Υπερψηφίστηκε με 153 «ναι» το Μνημόνιο 3
Εξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - μεταξύ των οποίων και ο Κ. Σκανδαλίδης - εκτός γραμμής
Υστερα από μία θυελλώδη συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής που κινδύνεψε να μην αρχίσει καν και να διακοπεί άλλη μια φορά, και διήρκησε δέκα και πλέον ώρες, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα.η ψηφοφορία για τα επώδυνα μέτρα του πολυνομοσχεδίου. Με ψήφους 153 «υπέρ», 128 «όχι» και 18 παρόντες το Μνημόνιο 3 είναι πλέον νόμος του κράτους. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θέτει νέα ζητήματα στις ισορροπίες μέσα στην τρικομματική κυβέρνηση και βεβαίως στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αφού μετρήθηκαν επτά «διαρροές»: Από το ΠΑΣΟΚ οι Κασσής, Παραστρατίδης καταψήφισαν το πολυνομοσχέδιο, οι Κουτσούκος, Μπολαρης και Γκερέκου δήλωσαν «παρών», ενώ ο Κ. Σκαννδαλίδης απουσίαζε - οι διαγραφές τους από το κίνημα είχαν ήδη προεξοφληθεί πριν από την ψηφοφορία. Από τη ΝΔ «παρών» δήλωσε ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασσαπίδης, ο οποίος διαγράφηκε αμέσως μετά από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Η συζήτηση κινδύνευσε να τιναχθεί στον αέρα δυο φορές - την πρώτη πριν καν ξεκινήσει το πρωί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες υπέβαλαν ενστάσεις αντισυνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου. Το χρονικό, που είχε ως συνέπεια να καθυστερήσει η επί της ουσίας συζήτηση, ξεκίνησε με την παρέμβαση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι το πολυνομοσχέδιο «παραβιάζει τον συνταγματικό πυρήνα των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών».
Ακολούθησε πανδαιμόνιο καθώς στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρυσούλα Γιαταγάνα, η οποία μάλιστα έσπευσε να αναρτήσει στο Διαδίκτυο την εικόνα της Ολομέλειας της Βουλής εκείνη τη στιγμή όπου εμφανίζεται η αντιπολίτευση να αριθμεί πολύ περισσότερους βουλευτές από τη συμπολίτευση.
Με 47 «Ναι» και 170 «Οχι», ωστόσο, 217 βουλευτές έκριναν συνταγματικό το πολυνομοσχέδιο.
Αργά το απόγευμα, η συζήτηση κινδύνεψε να τιναχθεί και πάλι στον αέρα όταν οι υπάλληλοι της Βουλής αποφάσισαν να κατεβούν σε απεργία, επειδή με ειδική ρύθμιση που κατέθεσε ξαφνικά ο υπουργός Οικονομικών καταργούσε το μισθολογικό τους αυτοδιοίκητο και τους ενέτασσε στο ενιαίο μισθολόγιο.
Ο υπουργός Οικονομικών αναγκάστηκε να αποσύρει την ρύθμιση φοβούμενος την αναβολή της ψηφοφορίας εξαιτίας της απεργίας των υπαλλήλων. Ακόμα και η απόσυρση δεν έφτασε για να ηρεμήσει τα πνεύματα αφού μετά τον υπουργό Οικονομικών τον λόγο πήρε ο πρόεδρος των Ανεαξάρτητων Ελλήνων ζητώντας την παραίτηση του υπουργού.
Την ίδια ώρα έξω απο το κτίριο του Κοινοβουλίου ήταν σε εξέλιξη ογκώδης συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Η συγκέντρωση αμαυρώθηκε απο επεισόδια που ξέσπασαν λίγο πριν από τις 19:30 όταν διαδηλωτές πέταξαν μολότοφ, για να «απαντήσουν» οι αστυνομικές δυνάμεις με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα, ενώ βγήκαν στους δρόμους και οι υδροφόρες, ρίχνοντας νερό στο συγκεντρωμένο πλήθος.
Η επιστολή Σκανδαλίδη
Ο κ. Σκανδαλίδης ανέφερε: «Στην διαδρομή μου έδωσα μάχες για τις ιδέες μου εμφορούμενος πάντοτε με τις αρχές και τις αξίες της παράταξης στην οποία χρωστώ το περισσότερο απ’ αυτό που είμαι.
»Είμαι φανατικά προσηλωμένος στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την παραμονή της στην ευρωζώνη. Αναδέχομαι ακέραιες τις ευθύνες που μου αναλογούν για τις αποφάσεις των τελευταίων χρόνων που προσυπέγραψα ανεξάρτητα από τις εκάστοτε διαφωνίες που διετύπωσα και τη συμμετοχή μου ή όχι σ’ αυτές. Υποστηρίζω την Κυβέρνηση εθνικής ευθύνης και την προγραμματική συμφωνία που συνυπογράψαμε ως τη μοναδική δυνατότητα και σήμερα να αλλάξουν τα πράγματα.
»Τα μέτρα που έρχονται σήμερα στη Βουλή καθώς και η διαδικασία "διαπραγμάτευσης" που προηγήθηκε, δυστυχώς αποτελούν πλήρη αντιστροφή των προεκλογικών μας λόγων και κατάφωρη παραβίαση της προγραμματικής συμφωνίας. Μια συμφωνία για την οποία απαιτήθηκαν δυο εκλογικές αναμετρήσεις για να μπορέσει να σταθεί όρθια η χώρα και να αναθεωρηθούν οι δυσμενείς όροι του μνημονίου.
»Δεν είναι μόνο η μη υλοποίηση του παραμικρού από τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που επιβάλλει από αύριο κιόλας τον επανακαθορισμό των σχέσεων μας με την Κυβέρνηση και τις πολιτικές που ακολουθεί.
»Είναι αυτό καθ’ αυτό το περιεχόμενο των μέτρων που όντας επώδυνα και αντικοινωνικά πυροδοτούν την κοινωνική συνοχή. Είναι υφεσιακά και αναποτελεσματικά καθώς δεν διασφαλίζουν ούτε την οικονομική τους απόδοση, ούτε τη βιωσιμότητα του χρέους. Υποβαθμίζουν δραματικά το επίπεδο διαβίωσης του λαού και προσβάλουν βάναυσα και τα τελευταία υπολείμματα κυριαρχίας και δημοκρατίας που απέμειναν στη χώρα για τα οποία έχουμε σημαντικό μερίδιο ευθύνης.
»Το ΝΑΙ εκμηδενίζει σχεδόν κάθε ελπίδα να βγούμε από την κρίση και την παρακμή. Eίναι συνενοχή στο αδιέξοδο μιας πολιτικής και αποδοχή της οριστικής μετατροπής της χώρας σε προτεκτοράτο, χωρίς ταυτόχρονα να διασφαλίζεται στοιχειωδώς η προοπτική της.
»Αναγνωρίζω ότι τυχόν πλειοψηφία του ΟΧΙ επί των παρόντων θα οδηγούσε στην άρση της δεδηλωμένης και σε άμεσες εκλογές που σήμερα όχι μόνο δεν έχουν να προσφέρουν τίποτε στη χώρα αλλά θα τη βάλουν πιθανότατα σε νέες περιπέτειες.
»Είναι κατά συνέπεια αυτονόητο το ΝΑΙ επί της γενικής αρχής του Προϋπολογισμού καθώς συνιστά πολιτική ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες θεωρώ ότι δεν μπορώ να υπερψηφίσω τα μέτρα, ούτε και θέλω να προσμετρηθεί η ψήφος μου στις δυνάμεις αποσταθεροποίησης της χώρας. Γι’ αυτό απέχω από τη διαδικασία ψηφοφορίας».
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα