Ανοίγουν τώρα θέμα διαδοχής και στο ΠΑΣΟΚ
Η απώλεια της πρωθυπουργίας από τον Γ. Παπανδρέου ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στο ΠΑΣΟΚ, με τις οργανώσεις του να «βράζουν» και τους δελφίνους να κοιτούν ήδη στην επόμενη μέρα, μη βγαίνοντας όμως ακόμα μπροστά και αφήνοντας βουλευτές και στελέχη να κάνουν προς το παρόν τη «βρόμικη δουλειά». Αν, άλλωστε, ακολουθηθούν τα χρονοδιαγράμματα και προκηρυχθούν εκλογές εντός του Φλεβάρη, οι υποψήφιοι διάδοχοι του Γιώργου Παπανδρέου, είτε πρόκειται για τον Ευ. Βενιζέλο είτε για έναν εκ των «τριών» (Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης) ή κάποιον «κοινωνιστή» (Παπουτσής, Κατσέλη κ.λπ.), θα προτιμήσουν να πάρει εκείνος πάνω του την ήττα, που αναμένεται στρατηγική...
Ο κ. Παπανδρέου από χθες πάντως τυπικά έχει πάψει να είναι και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού στις 11 Νοεμβρίου του 2011 έληγε, σύμφωνα με το καταστατικό, η θητεία του. Ορισμένοι υποστηρίζουν μάλιστα ότι εσκεμμένα καθυστέρησε τις διαδικασίες για νέο πρωθυπουργό, ώστε να μπορεί να επικαλεστεί την καταστατική διάταξη που του επιτρέπει, εφόσον έχει ταυτόχρονα και το πρωθυπουργικό αξίωμα, να καθυστερήσει για έξι μήνες την προκήρυξη συνεδρίου που θα εκλέξει νέα ηγεσία. Μέχρι τότε θα προσπαθήσει να παραμείνει γαντζωμένος στα «κάγκελα» του ΠΑΣΟΚ, ενεργοποιώντας τους μηχανισμούς που ελπίζει ότι θα αποτρέψουν την ανατροπή του.
Στην Ιπποκράτους το κλίμα «ανασύνταξης» που επικρατεί είναι στη λογική της πορείας προς τις εκλογές με επικεφαλής τον Γιώργο Παπανδρέου, που στη νέα «πράσινη» προπαγάνδα αποτελεί τον «εγγυητή» όσων πέτυχε η προηγούμενη κυβέρνηση. Και ενώ το «λογικό» επιχείρημα -προς δελφίνους κυρίως- είναι ότι θα είναι σχεδόν αδύνατη η προεκλογική εκστρατεία και το στήσιμο καλπών σε όλη την Ελλάδα για την εκλογή προέδρου την ώρα της προεκλογικής εκστρατείας προς τις εθνικές κάλπες, και ότι τυχόν εκλογή από το Συνέδριο απαιτεί καταστατική αλλαγή, στην πραγματικότητα γνωρίζουν καλά ότι ο Γ. Παπανδρέου θα επιδιώξει να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος, για το οποίο άλλωστε έχει ιδιοκτησιακή λογική. Ηδη τα αδέλφια του φέρονται να επιχειρούν να τον πείσουν να μη φύγει από πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ίδιος έχει προϊδεάσει για τις κινήσεις του, διαμηνύοντας ότι «από όπου φύγει» θα το κάνει με τη θέλησή του. Αλλωστε η επόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα, σαφώς μικρότερη από τη μισή σήμερα, θα ελέγχεται πλήρως από τον Γ. Παπανδρέου αφού θα έχει καταρτίσει τις λίστες.
Οι δελφίνοι, από την άλλη πλευρά, θέλουν να κερδίσουν χρόνο ώστε να παλέψουν για την επικράτησή τους αλλά και να ξεχαστεί το κυβερνητικό, μνημονιακό τους παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση, και ενώ στην Ιπποκράτους επιμένουν ότι «είναι ένα ζήτημα ποιος και πότε θα βάλει θέμα ηγεσίας», αυτό επί της ουσίας έχει ήδη τεθεί. Παράλληλα, όσοι κρατούν προς το παρόν τα προσχήματα παραδέχονται ότι αυτό δεν θα κρατήσει για πολύ. Πρώτος το θέμα έθεσε δημοσίως ο Δ. Λιντζέρης, που εσχάτως έχει περίπου «αυτονομηθεί» από το βενιζελικό μπλοκ. Ο κ. Λιντζέρης, αφού πρώτα χαρακτήρισε «παρελθόν» τον πρώην πρωθυπουργό και έθεσε θέμα ηγεσίας, επανήλθε χθες για να πει ότι «το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσει με ποιον επικεφαλής θα κατέβει στις επόμενες εκλογές», προκειμένου «να δώσει τη σκυτάλη στο μέλλον». Ακόμα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαπας παραδέχτηκε χθες ότι το κόμμα «χρειάζεται μεγάλες αλλαγές, γιατί σε πολλά ζητήματα έχει μείνει πίσω», αν και υποστήριξε ότι «στο θέμα ηγεσίας είναι λίγο άκαιρη αυτή η συζήτηση (...) αυτή η συζήτηση θα γίνει θεσμικά μέσα στο ΠΑΣΟΚ, ας αφήσουμε τον Γ. Παπανδρέου να την ανοίξει».
Οτι «δεν είναι ο καλύτερος χρόνος να ξεκινήσουμε αυτή τη στιγμή εσωκομματικές διαδικασίες» είπε ο Γ. Ντόλιος, αφήνοντας όμως «περιθώριο χρόνου» ως την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση και παραπέμποντας «από Δευτέρα» για τις όποιες πρωτοβουλίες, εκτιμώντας ότι θα αναληφθούν από τον Γ. Παπανδρέου.
«Ορφανές» θα μείνουν και οι στρατιές συμβούλων. Ποιους σώζει ο «ηγεμών»
Μεγαλεία τέλος για τους αναρίθμητους συμβούλους, συνεργάτες και μετακλητούς υπαλλήλους του Μεγάρου Μαξίμου και της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού, που για μια ολόκληρη διετία βρίσκονταν εγκατεστημένοι στο ρετιρέ της εξουσίας και από χθες ακολουθούν ο ένας μετά τον άλλον στην πόρτα της εξόδου τον Γιώργο Παπανδρέου.
Πολλοί εξ αυτών είναι δύσκολο να χαρτογραφηθούν με τα ονοματεπώνυμα και τις ιδιότητές τους, καθώς στο δαιδαλώδες και πολυπρόσωπο σχήμα της οργανωτικής δομής του έμμισθου επιτελείου του Γιώργου Παπανδρέου έχανε κανείς τον μπούσουλα στην προσπάθειά του να κατανοήσει ποιος ασχολείται με τι, ενώ η κατάσταση γινόταν ακόμη πιο περίπλοκη εξαιτίας και των αλλοδαπών συμβούλων, με τους οποίους ο πρώην πρωθυπουργός «έκλεινε» συνεργασίες με σκοπό να βοηθήσουν τη χώρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συντριπτική πλειονότητα όλων αυτών θα βρεθεί στην «εργασιακή εφεδρεία» και όσοι απομείνουν κοντά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είτε θα μετακινηθούν στην Ιπποκράτους είτε στο γραφείο του στη Βουλή. Κάποιοι, με τις ευλογίες του Γιώργου Παπανδρέου, ενδέχεται να αξιοποιηθούν, εν είδει «εξυπηρέτησης», από «πράσινους» υπουργούς της νέας κυβέρνησης. Εκτός Μεγάρου Μαξίμου θα βρεθεί και ο στενός πυρήνας των συνεργατών του Γιώργου Παπανδρέου. Ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου Νίκος Αθανασάκης, η επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού Ρεγγίνα Βάρτζελη, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου Γιώργος Ελενόπουλος, ο επικοινωνιακός σύμβουλός του Νίκος Ζιώγας, ο προσωπικός φωτογράφος του πρωθυπουργού Βασίλης Φίλης, ο σύμβουλός του σε ζητήματα στρατηγικής Κώστας Θέος, ο υπεύθυνος Τύπου για τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης Βασίλης Παπαδημητρίου, καθώς επίσης και άλλα πρόσωπα που στελέχωναν το πρωθυπουργικό γραφείο. Ο Λουκάς Παπαδήμος θα κρατήσει στο Μέγαρο Μαξίμου τον σύμβουλο του Γιώργου Παπανδρέου για ευρωπαϊκά θέματα Γιώργο Γληνό, καθώς ο τελευταίος ήταν ο ενδιάμεσος κρίκος της κυβέρνησης με τον επικεφαλής της ομάδας κρούσης Χ. Ράιχενμπαχ. Μετέωρος είναι και ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σωτήρης Λύτρας. Ασφαλώς οι αλλαγές σε σχέση με πρόσωπα που είχαν άμεση επαφή με το επιτελείο του πρωθυπουργού δεν θα επέλθουν μόνο με βάση τη χωροταξική υπόσταση της δράσης τους.
Υπάρχουν κρίσιμες Γραμματείες που λειτουργούσαν σαν... δορυφόροι του Μεγάρου Μαξίμου. Σε αυτές υπηρετούν πρόσωπα, τα οποία έδιναν καθημερινή αναφορά στο επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και στην Ιπποκράτους, όπως είναι ο γενικός γραμματέας Τύπου και Ενημέρωσης Γιώργος Πετρουλάκης, ο οποίος έγραφε για λογαριασμό του κόμματος και της κυβέρνησης τον περίφημο «Σχολιασμό της Επικαιρότητας».
Γιώργος Κατσίγιαννης
Αλλαγές, μετακομίσεις και καραμπόλες στα γραφεία της Βουλής
Μπορεί η σειρά των κομμάτων στη Βουλή να μην αλλάζει και η Νέα Δημοκρατία να παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση αφού δεν έβαλε βουλευτές στο νέο κυβερνητικό σχήμα, αυτό που άλλαξε άρδην ωστόσο είναι η χωροταξία των γραφείων στη Βουλή, με μεγάλους χαμένους τον Γιώργο Παπανδρέου και τον γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Β. Εξαρχο.
Οι ανακατατάξεις στη Βουλή άρχισαν ήδη από προχθές το βράδυ με την ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Οπως είναι φυσικό, στο γραφείο του πρωθυπουργού στο ισόγειο της Βουλής νέος ένοικος είναι από χθες ο Λουκάς Παπαδήμος. Αγνωστο πάντως παραμένει αν ο νέος πρωθυπουργός θα κάνει τόσο εκτεταμένη χρήση όσο ο Γ. Παπανδρέου ή θα χρησιμοποιεί το Μαξίμου. Οσοι ξέρουν όμως τα κατατόπια της Βουλής γνωρίζουν ότι οι πολιτικοί αρχηγοί σπανίως χρησιμοποιούν αυτά τα γραφεία, τα οποία δεν διεκδικούν και δάφνες πολυτέλειας. Θα μπορούσαν μάλιστα να χαρακτηριστούν και διεκπεραιωτικά και περιορίζονται σε λιτή διακόσμηση, η οποία δεν μεταφέρεται αναγκαστικά όταν αλλάζει ο ένοικος.
Ο Γ. Παπανδρέου πάντως δεν θα χρειαστεί να ξενιτευτεί, καθώς το γραφείο του και τα λίγα προσωπικά του αντικείμενα μεταφέρθηκαν ήδη λίγα μέτρα πιο δίπλα και συγκεκριμένα στο γραφείο που είχε εγκατασταθεί ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Β. Εξαρχος, σαφώς πιο μικρό και περίπου το μισό από το περίπου 30 τετραγωνικών μέτρων γραφείο του πρωθυπουργού.
Ο πιο άτυχος όλων είναι ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Β. Εξαρχος, ο οποίος μετακομίζει στον 2ο όροφο στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Μόνο ευχάριστο γι’ αυτόν, ότι το νέο γραφείο είναι πολύ πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερο από το παλιό και με σαφώς καλύτερη θέα, καθώς βλέπει όλο τον Εθνικό Κήπο από ψηλά.
Γιώργος Λυκουρέντζος
Προτεραιότητα του ΓΑΠ το γυμναστήριο της Ιπποκράτους
Ο Γ. Παπανδρέου επιστρέφει μαζί με τους συνεργάτες του στον έκτο όροφο των γραφείων του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους και ήδη ένα από τα πρώτα θέματα που, σύμφωνα με πληροφορίες τον απασχολούν, έχει σχέση με το γυμναστήριο!
Με εντολή του κ. Παπανδρέου, πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν έγινε πρωθυπουργός, είχε αρχίσει να διαμορφώνεται σε αίθουσα γυμναστικής ο χώρος ακριβώς δίπλα από το γραφείο του Κώστα Λαλιώτη στο κτίριο της Ιπποκράτους. Το θέμα όμως είχε κολλήσει σε μια απόφαση της Νομαρχίας Αθηνών, που τον Απρίλιο του 2010 αρνήθηκε να δώσει άδεια λειτουργίας για το γυμναστήριο. Οσο καιρό ο κ. Παπανδρέου ήταν πρωθυπουργός, η υπόθεση είχε παραμείνει σε αδράνεια, καθώς μάλιστα και ο ίδιος είχε σταματήσει να επισκέπτεται την Ιπποκράτους. Το αμέσως προσεχές διάστημα πάντως θα αναζητηθεί τρόπος επίλυσης του προβλήματος. Και πιθανότατα θα... βρεθεί, αφού κάπως θα πρέπει να εκτονώνεται, όταν θα ασφυκτιά στις συνεδριάσεις του πολιτικού συμβουλίου, νοσταλγώντας εκείνες τις μαραθώνιες του υπουργικού.
Το κτίριο της Ιπποκράτους επίσης αναμένεται να παρουσιάσει κινητικότητα και πάλι από Δευτέρα, με τον ιδιοκτήτη του μικρού μπαρ στον πρώτο όροφο να χαίρεται ίσως περισσότερο απ’ όλους, αφού ευελπιστεί στην επιστροφή προσωπικού και δημοσιογράφων για να γίνει επιτέλους η κρίση... ευκαιρία.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα