Ξεσκονίζουν όσους έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό
Εγκύκλιος στις Τράπεζες
Στόχος να εντοπιστούν όσοι διακινούν "μαύρο χρήμα", φοροδιαφεύγουν και δεν μπορούν να δικαιολογήσουν μέσω του "πόθεν έσχες" την προέλευση των χρημάτων που "έβγαλαν" στο εξωτερικό. Από "κόσκινο" θα περάσουν και συναλλαγές που έχουν γίνει μέσω πιστωτικών καρτών
Φορο-ενέδρα σε όλους όσοι "έβγαλαν" καταθέσεις στο εξωτερικό από το 2009 μέχρι σήμερα στήνει το υπουργείο Οικονομικών. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Π. Οικονόμου, καλεί με απόφασή του τις τράπεζες να γνωστοποιήσουν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου τα στοιχεία φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που "σήκωσαν" χρήματα από τις ελληνικές τράπεζες και τα μετέφεραν στο εξωτερικό την τελευταία τριετία. Οι πρώτοι που θα ελεγχθούν είναι όσοι μετέφεραν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ ανά έτος.
Στόχος να εντοπιστούν όσοι διακινούν "μαύρο χρήμα", φοροδιαφεύγουν και δεν μπορούν να δικαιολογήσουν μέσω του "πόθεν έσχες" την προέλευση των χρημάτων που "έβγαλαν" στο εξωτερικό. Από "κόσκινο" θα περάσουν και συναλλαγές που έχουν γίνει μέσω πιστωτικών καρτών.
Το υπουργείο ζητάει από τις τράπεζες να διαβιβάσουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αναλυτικά στοιχεία για τους καταθέτες του εξωτερικού, όπως ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, δικαιούχους λογαριασμών και για τα ποσά που "έφυγαν" από την Ελλάδα, στοιχεία για εμβάσματα, επιταγές, ημερομηνία συναλλαγής και χώρα προορισμού των κεφαλαίων.
Η πρώτη λίστα που θα πρέπει να σταλεί στη ΓΓΠΣ μέχρι 31/10/2011 αφορά κεφάλαια που διακινήθηκαν στο εξωτερικό το διάστημα από 1/1/2009 μέχρι 31/7/2011, ενώ η δεύτερη αφορά στο διάστημα από 1/8/2011 μέχρι και 31/10/2011 και θα πρέπει να διαβιβαστεί μέχρι 31/11/2011.
Οπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου, "το υπουργείο Οικονομικών θα ελέγξει περιπτώσεις όπου το ύψος των κεφαλαίων που διακινήθηκαν στο εξωτερικό υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 100.000 ευρώ ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο, κατ' έτος, ανεξαρτήτως του αριθμού των ιδρυμάτων μέσω των οποίων διακινήθηκαν τα εμβάσματα".
Με τους εξονυχιστικούς ελέγχους και τις διασταυρώσεις το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να εντοπίσει όσους δεν μπορούν μέσω του "πόθεν έσχες" να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων. Τα στοιχεία που αναγράφονται στα εμβάσματα (ΑΦΜ φορολογούμενου και ποσό κατάθεσης σε τράπεζα του εξωτερικού) θα διασταυρωθούν με τις φορολογικές δηλώσεις.
Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν σκέψεις να δοθεί η δυνατότητα σε όσους έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό να καταβάλουν φόρο 15% - 20% επί του ποσού των καταθέσεων, προκειμένου να αποφύγουν τον φορολογικό έλεγχο, που μπορεί να οδηγήσει σε φορολόγηση έως και 45%.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Θα ενημερώσουν τη ΓΓΠΣ για τα 50,3 δισ. ευρώ που έφυγαν έξω
Πρόκειται για ζήτημα εθνικού συμφέροντος και οι τράπεζες θα ενημερώσουν τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για τα ποσά που βγήκαν στο εξωτερικό, από τον Ιανουάριο του 2009 και εντεύθεν, αναφέρει στο "Εθνος" τραπεζικό στέλεχος.
Ας σημειωθεί ότι χθες η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών διαβιβάστηκε στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών, η οποία με τη σειρά της ενημέρωσε τις τράπεζες. Υπενθυμίζουμε πως από τον Ιανουάριο του 2010 και μέχρι το τέλος Ιουλίου 2011 οι συνολικές αναλήψεις από νοικοκυριά και επιχειρήσεις ήταν της τάξης των 50,3 δισ. ευρώ. Φέτος στο 7μηνο οι εκροές από καταθετικούς λογαριασμούς διαμορφώθηκαν στα 22,38 δισ. ευρώ.
Μαρία Βουργάνα
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα