Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ελληνοκινέζικα - Του Τάκη Μίχα

Αρχική | Απόψεις | Ελληνοκινέζικα - Του Τάκη Μίχα

 

Τι κοινό έχει η Κίνα με την Ελλάδα;

Κατ' αρχάς πρόκειται για δυο χώρες με ένα πολιτισμό που πάει πίσω στα βάθη της ιστορίας. Ένα άλλο ενδιαφέρον κοινό σημείο είναι ότι και οι δυο χώρες έχουν ένα εξίσου διεφθαρμένο δημόσιο τομέα. Έτσι το 2010 η Κίνα και η Ελλάδα ισοβαθμούσαν στην 78η θέση της παγκόσμιας κατάταξης 178 χωρών όσον αφορά την διαφθορά. Στην θέση 178 (χειρότερη) ήταν η Σομαλία ενώ την πρώτη θέση μοιράζονταν η Δανία, η Σιγκαπούρη και η Ζηλανδία. Όμως ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι και στις δυο χώρες έχει αναπτυχθεί μια γλώσσα με δομική αμφισημία που επιτρέπει στους γραφειοκράτες να ισχυρίζονται ότι οι  προτάσεις τους παρερμηνεύθηκαν.

Ας υποθέσουμε ότι στην Κίνα ένας επιχειρηματίας καλείται να πληρώσει φόρο 100 χιλιάδες γουάν. Ο εφοριακός θα του προτείνει ότι έναντι ενός «δώρου» θα του μειώσει σημαντικά το ποσό που θα πρέπει να καταβάλλει. Θα του πει λοιπόν: «Ας κάνουμε γιαντζιου μαζί». Το θέμα εδώ είναι ότι τα Κινέζικα είναι τονική γλώσσα και όταν αλλάζει ο τόνος αλλάζει  η σημασία της λέξης. Έτσι σύμφωνα με μια ερμηνεία η λέξη «γιαντζιου» σημαίνει «ερευνα,ψάξιμο», όταν όμως αλλάζει η τονική κλίμακα σημαίνει «τσιγάρα και αλκοόλ» (δηλαδή μπαξίσι). Έτσι λοιπόν η πρόταση που κάνει ο εφοριακός προς τον επιχειρηματία μπορεί να σημαίνει ανάλογα με τον τόνο της φωνής είτε το ανώδυνo «Ας το ψάξουμε μαζί το θέμα» ή το διεφθαρμένο «Δώσε  τσιγάρα και αλκοόλ» (δηλαδή «Σκάστα μου»). Με αυτό τον τρόπο ο εφοριακός είναι καλυμμένος γιατί μπορεί πάντοτε να ισχυρισθεί ότι η πρόταση του παραμονεύθηκε.

Κάτι ανάλογο ισχύει και στην Ελλάδα. Ας υποθέσουμε ότι ένας επιχειρηματίας καλείται να πληρώσει 100 χιλιάδες ευρώ φόρο. Ο εφοριακός θα τον ρωτήσει: «Σας αρέσει το 4-4-2;» Και εδώ φυσικά υπάρχει αμφισημία. Διότι « 4-4-2» μπορεί να σημαίνει  το γνωστό σύστημα διαφθοράς –ο επιχειρηματίας θα καταβάλλει 20% του ποσού στο κράτος, 40% στον εφοριακό  και γλυτώνει το άλλο 40%.  Όμως από την άλλη πλευρά το «4-4-2» μπορεί απλά να αποτελεί μια αθώα αναφορά στο γνωστό ποδοσφαιρικό σύστημα. Έτσι λοιπόν ο εφοριακός μπορεί πάντοτε να ισχυρισθεί, όπως ο συνάδελφός του στην Κίνα, ότι η ερώτησή του παρερμηνεύθηκε και ότι απλά ήθελε να μάθει τις απόψεις του συνομιλητή του σχετικά με τα διάφορα ποδοσφαιρικά συστήματα.

Όπως λοιπόν λέγαμε η Κίνα και η Ελλάδα έχουν πολλά κοινά σημεία. Όμως εκεί που διαφέρουν είναι ότι η θανατική ποινή εξακολουθεί να ισχύει στην Κίνα ενώ έχει δυστυχώς καταργηθεί στην Ελλάδα.

Protagon.gr

 





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Η επιστροφή του Λάκη - Του Χρήστου Μπουσιούτα

14 Νοεμβρίου 2024, 17:32
Ο Δημιουργός, έπλασε άλλα πλάσματα με δόντια και άλλα με κέρατα. Άλλα με νύχια ...

Παύλος Πολάκης: Γκαζόζα - Του Μιχάλη Τσιντσίνη

19 Ιουλίου 2024, 14:42
2' 4" χρόνος ανάγνωσης   Γελούσε λίγο με τον εαυτό του. Εκφέροντας εκείνη τη φράση, που ...

Οι κουκούλες και οι σακούλες - Της Ιωάννας Μάνδρου

17 Ιουλίου 2024, 15:04
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Φωτό: Βικιπαίδεια Πριν από λίγες ημέρες, επανήλθε μετ’ επιτάσεως το αίτημα πολλών ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0