Γερμανία: Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο, δήλωσε ο Κ. Λίντνερ
Βοήθεια χωρίς πατρονάρισμα ήταν η απάντησή του όσον αφορά το κούρεμα
«Μια οικειοθελής παραίτηση των πιστωτών είναι σχεδιασμένη και επίκειται. Αλλά διερωτώμαι όπως και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εάν επαρκεί το ύψος του 21%. Περαιτέρω δεν κάνω εικασίες. Είναι ορθό να δημιουργηθούν τώρα τα εργαλεία ώστε να ελεγχθεί ο κίνδυνος μετάδοσης και οι επιπτώσεις στις τράπεζες. Στο ερώτημα, αν μπορεί η Ελλάδα να καταστεί μια λειτουργούσα χώρα της ευρωζώνης, η απάντησή του ήταν: Η αρχική κατάσταση είναι δύσκολη. Υπολογίζω ότι η χώρα θα χρειαστεί τουλάχιστον μία δεκαετία. Συγχρόνως πρέπει να βοηθήσουμε χωρίς να πατρονάρουμε. Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο».
«Σχετικά με αυτό δεν κάνω εικασίες. Έτσι κι αλλιώς έχουν γίνει υπερβολικά πολλές εικασίες. Με αυτό τον τρόπο επίσης χάνεται η εμπιστοσύνη» κι εν συνεχεία πρόσθεσε ότι «από εμένα δεν θα ακούσετε καμία λέξη για την έκθεση της Τρόικα για την Ελλάδα πριν αυτή να παρουσιαστεί».
Η σκυτάλη δόθηκε στη συνέχεια στην πρωθυπουργό του κρατιδίου Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία Χανελόρε Κραφτ, η οποία σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung» δηλώνει ότι: «Εάν η Ελλάδα έχει αδυναμία πληρωμών, πρέπει κανείς να φοβάται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Αυτό πρέπει να το αποτρέψουμε. Ωστόσο συζητάμε σχεδόν αποκλειστικά για το σωστό παυσίπονο για το καρκινικό έλκος και πολύ λίγο για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το καρκινικό έλκος, το οποίο μας έφερε σε αυτή την κατάσταση: Στις υπερβολές των χρηματοπιστωτικών αγορών».
Το δημοσίευμα αναφέρεται – μεταξύ άλλων – στον ρόλο της τρόικα, υπογραμμίζοντας ότι πλέον το καθήκον της είναι να δίνει οδηγίες αναφορικά με το «πού πρέπει να γίνει οικονομία και πού μεταρρυθμίσεις και δεν βοηθάει λεπτομερώς στην εφαρμογή των οδηγιών της».
Εν συνεχεία, το άρθρο κάνει αναφορά στην Task-Force και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει στην Ελλάδα, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει αναμφίβολα η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος της χώρας.
«Πόσο αποτελεσματική θα είναι η Task-Force στο να προετοιμάσει την Ελλάδα για το μέλλον, δεν είναι ωστόσο προβλέψιμο. Σε πολλές υπηρεσίες οι ελεγκτές και οι νεοφερμένοι έρχονται αντιμέτωποι με την αντίσταση της πικραμένης από τις πολυάριθμες μισθολογικές περικοπές δημοσιοϋπαλληλίας» αναφέρεται σε αυτό.
Το ρεπορτάζ καταλήγει με την επισήμανση ότι στη γειτονική Βουλγαρία, τη φτωχότερη χώρα της Ε.Ε., όπου «το κράτος πληρώνει άθλιες συντάξεις και αξιολύπητες κοινωνικές παροχές… μεγαλώνει η δυσαρέσκεια για τις πολλές παραχωρήσεις της Ε.Ε. στην πολύ πλουσιότερη Ελλάδα. Αυτή η χορωδία μάλλον θα ενισχυθεί κι άλλο».
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα