Αποστρατεύονται τα... Κέντρα Νεοσυλλέκτων
Δεν θα δέχονται «στραβάδια» για εκπαίδευση σε Τρίπολη, Καλαμάτα, Πάτρα, Λαμία και Σταυρούπολη Ξάνθης από τη «σειρά» Αυγούστου - Σεπτεμβρίου
Ρεπορτάζ: Λουκάς Δημάκας - Εύη Σαλτού - Δάμων Δαμιανός - Ζωή Λιάκα
Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ. Οι χώροι του Κέντρου Νεοσυλλέκτων στην Κόρινθο, το οποίο λειτουργεί ως τέτοιο από το 1927, καταλαμβάνουν έκταση 320 στρεμμάτων. «Εκεί βρίσκεται η ανάπτυξη της Κορίνθου. Το αναπτυξιακό, οικιστικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό μέλλον της πόλης μας βρίσκεται στην απόδοση στην τοπική κοινωνία του στρατοπέδου», λέει συχνά ο υπουργός Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος πήρε την ευθύνη να κλείσει το ΚΕΝ αν και είναι βουλευτής του νομού. Ο ίδιος, μάλιστα, ως νεοσύλλεκτος κατατάχθηκε στο συγκεκριμένο Κέντρο το 1980.
«ΠΕΡΑΣΑ ΖΑΧΑΡΗ». «Οταν περνούν τα χρόνια, πάντα οι αναμνήσεις της νιότης είναι καλές. Το στρατόπεδο της Κορίνθου είναι συνδεδεμένο με συγκεκριμένη ηλικία και εποχή - τα χρόνια της αποστασίας που πήγαν πίσω έναν φιλελευθερισμό που είχε προκύψει από τις εκλογές του 1964», θυμάται σήμερα, 45 χρόνια μετά την κατάταξή του στο 6ο Σύνταγμα Πεζικού στην Κόρινθο, ο μαέστρος Βύρων Φιδετζής. «Προσωπικά, όπως και οι άλλοι νεοσύλλεκτοι μουσικοί, πέρασα ζάχαρη στην Κόρινθο. Μας κάλεσαν να ετοιμάσουμε γιορτή για τις Απόκριες κι όλο πρόβες κάναμε στη Λέσχη. Οι άλλοι έκαναν πορείες στα Εξαμίλια και μας κοιτούσαν, όπως καταλαβαίνετε, με ζήλεια», προσθέτει.
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ «ΒΡΩΜΙΚΑ». Τα σουβλατζίδικα ήταν πάντα ένας επαγγελματικός κλάδος που ανθεί δίπλα στα κέντρα νεοσυλλέκτων, όπως και σε όλα τα στρατόπεδα. Ενα από αυτά, θυμάται ο 59χρονος φιλόλογος Βασίλης Πλάκας, το 1977 «έκανε απίθανα "'βρώμικα" σαντουιτσάκια» μπροστά στην πύλη του Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Κορίνθου. Ομως για το μεγαλύτερο διάστημα της βασικής εκπαίδευσης, η πύλη και τα γύρω από αυτήν μαγαζιά ήταν «απαγορευμένη ζώνη» για τα στραβάδια.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα