Η αναβίωση της βαριάς τρομοκρατίας τρομάζει την κυβέρνηση
Στο σκληρό πρωθυπουργικό πυρήνα, αναδεικνύεται μέχρι στιγμής, αδυναμία ουσιαστικής ανάλυσης για το τι συμβαίνει
Η ανησυχία είναι έκδηλη στην κυβέρνηση που παρακολουθεί ξαφνιασμένη και αμήχανη. Η αναβίωση της βαριάς τρομοκρατίας, τρομάζει και ξυπνά μνήμες από το παρελθόν.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, προσπαθούν να αναλύσουν τους λόγους της τρομοκρατικής επίθεσης, την Κυριακή, στο εμπορικό κέντρο «The Mall» στο Μαρούσι.
Η τοποθέτηση βόμβας, με μία κίνηση υψηλού ρίσκου, αποτελεί ένα κτύπημα με συγκεκριμένο οικονομικό στόχο και τρομάζει την κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ προκαλεί σοκ στον πολιτικό κόσμο.
Σε μια εποχή που η χώρα επιζητεί την πολιτική σταθερότητα, η τρομοκρατία κάνει την επανεμφάνισή της, με άγριες διαθέσεις, όπως έδειξε η χθεσινή ενέργεια που έκανε το γύρο του κόσμου, μέσω των ΜΜΕ.
Το ίδιο το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, προφανώς με την έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου, ανέλυσε την επίθεση και είδε πίσω από την τρομοκρατική ενέργεια - με βάσει την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου- προσπάθεια να πληγεί η δημοκρατική ομαλότητα, η κοινωνική ειρήνη και η προοπτική για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
Ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς που είναι σε ανοικτή γραμμή με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Ν. Δένδια από την πρώτη στιγμή, επιχειρεί να δώσει απαντήσεις για τη σκοπιμότητα του κτυπήματος και ξέρει, ότι πρέπει να γίνουν άμεσα κινήσεις, για να μη δεχθεί ισχυρό πλήγμα η διεθνής εικόνα της χώρας, ενόψει και της νέας τουριστικής περιόδου.
Ταυτόχρονα ο κ. Σαμαράς ξέρει ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί αίσθημα ανασφάλειας στην κοινή γνώμη, καθώς θα έχει αρνητικές επιδράσεις για την κυβέρνησή του και τον ίδιο προσωπικά, γιατί έχει εγγραφεί πολύ ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα το θέμα της δημόσιας ασφάλειας και τάξης.
Η επανεμφάνιση της τρομοκρατίας, με πιο εξελιγμένους επιχειρησιακά τρόπους, αναπροσαρμόζει τα γραμματικά σενάρια που υπήρχαν στην κυβέρνηση, η οποία, όπως λένε και αρκετοί υπουργοί, πρέπει να περάσει στη δράση και να μην μείνει μόνο στην αποδοκιμασία και στη μόνιμη επωδό «η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται».
Στο σκληρό πρωθυπουργικό πυρήνα, αναδεικνύεται μέχρι στιγμής, αδυναμία ουσιαστικής ανάλυσης για το τι συμβαίνει με την τρομοκρατία και φαίνεται, με βάσει τις συζητήσεις που κάνουν τα κυβερνητικά στελέχη, με μικρή εξαίρεση τον κ. Χρ. Λαζαρίδη, ότι αγνοούν βασικές παραμέτρους για τις διεργασίες που συντελούνται στον αντιεξουσιαστικό χώρο.
Η γραμμή άμυνας για ορισμένους είναι η συνομωσιολογία, αλλά, όπως έλεγε πρώην υπουργός στο «Βήμα», θέλει πολύ προσοχή από εδώ και πέρα, καθώς η τρομοκρατία έχει τη δική της ατζέντα, είναι ανεξέλεγκτη και κινείται εκτός του συντεταγμένου κοινοβουλευτικού τόξου.
Μάλιστα, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, από τους ελάχιστους πολιτικούς της Ν.Δ. που δείχνει να έχει κατανοήσει, σε πολύ μεγάλο βαθμό τη συλλογιστική των τρομοκρατικών οργανώσεων, έχει διαμηνύσει ότι είναι λάθος η στοχοποίηση συγκεκριμένων κομμάτων που είναι στο Κοινοβούλιο.
Ως εκ τούτου, προκύπτει ότι η ανάλυση πρέπει να γίνει με βάσει τα νέα δεδομένα και υπό το πρίσμα των νέων κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών στη χώρα, αλλά και με οδηγό τις διεργασίες σε συγκεκριμένες κοινωνικές τάξεις, μετά το Δεκέμβριο του 2008.
Την ίδια στιγμή που υπάρχει αδυναμία κατανόησης των αιτίων αναβίωσης ενός «αντάρτικου πόλης», υπό νέα μορφή και ενώ υπάρχουν μηνύματα από ξένες μυστικές υπηρεσίες για ενδεχόμενο εκδήλωσης μεγάλου τρομοκρατικού κτυπήματος στην Ελλάδα, ώστε να σταλεί πανευρωπαϊκό μήνυμα, η κυβέρνηση επιλέγει να βάλλει κατά των δικαστών.
Μάλιστα, ο κ. Δένδιας στη χθεσινή του συνέντευξη στην «Καθημερινή», έκανε λόγο - με αφορμή πρόσφατη απόφαση για μη προφυλάκιση νεαρών- για «μειοψηφία λειτουργών της Θέμιδος, που εθελοτυφλεί απέναντι στην πρόκληση της ένοπλης τρομοκρατικής δράσης».
Εξίσου, ενδιαφέρον είναι το στοιχείο, ότι ο κ. Δένδιας αποκάλυψε ότι η Αντιτρομοκρατική διέθετε από τον Νοέμβριο πληροφορίες για επικείμενο χτύπημα ενώ, δεν συμφωνεί με αναφορές σε αντάρτικο πόλης.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα