Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Η Βενελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ - Του Τάκη Μίχα

Αρχική | Απόψεις | Η Βενελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ - Του Τάκη Μίχα

Η Βενεζουέλα είναι μία από τις χώρες στις οποίες οι πιστοί του ΣΥΡΙΖΑ  κάνουν συχνά αναφορές ενώ ο Ούγκο Τσαβές είναι αναμφίβολα ένα από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς στο χώρο αυτό. Απ’ αυτή λοιπόν την σκοπιά είναι απολύτως θεμιτό  να δει κανείς τις δυσλειτουργίες της οικονομίας της Βενεζουέλας ως προάγγελο των δυσκολιών πού θα αντιμετωπίσει –σε απείρως μεγαλύτερο βαθμό!-και η Ελλάδα σε περίπτωση που τον κόμμα της Αριστεράς εφαρμόσει το οικονομικό του πρόγραμμα.


Φυσικά η Βενεζουέλα είναι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς πετρελαίου στο κόσμο –κάτι που δεν ισχύει για την Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά η χώρα παρουσίασε πέρυσι ένα από τους υψηλότερους πληθωρισμούς στον κόσμο -27,6%!  Όμως ακόμα πιο ενδιαφέροντα είναι τα αποτελέσματα στα οποία έχει οδηγήσει η «φιλολαϊκή» πολιτική του ελέγχου των τιμών πού έχει επιβάλλει το καθεστώς σε πολλά βασικά είδη. Τα αποτελέσματα είναι άδεια ράφια, ουρές, μαύρη αγορά.


Σύμφωνα με εκτεταμένο ρεπορτάζ των New York Times (22/04/2012) οι ελλείψεις σε βασικά είδη όπως το γάλα, το κρέας και το χαρτί τουαλέτας αποτελούν ένα χρόνιο φαινόμενο. Πολλοί κάτοικοι διαμορφώνουν το ημερήσιο πρόγραμμα τους με άξονα αναφοράς τις παραλαβές που γίνονται μία φορά την εβδομάδα στα κρατικά επιδοτούμενα καταστήματα περιμένοντας στην ουρά πριν ακόμα ξημερώσει για να αγοράσουν ένα κατεψυγμένο κοτόπουλο, ή ένα πακέτο αλεύρι ή ένα μπουκάλι λάδι. Προτού εξαντληθούν.


Σύμφωνα με την τοπική στατιστική υπηρεσία Datanalisis τον Μάρτιο δεν μπορούσε να βρει κανείς παστεριωμένο γάλα στο 42% των καταστημάτων της χώρας. Ακόμα πιο δύσκολη ήταν η εξεύρεση φρέσκου γάλακτος. Άλλα προϊόντα τα οποία παρουσίαζαν  ελλείψεις ήσαν  το μοσχαρίσιο κρέας, τα κοτόπουλα, το λάδι και η ζάχαρη.


Το πρόβλημα  έχει προκληθεί από τους ελέγχους των τιμών που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση του Τσαβέζ  προκειμένου να κάνει ορισμένα αγαθά πιο προσιτά στους φτωχούς της χώρας. Σύμφωνα με τους επιτελείς του Τσαβέζ ο λόγος  για τον οποίο οι φτωχοί δεν έχουν τα χρήματα να αγοράσουν ορισμένα βασικά αγαθά σε μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου οφείλεται στο γεγονός ότι  οι «κερδοσκόποι» ανεβάζουν τις τιμές .Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν να επιβάλλει στους παραγωγούς και τους προμηθευτές να πωλούν σε χαμηλότερες τιμές.


Όμως όπως δείχνουν αναρίθμητα παραδείγματα από την ιστορία η θεραπεία απλά επιδείνωσε το πρόβλημα οδηγώντας στην εξαφάνιση των προϊόντων στα οποία υπάρχει διατίμηση. Οι τιμές δεν επιτρέπουν στους προμηθευτές  να κάνουν κέρδη με αποτέλεσμα οι  γεωργοί  μειώνουν την παραγωγή τροφίμων, οι κατασκευαστές να μειώνουν την δική τους παραγωγή  και οι έμποροι να μειώνουν το στόκ τους. Επιπλέον ορισμένες από τις μεγαλύτερες ελλείψεις εμφανίζονται σε κλάδους όπως των γαλακτομικών και του καφέ όπου η κυβέρνηση κρατικοποίησε διάφορες επιχειρήσεις προκειμένου να τις κάνει να δουλέψουν προς όφελος του λαού και όχι των «καπιταλιστών»


Οι έλεγχοι των τιμών έχουν επίσης ως αποτέλεσμα την δημιουργία μιας «μαύρης αγοράς» όπου μπορεί κανείς να βρει σε υψηλές τιμές πολλά από τα αγαθά που λείπουν από τα ράφια των σουπερμάρκετ.


Το πιο εκπληκτικό αποτέλεσμα του καθεστώτος του ελέγχου των τιμών είναι  η έλλειψη καφέ. Ο καφές ήταν για αιώνες  το κυριότερο προϊόν της χώρας. Μέχρι το 2009 η Βενεζουέλα ήταν ένας καθαρός εξαγωγέας καφέ. Όμως πριν από τρία έτη άρχισε να κάνει μαζικές εισαγωγές καφέ. Ο λόγος ήταν ο έλεγχος των τιμών. Οι κρατικά προσδιορισμένες τιμές καθηλώνουν τα κέρδη σε επίπεδα χαμηλότερα του κόστους παραγωγής και συγκομιδής του καφέ. Με αποτέλεσμα ότι πολλοί παραγωγοί είτε δεν επενδύουν σε νέες καλλιέργειες η λιπαντικά είτε περιορίζουν την γη στην οποία καλλιεργούσαν καφέ. Ανάλογα προβλήματα παρουσιάζονται και με άλλα αγροτικά προϊόντα που βρίσκονται σε καθεστώς ελέγχου τιμών όπως το μοσχαρίσιο κρέας, το γάλα και τα δημητριακά- σε όλα αυτά τα προϊόντα η εσωτερική παραγωγή έχει μειωθεί σημαντικά ενώ έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές.


«Περιμένοντας στην ουρά» καταλήγει το ρεπορτάζ των NYT  «προκειμένου να αγοράσει κοτόπουλο και άλλα βασικά τρόφιμα, η τριαντάχρονη Τζένι Μοντέρο μας διηγείτο πώς δεν μπορούσε να βρει λάδι μαγειρέματος τον περασμένο φθινόπωρο και αναγκάσθηκε να αλλάξει  διατροφικές συνήθειες και να μην τρώει πια τα τηγανητά που της άρεσαν άλλα μόνο μαγειρευτά και σούπες. «Μου έκανε καλό» μας λέει ειρωνικά ενώ σπρώχνει το καροτσάκι της. «Έχασα αρκετά κιλά»

Protagon.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Η επιστροφή του Λάκη - Του Χρήστου Μπουσιούτα

14 Νοεμβρίου 2024, 17:32
Ο Δημιουργός, έπλασε άλλα πλάσματα με δόντια και άλλα με κέρατα. Άλλα με νύχια ...

Παύλος Πολάκης: Γκαζόζα - Του Μιχάλη Τσιντσίνη

19 Ιουλίου 2024, 14:42
2' 4" χρόνος ανάγνωσης   Γελούσε λίγο με τον εαυτό του. Εκφέροντας εκείνη τη φράση, που ...

Οι κουκούλες και οι σακούλες - Της Ιωάννας Μάνδρου

17 Ιουλίου 2024, 15:04
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Φωτό: Βικιπαίδεια Πριν από λίγες ημέρες, επανήλθε μετ’ επιτάσεως το αίτημα πολλών ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0