Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Λάρισα, η πόλη μου…. - Του Ντίνου Αυγουστή

Αρχική | Απόψεις | Λάρισα, η πόλη μου…. - Του Ντίνου Αυγουστή

Η πρωτεύουσα της Θεσσαλίας είναι χτισμένη στις δύο όχθες του Πηνειού ποταμού. Μια πανάρχαια πόλη που κατοικείται σχεδόν 4.000 χρόνια. Οι αρχαιολογικές έρευνες μαρτυρούν ότι η περιοχή της Λάρισας κατοικείτο κατά την Παλαιολιθική περίοδο. Την πόλη κατέλαβαν οι Μακεδόνες υπό τον Φίλιππο Β΄ (344-196 π.Χ.) και στη συνέχεια οι Ρωμαίοι (197 π.Χ.). Κατά την ελληνιστική εποχή, Λαρισαίοι ιππείς του Μεγάλου Αλεξάνδρου (είχαν ικανή φήμη τότε) ίδρυσαν την Λάρισα στην Συρία και την Λάρισα στην Αραβία. Μετέπειτα η πόλη περιήλθε στο Βυζάντιο και σε όλους αυτούς τους αιώνες δέχτηκε αλλεπάλληλες επιδρομές. Έπειτα περιήλθε στην εξουσία των τούρκων μέχρι το 1881, οπότε ελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό. Μέχρι τη προσάρτηση της Θεσσαλίας η πόλη έφερε το όνομα Γενί Σεχίρ Φενερί, σε αντιδιαστολή με την Γενί Σεχίρ Εγιαλετή που αποτελούσε το όνομα της ευρύτερης περιοχής, περίπου του σημερινού νομού. Το 1941 η πόλη υπέστη μεγάλες καταστροφές από τους βομβαρδισμούς των ιταλικών αεροπλάνων. Στη Λάρισα έζησε και πέθανε, περίπου στην ηλικία των ενενήντα χρόνων, ο Πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης, ο οποίος τάφηκε κάπου μεταξύ Γυρτώνης, Τυρνάβου και Λάρισας.

Ο πληθυσμός του Δήμου Λαρισαίων, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ανέρχεται σε 163.380 κατοίκους, καθιστώντας την μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας και τη μεγαλύτερη του Θεσσαλικού διαμερίσματος. Η έκταση της είναι 9.000 στρέμματα, σχετικά μικρή αναλογικά με τον πληθυσμό της, αφού η αντιπαροχή γέμισε με πολυώροφα κτίρια τον πυρήνα της πόλης, αλλά και αρκετές από τις σύγχρονες συνοικίες της. Η Λάρισα είναι μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις και αποτελεί ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο και κόμβο επικοινωνιών και συγκοινωνιών με πολύ καλές δημόσιες και ιδιωτικές συγκοινωνίες. Είναι η έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Τακτικής Αεροπορίας, της 1ης Στρατιάς, του Στρατηγείου του ΝΑΤΟ, του Θεσσαλικού Θεάτρου, της Ιατρικής Σχολής και της Σχολής Βιοχημείας - Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Λάρισας, του τρίτου μεγαλύτερου ΤΕΙ της χώρας. Στην δυτική είσοδο της πόλης βρίσκεται και η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή,  χτισμένη το 1908, δαπάνη του κληροδοτήματος του δωρητή Γεωργίου Αβέρωφ. Πρόκειται για ένα νεοκλασικό συγκρότημα κτηρίων, χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο που αρχικά και μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα λειτούργησε ως Μέση Γεωπονική Σχολή.

Η Λάρισα διαθέτει πολλούς Πολιτιστικούς χώρους όπως την Δημοτική Πινακοθήκη που φέρει το όνομα του εμπνευστή της και μεγάλου ευεργέτη της πόλης Ιωάννη Κατσίγρα. Θεωρείται η τρίτη σπουδαιότερη στην Ελλάδα έπειτα από αυτήν της Εθνικής Πινακοθήκης και του Κουτλίδη. Πυρήνα της έκθεσης αποτελεί η δωρηθείσα συλλογή Κατσίγρα που αριθμεί 780 έργα αντιπροσωπευτικά δείγματα της νεοελληνικής τεχνοτροπίας του 19ου και κυρίως του πρώτου μισού του 20ου αιώνα. Διαθέτει ακόμα Δημοτικό ωδείο, το Θεσσαλικό Θέατρο, Εικαστικό κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και τρία Μουσεία: Το Αρχαιολογικό, το Νέο Αρχαιολογικό-Βυζαντινό και το Λαογραφικό - Ιστορικό. Πολλοί και οι χώροι αναψυχής όπως είναι το Πάρκο Αλκαζάρ, οι όχθες του Πηνειού ποταμού, το Αισθητικό άλσος και ο Λόφος Φρουρίου. Σήμερα είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα σε κάλυψη πρασίνου ανά τ.μ. αστικού χώρου. Η ποδοσφαιρική της ομάδα η Αθλητική Ένωση Λάρισας είναι η μόνη επαρχιακή ομάδα που έχει πάρει πρωτάθλημα, δύο κύπελλα Ελλάδας και έφτασε μέχρι τους 8 του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Εδώ και ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Λάρισας που συχνά πυκνά ξαφνιάζει ευχάριστα τους συμπολίτες μας με τις πολλές και σημαντικές δράσεις του. Σε αυτή την όμορφη πόλη με τους πολλούς πεζοδρόμους, τα εντυπωσιακά σιντριβάνια και τις όμορφες πλατείες, που ωστόσο έχει και πάρα πολλά λειτουργικά προβλήματα, όπως έχουν δυστυχώς όλες οι ελληνικές πόλεις. Προβλήματα που κληρονομήθηκαν από τα τρωκτικά της αντιπαροχής που έφερε τον συνωστισμό των πολυκατοικιών και την άναρχη δόμηση. Λάρισα! η όμορφη πόλη μας, όπου δραστηριοποιούνται και μερικές εκατοντάδες Έλληνες Κύπριοι, φοιτητές και εργαζόμενοι. Στην Λάρισα που δεν είναι μια ξένη πόλη για μας… είναι και δική μας πόλη την οποία επισκέφτηκαν πολλοί εκλεκτοί άνθρωποι της Κύπρου με τελευταίο τον έντιμο Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου, που εντυπωσιάστηκε από την εγκάρδια φιλοξενία που έτυχε από τους απλούς πολίτες και τους φορείς της πόλης μας. Η Λάρισα με το δύσκολο κλίμα της που μετριάζεται αφάνταστα από την ζεστασιά των υπέροχων ανθρώπων της!

Υ.Γ.: Προ τριετίας περίπου άκουσα τον κοινοτάρχη Λάσας της Πάφου να δηλώνει στο ΡΙΚ πως κατά μια εκδοχή η κοινότητα του είναι δημιούργημα Λαρισαίων. (Λάρισα-Λάρσα-Λάσα).

Ντίνος Αυγουστή

Εκπαιδευτικός στο Α.Τ.Ε.Ι. της Λάρισας

Από το Μονάγρι Λεμεσού.

a.avgoustis@hotmail.com





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Η επιστροφή του Λάκη - Του Χρήστου Μπουσιούτα

14 Νοεμβρίου 2024, 17:32
Ο Δημιουργός, έπλασε άλλα πλάσματα με δόντια και άλλα με κέρατα. Άλλα με νύχια ...

Παύλος Πολάκης: Γκαζόζα - Του Μιχάλη Τσιντσίνη

19 Ιουλίου 2024, 14:42
2' 4" χρόνος ανάγνωσης   Γελούσε λίγο με τον εαυτό του. Εκφέροντας εκείνη τη φράση, που ...

Οι κουκούλες και οι σακούλες - Της Ιωάννας Μάνδρου

17 Ιουλίου 2024, 15:04
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Φωτό: Βικιπαίδεια Πριν από λίγες ημέρες, επανήλθε μετ’ επιτάσεως το αίτημα πολλών ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0