Τα επεισόδια στη Βουλή για το Μνημόνιο και οι παραβιάσεις του Κανονισμού από τον Μεϊμαράκη
Με απρόοπτα, γκρίνιες και παραβιάσεις του κανονισμού της Βουλής ξεκίνησε η κρίσιμη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο, με τον πρόεδρο της Βουλής να δέχεται -ως μη όφειλε- ονομαστική ψηφοφορία για τη συνταγματικότητά του.
Ο πρόεδρος του Σώματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, παρά την ρητή διάταξη του άρθρου 100 του κανονισμού της Βουλής που αναφέρει ότι η απόφαση για το θέμα της αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου λαμβάνεται αποκλειστικά με ανάταση ή έγερση δέχθηκε το αίτημα της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωής Κωνσταντοπούλου, και των Ανεξάρτητων Ελλήνων να γίνει ονομαστική ψηφοφορία.
Πιθανώς γιατί είδε ότι αν επαναλάμβανε την καταμέτρηση των παρόντων η ψηφοφορία να χανόταν. Απορία επίσης προκαλεί γιατί δεν επικαλέστηκε το τεκμήριο της πλειοψηφίας που πάντα εφαρμόζεται σε ανάλογες ενστάσεις αντισυνταγματικότητας.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου επισήμανε σειρά διατάξεων του Συντάγματος που κατά τη γνώμη της παραβιάζονται. Ως προς τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η βουλευτής επισήμανε ότι παραβιάζεται το απεριόριστο δικαίωμα βούλησης του βουλευτή. Ως προς το περιεχόμενο, η κ. Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε ότι παραβιάζονται οι διατάξεις του Συντάγματος που αναφέρονται στην προστασίας της αξίας του ανθρώπου, στην ισότητα όλων των Ελλήνων ενώπιον του νόμου. Ειδικά, με την αναφορά της αυτή, η βουλευτής κατήγγειλε ότι ενώ έχουμε νέα επέλαση κατά των αδυνάμων, την ίδια ώρα επιφυλάσσεται υπόθαλψη, συνέργεια και ανοχή στους μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού που φοροδιαφεύγουν. Η κ. Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε, επίσης, ότι παραβιάζεται το άρθρο του Συντάγματος για την προστασία της ιδιοκτησίας, διότι εντάσσονται στο νομοσχέδιο τα συνταξιοδοτικά θέματα, σε περιφρόνηση των επισημάνσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
ΝΔ: Αντισυνταγματικότητα θα είναι η μη ψήφιση του νομοσχεδίου
«Η ψήφιση του νομοσχεδίου θέτει όντως κυρίαρχα θέματα συνταγματικότητας. Διότι αν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο και αν αμέσως μετά δεν αρχίσει η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, αυτό θα είναι η έσχατη αντισυνταγματικότητα που θα οδηγήσει τη χώρα στον όλεθρο και την καταστροφή», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τασούλας, ενώ υπογράμμισε ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι γνωμοδοτική. Προσέθεσε δε ότι η ερμηνεία του Συντάγματος δεν είναι μόνο νομική αλλά και πολιτική, καθώς κάθε φορά πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το υπόβαθρο της χρονικής στιγμής. «Η χώρα δοκιμάζεται- και για τη δοκιμασία αυτή ευθύνεται το καθεστώς του υπαρκτού λαϊκισμού που υπηρετήσαμε και εμείς και εσείς. Η διαφορά είναι ότι εμείς αναγνωρίζουμε τα λάθη μας», είπε ο κ. Τασούλας και προσέθεσε ότι η ύπατη συμβολή στη συνταγματικότητα θα είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Αμέσως μετά τις τοποθετήσεις για τη συνταγματικότητα, ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης ζήτησε να αποφασίσει δι’ εγέρσεως το Σώμα. Όταν ανακοίνωσε ότι το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων απορρίπτεται, διατυπώθηκαν έντονες αντιδράσεις από τα βουλευτικά έδρανα, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος της Βουλής να αποφασίσει τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, η οποία είναι σε αναμονή. Προηγουμένως, ο κ. Μεϊμαράκης, σχολιάζοντας τις φραστικές επιθέσεις από τα βουλευτικά έδρανα, δήλωσε ότι το προεδρείο δεν εκβιάζεται από τις φωνές.
Άδεια έδρανα και ελαστικότητα στον χρόνο συζήτησης
Γκρίνιες όμως για την εικόνα της Βουλής υπάρχουν και από βουλευτές της της ΝΔ που είδαν το πρωί να είναι άδεια τα περισσότερα υπουργικά αλλά και τα βουλευτικά έδρανα. «Που είναι οι υπουργοί και οι βουλευτές μας σε μια τόσο κρίσιμη μέρα» έλεγαν νεοδημοκράτες βουλευτές στο καφενείο της Βουλής.
Ο κανονισμός όμως παραβιάστηκε και ως προς το χρόνο συζήτησης του νομοσχεδίου καθώς ενώ η σχετική διάταξη προβλέπει η συζήτηση σε νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος να μην ξεπερνά τις 10 ώρες και στην προκειμένη περίπτωση το νομοσχέδιο θα έπρεπε να ολοκληρωθεί στις 8 το βράδυ ο κ. Μεϊμαράκης είπε στους βουλευτές μετά την πίεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης «εγγραφείτε για να μιλήσετε και όσο πάμε 12 - 1 τη νύχτα». Η τρίτη παραβίαση αφορά το χρόνο διακοπής της συνεδρίασης προκειμένου να γίνει ονομαστική ψηφοφορία . Ενώ ο κανονισμός προβλέπει διακοπή 10 λεπτών για ονομαστική έχει περάσει ήδη μια ώρα και η συνεδρίασης δεν έχει ξεκινήσει.
Ουσιαστικά, ο κ. Μεϊμαράκης προανήγγειλε ελαστική εφαρμογή των προβλεπομένων ως προς το χρόνο λήξης της συζήτησης λέγοντας ότι η διαδικασία του κατεπείγοντος είναι μια διαδικασία που δεν ευχαριστεί τη Βουλή, ούτε και την κυβέρνηση, και που δεν τιμά εκείνους που κάνουν κατάχρησή της. Επικαλέστηκε, όμως, την αιτιολογία της κυβέρνησης ότι υπάρχουν έκτακτες περιστάσεις.
Τι είπαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή
Ως προς το αίτημα αντισυνταγματικότητας, η βουλευτής Μαρία Γιαταγάνα (Ανεξάρτητοι Έλληνες) κατήγγειλε ότι με το κατεπείγον παραβιάζεται σειρά διατάξεων του Συντάγματος, που αφορά στο απεριόριστο δικαίωμα γνώμης και ψήφου του βουλευτή. Η βουλευτής ήγειρε θέμα αντισυνταγματικότητας και για το περιεχόμενο των διατάξεων του νόμου, καθώς -όπως είπε- το Σύνταγμα ρητώς επιβάλλει τα συνταξιοδοτικά να πηγαίνουν στη Βουλή με ειδικό νόμο.
Στην έναρξη της συζήτησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης χαρακτήρισε όνειδος τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς χαρακτήρισε κατάπτυστο το νομοσχέδιο.
«Η κυβέρνηση και κάθε βουλευτής που θα ψηφίσει παίρνει την πολιτική ευθύνη για την καταστροφή του λαού- και γι’ αυτό καλούμε τον λαό σε διαρκή ανυπακοή», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, προσθέτοντας ότι «ρημάζει ο τόπος, με ένα ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε».
«Τα μέτρα μετατρέπουν την Ελλάδα σε προτεκτοράτο της Γερμανίας και ελ Ντοράντο των τοκογλύφων», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα