Το «τέλος της ελληνικής τραγωδίας» προβλέπει ο Ρουμπινί
Με την πρόταση της γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ για δημοψήφισμα στην Ελλάδα ασχολήθηκε ο ξένος Τύπος, σημειώνοντας πως θα πρέπει να υπάρξει ένα ξεκάθαρο μήνυμα τόσο από τους ευρωπαίους, όσο και από τους Έλληνες για την πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα στο μέλλον. Εν τω μεταξύ, ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί κάνει λόγο για το τέλος «της ελληνικής τραγωδίας», που θα γραφτεί με χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη.
Σε άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times Deutschland, ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί προβλέπει πως «η ελληνική τραγωδία φτάνει στο τέλος της», υποστηρίζοντας πως αυτό το τέλος θα γραφτεί εντός του 2012 ή του 2013 με την Ελλάδα να χρεοκοπεί και να βγαίνει από την ευρωζώνη.
Στο άρθρο του ο Ρουμπινί τονίζει πως η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη σε έναν φαύλο κύκλο αφερεγγυότητας, έλλειψης ανταγωνιστικότητας και ύφεσης που συνεχώς κλιμακώνεται. «Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει αυτό, είναι η ελεγχόμενη χρεοκοπία και η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη, που θα συντονιστεί και θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΚΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ, ελαχιστοποιώντας τις παράπλευρες απώλειες για την χώρα και την υπόλοιπη ευρωζώνη», σημειώνει.
Ο γνωστός οικονομολόγος επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια υποτίμηση του νομίσματός της, αφού η αναδιάρθρωση δεν μπόρεσε να την βοηθήσει σημαντικά και εκτιμά πως η χώρα θα έπρεπε να προβεί σε νέα αναδιάρθρωση για να μειώσει ακόμα περισσότερο το χρέος της.
Παράλληλα, εκτιμά ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα προκαλέσει μετάδοση του προβλήματος σε άλλες χώρες της ευρωζώνης καθώς «οι χώρες αυτές παρουσιάζουν ήδη παρόμοια προβλήματα». «Οι παράπλευρες απώλειες μετά την έξοδο θα είναι σημαντικές αλλά μπορούν να περιοριστούν», γράφει και προσθέτει πως «σε έναν γάμο που μοιάζει καταδικασμένος να αποτύχει, είναι προτιμότερο να υπάρχουν κανόνες για το αναπόφευκτο διαζύγιο, ώστε να γίνει λιγότερο δαπανηρό και για τις δύο πλευρές».
«Μια ομαλή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, συνεπάγεται σημαντικό οικονομικό «πόνο», αλλά το να βλέπεις σε slow motion την άτακτη κατάρρευση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας είναι χειρότερο», καταλήγει ο Ρουμπινί.
Η Süddeutsche Zeitung αναφέρει πως στην Αθήνα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μελετάται το ενδεχόμενο να ψηφίσουν οι Έλληνες πολίτες σχετικά με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της εφημερίδας από την Αθήνα οι Έλληνες θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ διατήρησης του ευρώ και δέσμευσης εκπληρώσεων όλων των όρων του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής ή όχι.
Αν και η γερμανική κυβέρνηση διαψεύδει της πληροφορίες η Süddeutsche Zeitung αναφέρει πως το eurogroup είχε προτείνει στον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Φίλιππο Σαχινίδη, στις αρχές της εβδομάδας να συζητηθεί η δυνατότητα ενός δημοψηφίσματος.
Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι «οι ευρωπαίοι ηγέτες ισορροπούν σε ένα λεπτό σκοινί και επιθυμούν να καταστήσουν σαφές στους Έλληνες πόσο επικίνδυνο είναι να ξεσπάσουν άλλη μία φορά την οργή τους στα δύο παραδοσιακά αστικά κόμματα στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, καθώς και ότι απειλούνται με χρεοκοπία, εάν ριζοσπαστικές δυνάμεις ανέλθουν στην εξουσία».
«Η εμπειρία έχει, όμως, δείξει ότι οι Έλληνες δεν δέχονται καμία ανάμιξη στα εσωτερικά τους. Για το λόγο αυτό συζητείται παρασκηνιακά η ιδέα ενός δημοψηφίσματος: Ο λαός, δηλαδή, να ψηφίσει και επί του ερωτήματος, εάν θέλει η νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα πακέτα εξυγίανσης. Σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να ακολουθήσει η έξοδος από την Ευρωζώνη», τονίζεται από τη Süddeutsche Zeitung.
Στην ανταπόκριση σημειώνεται πως η πρόταση για δημοψήφισμα «εκφράζει την επιθυμία πολλών να αποσαφηνιστεί επιτέλους το πώς φαντάζονται οι Έλληνες πολίτες το μέλλον τους, επειδή από αυτό εξαρτάται και το μέλλον των Ευρωπαίων». Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως ευρώ και αποδοχή συμβάσεων «πάνε πακέτο» και αυτό πρέπει να γίνει σαφές στους Έλληνες.
«Εντός ή εκτός;» είναι σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα το «θεμελιώδες ερώτημα», ωστόσο όπως σημειώνεται επειδή «το δημοψήφισμα είναι ένα λεπτό θέμα και για αυτό αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων κεκλεισμένων των θυρών». Από την πλευρά του ο Martin Schulz (SPD), πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, υποστηρίζει πως «χρονικά και νομικά είναι μάλλον δύσκολο, είναι κάτι που θα πρέπει να αποφασίσουν οι Έλληνες πολιτικοί».
«Η γερμανίδα καγκελάριος προκαλεί ξανά τη Αθήνα» αναφέρει στον τίτλο της ανταπόκρισής της η Hannoversche Allgemeine Zeitung. «Θρίαμβος και οργή, πανηγυρισμοί, αγανάκτηση και μεγάλο πλήγμα: Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατάφερε για μια ακόμα φορά να πολώσει τους Έλληνες και να τους εξοργίσει κατά της Γερμανίας – έτσι θεωρούν τουλάχιστον στην Αθήνα», αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Η Hannoversche Allgemeine Zeitung υπενθυμίζει και τις περσινές δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ σχετικά με το πόσο δουλεύουν οι Γερμανοί και οι Έλληνες, που όπως τονίζει η εφημερίδα είχαν εξοργίσει του Έλληνες. «Στη Γερμανία ο κόσμος δουλεύει πολύ, αντίθετα στην Ελλάδα οι άνθρωποι έχουν πολλές διακοπές», είχε δηλώσει η Μέρκελ, ενώ η Hannoversche Allgemeine Zeitung τονίζει πως αυτή η κατηγορία σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat δεν ευσταθεί. «Οι Γερμανοί εργάζονται λιγότερο και κάνουν περισσότερες διακοπές από τους Έλληνες», τονίζει η γερμανική εφημερίδα.
«Το πιο επείγον ζήτημα είναι το πώς θα εξελιχθεί η δεύτερη μέσα σε 6 εβδομάδες εκλογική αναμέτρηση. Η ψηφοφορία μπορεί να αποβεί καθοριστική για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη ή την επιστροφή στη δραχμή. Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν είναι ο μόνος που θεωρεί τις εκλογές ως την τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας», καταλήγει η Hannoversche Allgemeine Zeitung.
Το BBC σε σχετικό θέμα αναφέρεται στην εκτίμηση του πρωθυπουργού της Βρετανίας, David Cameron, πως «οι επικείμενες εκλογές στη χώρα μας ισοδυναμούν με δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Ελλάδας στο ευρώ».
Ο David Cameron μιλώντας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο τόνισε πως οι Έλληνες πρέπει να λάβουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ψήφος τους στις 17 Ιουνίου αντανακλά τη θέση τους απέναντι στο ευρώ. «Πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους Έλληνες. Υπάρχει επιλογή. Μπορείτε είτε να μείνετε στο ευρώ, με όλες τις δεσμεύσεις τις οποίες έχετε αναλάβει, ή εάν ψηφίσετε διαφορετικά ψηφίζετε στην πραγματικότητα για να φύγετε από την ευρωζώνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βρετανός πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «χρειάζονται άμεσα σχέδια εκτάκτου ανάγκης για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη».
Τέλος, ο Horst Seehofer, Πρωθυπουργός της Βαυαρίας και επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), σε συνέντευξή του στο περιοδικό FOCUS με τίτλο «η υπομονή εξαντλήθηκε», τονίζει πως «εάν οι πολιτικές συνθήκες στην Ελλάδα το απαιτήσουν, θα πρέπει να βρούμε το θάρρος να μελετήσουμε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη». «Μία τέτοια εξέλιξη δεν θα σηματοδοτούσε ούτε το τέλος του ευρώ ούτε το τέλος της Ευρώπης», πρόσθεσε.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα