Γράμμα απο τον Μεκόγκ: «Κάου», Έρωτας, Αργομισθία - Του Τάκη Μίχα
Όσο εμβαθύνει κανείς σε άλλους πολιτισμούς τόσο διαπιστώνει πόσο διαφορετική είναι η πολιτική οικονομία που διέπει τις σχέσεις των δύο φύλων. Πάρτε π.χ. το θέμα του «φλερτ» στον χώρο της ΝΑ Ασίας.
Αν ένας άνδρας επιθυμεί στην Δύση να αρχίσει μια σχέση με μια κοπέλα θα διερευνήσει πρώτα αν είναι «μόνη» (single) ή αν έχει κάποια «σχέση» (going out with/being married to). Στην ΝΑ Ασία αυτού του είδους οι ερωτήσεις ερμηνεύονται από τον δέκτη του μηνύματος ως εξής: «Έχεις σχέση;» μεταφράζεται ως «σε φροντίζει κάποιος;» και «είσαι single;» ως «δεν σε φροντίζει κάποιος;». Πολλές φορές η γλωσσική έκφραση περιλαμβάνει αναφορά και στον όρο «κάου» (ρύζι-με την έννοια του ποιός φέρνει το ρύζι στο σπίτι).
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό αυτό το ερμηνευτικό σχήμα θέτει τελείως διαφορετικές σημασιολογικές παραμέτρους στην διαδικασία του φλέρτ. Η διαδικασία του φλέρτ είναι μια διαδικασία προσδιορισμού υποχρεώσεων και όχι όπως στην Δύση διαδικασία επιβεβαίωσης συναισθημάτων. Αν λοιπόν ένας άνδρας ζητήσει από μία single κοπέλα να βγουν o στόχος της συνάντησης δεν είναι η διερεύνηση «συναισθημάτων», «ευαισθησιών» και συναφών ανοησιών όπως στην Δύση. Εδώ η συνάντηση σηματοδοτεί ότι ο άνδρας έχει κατ' αρχάς δεχθεί να «παρέχει το ρύζι» και το «φλερτ» θα στοχεύει στην αναλυτική καταγραφή των υποχρεώσεων του (πόσα χρήματα είναι διατεθειμένος να πληρώσει στον πατέρα της νύφης για να πάρει την κόρη του, πόσα χρήματα μπορεί να καταβάλει ως βοήθεια κάθε μήνα στους γονείς και ίσως και στο σόι της κοπέλας κλπ) Ένας φαράνγκ (Δυτικός) πού δεν τα έχει κατανοήσει όλα αυτά και επιμένει στην έξοδο να χρησιμοποιεί τους εννοιολογικούς κώδικες του νεώτερου δυτικοευρωπαϊκού ρομαντισμού σπαταλά άσκοπα τόσο τον δικό του χρόνο όσο και τον χρόνο της κοπέλας.
Φυσικά και στην Ελλάδα έχουμε πολλά παραδείγματα πραξεολογικών πεδίων που ερμηνεύονται διαφορετικά στην Δύση. Αν ρωτήσει κανείς π.χ. έναν εργαζόμενο στην ΔΕΗ «ποιά είναι τα πολιτικά σου πιστεύω» η απάντηση του (π.χ. «είμαι Δεξιός») δεν σηματοδοτεί όπως στην Δύση αναφορά σε πολιτικοϊδεολογικά σύμβολα και παραδόσεις αλλά στον πολιτικό φορέα πού «χρεώνεται» τον διορισμό του (ΝΔ στην προκειμένη περίπτωση). Όταν λοιπόν ο κ.Φωτόπουλος πριν από λίγο καιρό προσδιοριζόταν ως «σοσιαλδημοκράτης» και σήμερα ως «σοσιαλιστής» αυτό απλά σημάνει ότι για το «κάου» πρίν από λίγο καιρό φρόντιζε το ΠΑΣΟΚ ενώ σήμερα φροντίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα