Αύγουστος 1943: Η εξέγερση των κρατουμένων στο στρατόπεδο Τρεμπλίνκα
Στις 2 Αυγούστου του 1943, οι κρατούμενοι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τρεμπλίνκα στην Πολωνία εξεγέρθηκαν. Μετά την εξέγερση, το στρατόπεδο του ναζιστικού καθεστώτος, που ήταν ειδικά δημιουργημένο για τη μαζική δολοφονία Εβραίων, Πολωνών και Ρομά στο πλαίσιο της Επιχείρησης Ράινχαρντ, σταμάτησε να λειτουργεί.
Οι εξεγερμένοι κρατούμενοι κατάφεραν να κατασχέσουν μικρά όπλα από την αποθήκη της φρουράς, ψέκασαν με κηροζίνη τα κτίρια και έβαλαν φωτιά. Στον πανικό που ακολούθησε, μερικοί δεσμοφύλακες και πολλοί περισσότεροι κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους. Από τους συνολικά 1.500 κρατούμενους του στρατοπέδου, οι 600 κατάφεραν να δραπετεύσουν, ωστόσο σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μόνο οι 40 από αυτούς έμειναν ζωντανοί μέχρι το τέλος του πολέμου.
Ο διοικητής του στρατοπέδου Kurt Franz θυμάται κάποια χρόνια αργότερα: «Μετά από την εξέγερση τον Αύγουστο του 1943 ανέλαβα μόνος μου το στρατόπεδο για έναν μήνα. Ωστόσο, εκείνο το διάστημα δεν χρησιμοποιήθηκαν οι θάλαμοι αερίων».
Στο στρατόπεδο σημειώθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές από την εξέγερση και η επιχείρηση δολοφονίας των Εβραίων είχε σχεδόν ολοκληρωθεί. Έτσι, αποφασίστηκε να εκτελεστούν με πυροβόλα όπλα και οι τελευταίοι κρατούμενοι και το στρατόπεδο να κλείσει. Τον Οκτώβριο του 1943, ο Odilo Globocnik, που επέβλεπε την επιχείρηση Ράινχαρντ στην Πολωνία, έγραψε στον αρχηγό των SS Heinrich Himmler: «Έχω ολοκληρώσει την επιχείρηση Ράινχαρντ και κλείνω όλα τα στρατόπεδα». Η τελευταία ομάδα των περίπου 30 εβραίων κοριτσιών που είχε απομείνει στην Τρεμπλίνκα πυροβολήθηκε μέχρι θανάτου στα τέλη Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς.
Το στρατόπεδο βρισκόταν στην περιοχή μεταξύ των χωριών Τρεμπλίνκα και Μαλκίνια, κοντά στην διασταύρωση Μαλκίνια, επάνω, δηλαδή, στον κεντρικό σιδηροδρομικό άξονα Βαρσοβία - Μπιάλιστοκ και σε περιοχή αραιοκατοικημένη, μόλις 100 χιλιόμετρα μακριά από τη Βαρσοβία. Οι πρώτες μεταγωγές προς την Τρεμπλίνκα έγιναν από τα γκέτο της Βαρσοβίας και του Ράντομ. Στο διάστημα Ιουλίου 1942- Οκτωβρίου 1943 στο στρατόπεδο θανατώθηκαν περίπου 850.000 άνθρωποι.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα