Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

«Στον όμορφο, γαλάζιο Δούναβη» του J. Strauss II - Της Γιόλας Αργυροπούλου-Παπαδοπούλου*

Αρχική | Μουσική | Κλασική Μουσική | «Στον όμορφο, γαλάζιο Δούναβη» του J. Strauss II - Της Γιόλας Αργυροπούλου-Παπαδοπούλου*
Φωτο: Το άγαλμα του Johann Strauss στο Stadtpark της Βιέννης



O συνθέτης Johann Strauss, ο νεότερος (1825 – 1899), ο «Βασιλιάς του Βαλς» όπως έχει επονομασθεί, γεννήθηκε στη Βιέννη στις 25 Οκτωβρίου του 1825. Πατέρας του ήταν ο Johann Strauss, ο πρεσβύτερος, ένας συνθέτης ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός, ο οποίος όμως δεν επιθυμούσε να ακολουθήσει ο γιος του την ίδια σταδιοδρομία. Παρά την επιθυμία αυτή του πατέρα του, ο νεαρός Johann – γεμάτος αυτοπεποίθηση – συνέθεσε πολλά έργα, πραγματοποίησε πολλές περιοδείες και, περί τα μέσα της δεκαετίας του 1860, ήταν ακόμη πιο διάσημος από τον πατέρα του, οι δε Βιεννέζοι τον περιέβαλλαν με απέραντη αγάπη και απεριόριστο θαυμασμό.

Παράλληλα, την εποχή εκείνη στην Ευρώπη, γνώριζαν τεράστια επιτυχία οι οπερέτες του Jacques Offenbach, ενός από τους μεγαλύτερους δημιουργούς αυτού του είδους. Ο Johann Strauss, λοιπόν, έχοντας δεχθεί έντονη την επίδραση από τον Offenbach, δοκίμασε τις δυνάμεις του, συνθέτοντας κατ’ αρχάς τις «Εύθυμες Κυράδες της Βιέννης» («Die lustigen Weiber von Wien»), μια οπερέτα που δυστυχώς δεν παραστάθηκε ποτέ, και στη συνέχεια την οπερέτα «Ο Ίντιγκο και οι 40 κλέφτες» («Indigo und die vierzig uber»), το 1871, που γνώρισε τεράστια επιτυχία. Σ’ αυτό το έργο (και συγκεκριμένα στην παρισινή εκδοχή του) ο Johann Strauss ενέταξε το περίφημο και πασίγνωστο βαλς «Στον ωραίο, γαλάζιο Δούναβη» (An der shönen blauen Donau).

Ακολούθησαν πολλές ακόμη οπερέτες, όπως «Το Ρωμαϊκό Καρναβάλι» («Carneval in Rom»), τo 1873, «Η Νυχτερίδα» («Die Fledermaus»), τo 1874, «Το Δαντελένιο μαντήλι της Βασίλισσας» («Das Spitzentuch der Königin»), τo 1880, «Μία Νύχτα στη Βενετία» («Eine Nacht in Venedig»), το 1883, και «Ο Βαρόνος Ατσίγγανος» («Der Zigeunerbaron»), το 1885.

Ο διασημότατος και ήδη καταξιωμένος παγκοσμίως Johann Strauss πέθανε στη γενέτειρά του, τη Βιέννη, στις 3 Ιουνίου του 1899. Σε κάποια έρευνα που είχε διεξαχθεί εννέα χρόνια πριν από τον θάνατό του, το 1890, ο μεγάλος αυτός Αυστριακός συνθέτης είχε αναδειχθεί ως μία από τις πιο αξιόλογες προσωπικότητες της υφηλίου, δίπλα στην βασίλισσα Victoria της Αγγλίας και τον Γερμανό πολιτικό Otto von Bismarck.

Στις 13 Μαρτίου του 1894, ο μεγάλος Αυστριακός συνθέτης και αρχιμουσικός Gustav Mahler διηύθυνε την «Νυχτερίδα» του Johann Strauss στην «Όπερα» του Αμβούργου, επικυρώνοντας – με τον τρόπο αυτό – την αξία της μουσικής αυτής σύνθεσης και χαρίζοντας στον Johann Strauss την δημοτικότητα, που αναμφίβολα παραμένει μέχρι σήμερα αμείωτη. Και ίσως αυτή η «κίνηση» του Mahler να ήταν το πιο μεγάλο δώρο που είχε ποτέ δεχθεί ο Johann Strauss…


Όσα λόγια κι αν επιχειρήσει να γράψει κάποιος για το περίφημο βαλς «An der schönen blauen Donau», σίγουρα δεν θα καταφέρει να εκφράσει ούτε το μεγαλείο αυτού του αθάνατου μουσικού έργου ούτε τα συναισθήματα που προκαλεί στον καθένα μας το άκουσμά του…

Ας το απολαύσουμε, λοιπόν, για μιαν ακόμη φορά… Σίγουρα, η μαγεία αυτής της μουσικής είναι πιο δυνατή κι από τα πιο αστραφτερά όνειρά μας…

Johann Strauss ΙΙ, «Στον όμορφο, γαλάζιο Δούναβη», Έργο 314.

*Η κυρία Γιόλα Αργυροπούλου – Παπαδοπούλου είναι επ. καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και ποιήτρια.





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

#ΜένουμεΣπίτι Τρεις οπερέτες που ανέβηκαν στο «Ολύμπια» τώρα δωρεάν στο διαδίκτυο

24 Μαρτίου 2020, 19:51
«Η Εύθυμη Χήρα», «Η Ωραία Ελένη» και «Ο Ορφέας στον Άδη», παραστάσεις των δύο ...

Ο θρίαμβος του βιολιού: Oistrakh, Menuhin & Rostropovich, 1965 - Δείτε το κονσέρτο live!

13 Νοεμβρίου 2019, 21:26
Οι βιρτουόζοι του βιολιού David Oistrakh,Yehudi Menuhin (Baron Menuhin) και Mstislav Rostropovich σε μια ...

Μπαλέτο: "Ο κύκνος που πεθαίνει" - Μάγια Πλισέτσκαγια (1959), live

20 Νοεμβρίου 2018, 19:19
Ένα αριστούργημα, μια συγκινητική εκτέλεση από τη χαρισματική και ανεπανάληπτη Ρωσίδα Maya Plisetskaya (20 ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0