Δωρεά του δημοσιογράφου Τάκη Μίχα στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αθηνών
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Τάκης Μίχας δώρισε στη βιβλιοθήκη του Τμήματος Μ.Ι.Θ.Ε. 767 τόμους βιβλίων (ανάμεσά τους υπάρχουν 30-40 ανάτυπα άρθρων και τεύχη περιοδικών).
Στην ιστοσελίδα αυτή μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τον Τάκη Μίχα και τη δωρεά του στο ΜΙΘΕ. Επειδή αυτή η πολύ μεγάλη δωρεά ίσως αργήσει να καταλογογραφηθεί μπορείτε εδώ να βρείτε όλα τα εξώφυλλα όλων των τόμων που παραλάβαμε στις 16 Σεπτεμβρίου 2012.
Ποιος είναι ο Τάκης Μίχας
Ο Τάκης Μίχας είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και ένας από τους σημαντικότερους φιλελεύθερους διανοούμενους στην Ελλάδα.
Σπούδασε Εθνολογία και Φιλοσοφία στα πανεπιστήμια του Άρχους της Δανίας (στη χώρα που του παρείχε πολιτικό άσυλο στη διάρκεια της απριλιανής δικτατορίας), του Ντουμπρόβνικ (Κροατία) και Σάντα-Κρουζ (Καλιφόρνια, Η.Π.Α.).
Ασχολείται με τη δημοσιογραφία και την πολιτική ανάλυση από το 1983 και έχει εργαστεί σε μεγάλες Ελληνικές (Ελευθεροτυπία, Καθημερινή, Βήμα) και ξένες (Wall Street Journal, National Interest, New Republic) εφημερίδες και περιοδικά.
Το 1989 έλαβε το βραβείο των Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την αρθρογραφία του σχετικά με τη στρατιωτική δικτατορία της Πολωνίας της δεκαετίας του 1980 και το 2002 έλαβε το βραβείο δημοσιογραφίας Μπότση για τις έρευνες του για τους λογαριασμούς του Μιλόσεβιτς σε Ελλάδα και Κύπρο.
Τα τελευταία χρόνια αρθρογραφεί στο Protagon.gr. Μπορείτε να διαβάσετε τα πλέον πρόσφατα άρθρα του εδώ.
Έχει δημοσιεύσει τα παρακάτω βιβλία/μονογραφίες:
· Η Παρεμβολή των Γάλλων Νέων Φιλοσόφων (Αθήνα: Παπαζήσης, 1979).
· The Absence of Civil Society in Greece (Arhus: Arhus Universitet, 1989).
· Unholy Alliance: Greece and Milosevic’s Serbia (College Station, TX: Texas A&M University Press, 2002). Τo βιβλίο χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα «βιβλία της χρονιάς (2002)» από το Times Literary Supplement και «ένα από τα καλύτερα βιβλία για την κρίση στα Βαλκάνια» από το New York Review of Books. Μεταφράστηκε στα ελληνικά και κυκλοφόρησε υπό τον τίτλο Ανίερη Συμμαχία: Η Ελλάδα και η Σερβία του Μιλόσεβιτς (Αθήνα: Ελάτη, 2004).
· Φιλελεύθερη Σοσιαλδημοκρατία (σε συνεργασία με τον Δημήτρη Σκάλκο) (Αθήνα: Ελάτη, 2005).
· Νόαμ Τσόμσκι και Φιλελευθερισμός (Αθήνα: Κριτική, 2009). Το βιβλίο παρουσιάστηκε πριν την έκδοσή του σε διάλεξη στο Τμήμα ΜΙΘΕ. Διαβάστε εδώ τη βιβλιοκριτική που έγραψα για το βιβλίο στο Books’ Journal.
· Μαύρη Βίβλος της Ελληνικής Οικονομίας (Αθήνα: Οξύ, 2011).
· Έχει συμβάλλει μαζί με τους Noam Chomky, Joseph S. Nye, Robert Fisk, Thomas L. Friedman, Gunter Grass κ.ά. στο συλλογικό έργο Rethink: Cause and Consequences of September 11, Giorgio Baravalle, ed. (New York: de-MO, 2004).
Ποια είναι η θεματική των βιβλίων της Δωρεάς;
Από μία εξαιρετικά σύντομη περιήγηση της συλλογής, έχω κωδικοποιήσει τις σημαντικότερες θεματικές που καλύπτει η βιβλιοθήκη του Τάκη Μίχα:
Υπάρχουν καταρχήν πολλά βιβλία Φιλοσοφίας (κυρίως Πολιτικής Φιλοσοφίας αλλά και Φιλοσοφίας της Επιστήμης)
Μεγάλο μέρος της βιβλιοθήκης καταλαμβάνει η μαρξιστική θεωρία και ακόμα μεγαλύτερο η κριτική θεωρία γενικότερα (κυρίως σχολή της Φραγκφούρτης, στρουκτουραλισμός, μεταμοντερνισμός).
Υπάρχουν επίσης σημαντικές συλλογές:
· Γλωσσολογίας, Σημειολογίας, Φιλοσοφίας της Γλώσσας
· Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Θεωρίας
· Ανθρωπολογίας (κυρίως Κοινωνικής) και Εθνολογίας
· Κλασικών και σύγχρονων κειμένων της Φιλελεύθερης Σκέψης
· Οικονομικών
· Εξελικτικής Ψυχολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας
Μεγάλο μέρος της βιβλιοθήκης, τέλος, αποτελείται από βιβλία για την ελληνική και παγκόσμια ιστορία (κυρίως βαλκανική με έμφαση στα θέματα των μειονοτήτων και την ιστορία της εβραϊκής παρουσίας στην Ελλάδα, τον εθνικισμό κλπ.)
Οι τίτλοι της Δωρεάς
Επειδή η καταλογογράφηση ενός τόσο μεγάλου αριθμού βιβλίων θα αργήσει να πραγματοποιηθεί, αφού μεταφέραμε τη βιβλιοθήκη, φωτογραφίσαμε τα εξώφυλλα όλων των τόμων (με τη βοήθεια των προπτυχιακών φοιτητών του ΜΙΘΕ Παναγιώτη Καραδήμα, Κώστα Σαραβάκου, Γιάννη Σταυρούλια, Έλλης Στούρνα, Γιάννη Τουρνικιώτη, Κώστα Τσαγκάρη και της υπ. διδ. Γιούλης Φωκά-Καβαλιεράκη). Έτσι μπορούν τα μέλη ΔΕΠ και οι φοιτητές/τριες του ΜΙΘΕ να δουν από τώρα τους τίτλους της συλλογής. Επειδή η φωτογράφιση έγινε βιαστικά κάποιες από τις φωτογραφίες δεν είναι ιδιαίτερα ευκρινείς. Οι τίτλοι όμως είναι πάντα ευδιάκριτοι.
Από τα 8 links που ακολουθούν μπορείτε να κατεβάστε τα εξώφυλλα των 767 τόμων (ανάμεσά τους υπάρχουν και 30-40 τεύχη περιοδικών και ανάτυπα). Τα αρχεία είναι μεγάλα (από 100 έως 200 MB το καθένα) και περιέχουν 100 εξώφυλλα βιβλίων το καθένα.
Αριστείδης Χατζής
ahatzis phs.uoa.gr
Επιστροφή στην κεντρική σελίδα
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα