτίο είχα εξηγήσει ότι το Γαλλικό σχέδιο επανακύλισης του ελληνικού χρέους είναι άκρως προβληματικό, ιδιαίτερα επιζήμιο για την Ελλάδα, και δεν θα αποφύγει τον χαρακτηρισμό του 'πιστωτικού γεγονότος' το οποίο σχεδιάστηκε ώστε να αποφύγει. Ήδη στην ΕΕ χαρακτηρίζεται μη ρεαλιστικό. Μάλιστα, ο Wolfgang Munchau, στους Financial Times, πάει ακόμα πιο 'πέρα' χαρακτηρίζοντας το σχέδιο τοξικό (όπως ακριβώς είχα χαρακτηρίσει πριν μήνες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το EFSF). Είναι πλέον προφανές ότι το σχέδιο αυτό, ευτυχώς, δεν προχωράει. Την χαριστική βολή έδωσαν οι γνωστές εταιρείες αξιολόγησης που είπαν ότι θα κηρύξουν την Ελλάδα χρεοκοπημένη αν η Ευρώπη ενστερνιστεί το Γαλλικό τραπεζικό σχέδιο. Όπως σωστά λέει ο Henning Meyer, το πρόβλημα δεν θα έρθει από τις τράπεζες. Το πρόβλημα είναι οι τράπεζες. Κάτι αντίστοιχο είχα γράψει εδώ. Κι αν δεν πιστεύετε τα λεγόμενά μου, τουλάχιστον η Wall Street Journal φαίνεται ότι έχει την ίδια άποψη...
BRADY BONDS αλά ελληνικά
Μετά την κατάρρευση του Γαλλικού Σχεδίου, η μόνη εναλλακτική στην δική μας πρόταση που μένει ζωντανή και συζητείται αφορά μια πιθανή έκδοση της λύσης των Brady Bonds στα οποία κατέφυγαν οι ΗΠΑ στο τέλος της δεκαετίας του '80 ώστε να 'κλείσουν' την κρίση χρέους της Λ. Αμερικής. Στο παρελθόν έχω εξηγήσει γιατί αυτή η λύση δεν ενδείκνυται για την κρίση της ευρωζώνης. Από τότε όμως, ο Daniel Gros έχει επανέλθει με μια εξειδικευμένη πρόταση όπου τον ρόλο των Brady Bonds παίζουν τα ομόλογα του (κατ' εμέ) τοξικού EFSF. Η ιδέα είναι, απλά, ότι το EFSF αγοράζει κοψοτιμής όλο το ελληνικό χρέος (με έκπτωση x% στην δευτερογενή αγορά) και κατόπιν περνά αυτήν την έκπτωση στην Ελλάδα, αντί για κούρεμα x%. Το πρόβλημα με αυτήν την πρόταση είναι ότι θα κοστίσει πολύ (καθώς η αγορά όλου του χρέους θα μειώσει την έκπτωση ιδιαίτερα) και, το πιο σημαντικό, είναι αδύνατον να εφαρμοστεί μόνο για την Ελλάδα κι όχι για, π.χ., την Ιρλανδία. Άρα, δεν θα εγκριθεί ποτέ μια τέτοια λύση από το Συμβούλιο Κορυφής, ιδίως τώρα που η Ιρλανδία έχει μεγάλα παράπονα για τα επιτόκια δανεισμού της από την ΕΕ.
ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΛΟΙΠΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
• Η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια βυθίζοντας την Ευρώπη βαθύτερα στην κρίση χρέους.
• Ο Juncker προτείνει πολιτική Αν. Γερμανίας για την Ελλάδα. (Δείτε εδώ για την κριτική μου τόσο της πρότασής του όσο και της διάγνωσής του ως προς τα αίτια του ελληνικού προβλήματος.)
• Η European Tribune αναφέρεται τόσο στις προσομοιώσεις του ελληνικού χρέους (που παρουσίασα στο protagon πριν μερικές εβδομάδες) όσο και στην πρότασή μας.
• Ο Jens Bastian στο Eurointelligence για την Ελλάδα: η σημερινή πολιτική δεν περπατάει.
• Λίγη ελληνική ιστορία και μια ιδέα πολιτικής επιστήμης για αρχάριους
• Ελλάς και Κλεπτοκρατία
• Για να χαμογελάσετε: Δύο αυστραλιανοί κωμικοί εξετάζουν την Ελληνική Κρίση (παλιό αλλά καλό)
• Το Σχέδιο Marshall δεν αποτελεί πηγή έμπνευσης για τη υπέρβαση της σημερινής Κρίσης. Αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι μεταβιβάσεις και σύγκρουση με το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Του Mark Mazower
• Τα επιτόκια δεν ανεβαίνουν μόνο στην ευρωζώνη. Ανεβαίνουν και στην Κίνα.
• Το θαύμα της Ισλανδίας, και πως οι εταιρείες αξιολόγησης το αγνόησαν.
• Ο David Harvey αναλύει γιατί η στάση πληρωμών της Ελλάδας είναι μονόδρομος
ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΝ ΣΤΑ ΞΕΝΑ ΜΕΣΑ
Κάποιοι αναγνώστες μου ζήτησαν πρόσβαση σε συνεντεύξεις στα ξένα μέσα. Παραθέτω μερικές:
• Συνέντευξη από τον Max Keiser, στο Keiser Report, πηγαίνετε στο 13' 40''
• Συζήτηση με τον Trevor Chappell, ABC Radio National
• Συνέντευξη στην εκπομπή As It Happens του Καναδικού Κρατικού Ραδιοφώνου - πατήστε το Part 1
• Συζήτηση στο China International Radio για την ελληνική και ευρωπαϊκή κρίση - πατήστε το Part 1
• Συνέντευξη από τον Stephen Long, ABC Radio National
• Συνέντευξη στο Air Talk, Southern California Public Radio, πηγαίνετε στο 12' 30''
• Τηλεοπτική συνέντευξη στο Al Jazeera English
• Τηλεοπτική συνέντευξη στην Διεθνή Ρωσική Τηλεόραση - Russian Television International
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα