Ιερές εργολαβίες στο Άγιο Όρος
Με κανονιστική διάταξη η διαχείριση 19 εκ ευρώ από το Άγιο Όρος
Ονομάζεται Επιτροπή Φυσικού Περιβάλλοντος και φιλοδοξεί να διαχειρίζεται τα κοινοτικά και κρατικά κονδύλια που αφορούν στο φυσικό περιβάλλον του Αγίου Όρους. Η Επιτροπή Φυσικού Περιβάλλοντος του ιδίου του Αγίου Όρους ζητά από το αρμόδιο υπουργείο ΥΠΕΚΑ να της δοθεί η δυνατότητα να προεγκρίνει και να εγκρίνει μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αδειοδοτήσεων στις εκτάσεις που αφορούν στο Άγιο Όρος. Μέχρι σήμερα η αρμοδιότητα και ο έλεγχος αυτός ήταν της ΚΕΔΑΚ (Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς) κάτι που όπως φαίνεται δεν βρίσκει σύμφωνη την διοίκηση του Αγίου Όρους.
Με λίγα λόγια μετά το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που εξέφρασαν οι μοναχοί τον τελευταίο χρόνο για την κατασκευή φωτοβολταικών στο Άγιο Όρος η ΚΕΔΑΚ που έχει αρμοδιότητα να ελέγχει ο,τιδήποτε αφορά την αγιορείτικη κληρονομιά- με δική της πρωτοβουλία αποφάσισε να δημιουργήσει μια 7μελη επιτροπή επιστημόνων, ώστε ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός γίνει να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους (η περιοχή εντάσσεται στο πρόγραμμα Natura 2000). Η έρευνα της επιτροπής διήρκεσε σχεδόν ένα χρόνο και ο σχεδιασμός ανέφερε εμμέσως πλην σαφώς ότι πρέπει να τηρηθούν αυστηρά όλοι οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί και οι ευρωπαϊκές οδηγίες ώστε να μην καταστραφεί το φυσικό τοπίο. Επίσης η συγκεκριμένη επιτροπή ζήτησε να επισκεφθεί τα 300 σημεία σε όλο το Άγιο Όρος όπου είχε προτείνει η διοίκηση να τοποθετηθούν τα φωτοβολταικά ώστε αν ελέγξουν με ακρίβεια και να αποφασίσουν αν επιτρέπεται ή όχι.
Να σημειωθεί τα φωτοβολταικά θα κοστίσουν περίπου 19 εκ ευρώ και θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΠΠΕΡΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη») δηλαδή από κοινοτικά κονδύλια. Δηλαδή η διοίκηση του Αγίου όρους ζητά από το ΥΠΕΚΑ να μπορέσει να διαχειρίζεται από τώρα και στο εξής τα κοινοτικά κονδύλια που της αντιστοιχούν με μια δική της επιτροπή.
Φαίνεται πως όλη αυτή η καθυστέρηση ενόχλησε την διοίκηση του Άγιου Όρους με αποτέλεσμα να ζητά με κανονιστική διάταξη από το αρμόδιο υπουργείο να συσταθεί η Ε.ΦΥ.ΠΕΡ ώστε να μπορεί αυτοδιοίκητα να εγκρίνει περιβαλλοντικές μελέτες και να πραγματοποιεί έργα χωρίς να βρίσκει εμπόδια. Ουσιαστικά πάνε να δημιουργήσουν ένα δικό τους ΥΠΕΚΑ με σκοπό να διαχειρίζονται τεράστια κονδύλια ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει ποιές εταιρίες θα επιλεγούν για την κατασκευή των πάρκων.
Να σημειωθεί ότι το πράσινο φως για την κατασκευή φωτοβολταικων στην περιοχή είχε δώσει η πρωην υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη με νόμο που διευκρινίζει ότι η κατασκευή φωτοβολταικού πάρκου μπορεί να γίνει στο Άγιο Όρος με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι περιβαλλοντικοί όροι και με την δέσμευση ότι απαγορεύεται η πώληση και η εκμετάλλευση της ενέργειας.
Η κανονιστική διάταξη με τίτλο «Περί της επιστημονικής εκμεταλλεύσεως και εξασφαλίσεως των Δασών της Χερσονήσου του Αγίου Όρους και προστασίας Οικοτόπων ενδιαιτημάτων» έχει σταλεί στο αρμόδιο υπουργείο αλλά και στις υπηρεσίες και αναμένονται οι παρατηρήσεις.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα