Süddeutsche Zeitung: Χαρισματικός λαϊκιστής ο Τσίπρας
Ρεπορτάζ στη Süddeutsche Zeitung με τον τίτλο “Στον Δία” και τον υπότιτλο “Θα ταρακουνηθούν οι Έλληνες;" σημειώνει πως την ώρα που ο διεθνής Τύπος κάνει λόγο για “χάος στην Ελλάδα”, η ελληνική πρωτεύουσα είναι τόσο ήρεμη όσο σε ελάχιστες περιπτώσεις τα τελευταία 2 χρόνια.
Τα λεωφορεία πραγματοποιούν κανονικά τα δρομολόγιά τους, οι δάσκαλοι πηγαίνουν στα σχολεία. Θα λέγαμε μάλιστα ότι λειτουργούν περισσότερα πράγματα απ' ό,τι συνήθως, διαπιστώνει ο συντάκτης. Μήπως τελικά τα καταφέρνουν οι Έλληνες μια χαρά χωρίς κυβέρνηση, διερωτάται.
Στη χώρα φαίνεται να έχει διαλυθεί η σχεδόν αφόρηση ένταση των τελευταίων δύο ετών. Μία νεαρή Ελληνίδα λέει ότι για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια ξύπνησε τη Δευτέρα μετά τις εκλογές χωρίς να αισθάνεται απειλούμενη και ανασφαλής.
Δεν είναι λίγοι οι συμπατριώτες της, οι οποίοι βιώνουν ένα αίσθημα απελευθέρωσης. Έχουν συντρίψει την παλιά πολιτική τάξη και τώρα κάθονται και κοιτούν την εικόνα που έχει προκύψει με ικανοποίηση, αλλά και αμηχανία.
"Είμαστε όλοι μπερδεμένοι"
“Είναι η εκδίκηση της δημοκρατίας. Μία αρχή”, λέει ο Παύλος Κοντογιαννίδης, κωμικός ηθοποιός και νεοεκλεγείς βουλευτής με το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.Οι 200 από τους 300 βουλευτές είναι νέα πρόσωπα. Είτε είναι χαρούμενοι είτε σοκαρισμένοι, οι Έλληνες συνεχίζουν να λειτουργούν σαν να είναι λίγο ναρκωμένοι. Τα κόμματα το ίδιο: νικητές και ηττημένοι. Τί συμβαίνει;
Ο Πέτρος Μάρκαρης, συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, το εξηγεί ως εξής: “Είμαστε όλοι μπερδεμένοι. Όλοι. Εάν έπρεπε να βρω τίτλο μυθιστορήματος, θα έλεγα: “Η επόμενη μέρα της αβεβαιότητας”.
Οι Έλληνες εκλογείς τιμώρησαν λοιπόν τα δύο μεγάλα κόμματα για την πολιτική λιτότητας που εφάρμοσαν με τη συνέργεια των Ευρωπαίων. Ήταν μία ψήφος διαμαρτυρίας. Δεν απορρίπτουν, όμως, όλοι όσοι θέλησαν να διαμαρτυρηθούν, τα πακέτα διάσωσης.
Ένας στους δύο νέους είναι άνεργοι. Είναι ο 5ος χρόνος ύφεσης και πολλοί έχουν απελπιστεί. Όποιος μπορεί, εγκαταλείπει τη χώρα. Συχνά ακούγεται η φράση: “Χειρότερα δεν γίνεται”. Αυτό, όμως, δεν ισχύει, πιστεύει ο Γιάννης Στουρνάρας, Πρόεδρος του ΙΟΒΕ. “Τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ χειρότερα. Ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ δεν θα είναι τίποτα λιγότερο από ένα εισιτήριο για την κόλαση”, πιστεύει ο γνωστός ανεξάρτητος οικονομολόγος, ο οποίος διαπραγματεύτηκε για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.
Εάν αυτό ισχύει, κ. Στουρνάρα, γιατί δεν το καταλαβαίνουν οι Έλληνες, ρωτάει ο συντάκτης. “Όταν είσαι απελπισμένος, δεν ακούς τη φωνή της λογικής”, απαντάει.
Επιστροφή στο παρελθόν υπόσχεται ο Τσίπρας
Τα γερμανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για “Ριζοσπαστική Αριστερά”, όταν πρόκειται για το ΣΥΡΙΖΑ.Το κόμμα αυτό δεν είναι, ωστόσο, αντιευρωπαϊκό, ο Τσίπρας δεν έχει αντιδημοκρατικά φρονήματα. Το πρόβλημα με τον Τσίπρα δεν είναι ότι θέλει να τινάξει το παλιό σύστημα στον αέρα, αλλά μάλλον το αντίθετο: Ο Τσίπρας υπόσχεται στους Έλληνες ότι μπορούν να γυρίσουν πίσω στην παλιά τους ζωή. Χωρίς μεταρρυθμίσεις. Χωρίς εξοικονόμηση δαπανών.
Αυτή είναι η ειρωνία των εκλογών: Ο νεαρός Τσίπρας είναι το παλιό σύστημα σε νέα συσκευασία. Δεν είναι ριζοσπάστης, δυστυχώς όχι. Είναι ένας χαρισματικός λαϊκιστής.
“Πάντα περίμενα ότι θα εμφανιστεί και σε μας ένας Μπερλουσκόνι. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα μας προέκυπε ένας Μπερλουσκόνι από την Αριστερά”, ομολογεί ο Πέτρος Μάρκαρης. Η ελπίδα των επικριτών του Τσίπρα είναι ίδια με την ελπίδα κάποιων ψηφοφόρων του: Ότι δεν εννοεί όλα όσα λέει. Υπάρχουν ήδη οι πρώτες ενδείξεις γι' αυτό.
Ο διαφημιστής Πέτρος Οικονομίδης λέει ότι οι Έλληνες αισθάνονται χάλια: “Και πώς να αποπλανήσεις σε αυτή την κατάσταση μία γυναίκα, ιδιαίτερα όταν αυτή λέγεται Μέρκελ;”.
Επκίνδυνο πείραμα
Ο ίδιος πιστεύει πάντως ότι οι εκλογές της 6ης Μαίου έφεραν μία αλλαγή, την οποία χρειαζόταν η χώρα εδώ και καιρό. “Οι άνθρωποι έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορούν να στηρίζονται σε κανέναν, ούτε στο Θεό, ούτε στα παλιά κόμματα. Και παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους”.
Οι Έλληνες επανέκτησαν τον αυτοσεβασμό τους, λέει ικανοποιημένος. “Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα: Το σύστημα έχει ανέβει μετά τις εκλογές σε ένα άλλο επίπεδο, αλλά το ίδιο δεν ισχύει για την ωριμότητα των πολιτικών. Καταλαβαίνω για ποιό λόγο προσελκύει κόσμο ο Τσίπρας, αλλά είναι και αυτός παιδί της παλιάς τάξης”.
Το πείραμα είναι επικίνδυνο, αναγνωρίζει, αλλά “σε ήσυχους καιρούς δεν συμβαίνουν μεγάλες αλλαγές”. Αυτή τη στιγμή παραδέχεται ότι ανησυχεί, αλλά για το μέλλον είναι αισιόδοξος: “Οι Έλληνες θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους. Αλλά χρειαζόμαστε νέους ήρωες”.
Ο Πέτρος Μάρκαρης υπενθυμίζει μία φράση του Μπρεχτ ότι και ο κατακλυσμός δεν κρατάει για πάντα, κάποια στιγμή φεύγουν και τα απόνερα. Στο τέλος, όμως, συμπληρώνει: “Κάποιοι κατακλυσμοί βέβαια κράτησαν περισσότερο”.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα