Σαμαράς-Ερντογάν συμφώνησαν ότι οι διαφορές παραμένουν! - Του Τάσου Τσακίρογλου
Επικαλούμενος έναν «χρυσό κανόνα», αυτόν «του αλληλοσεβασμού, του Διεθνούς Δικαίου και της προάσπισης της εθνικής κυριαρχίας», αλλά και την οικονομική συνεργασία για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μίλησε ο Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε την «ισχυρή πολιτική βούληση των δύο ηγετών για επίλυση του Κυπριακού» και τόνισε ότι επιδιώκεται μια «win win λύση» (χωρίς νικητές και ηττημένους) στο θέμα της ΑΟΖ.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον ομόλογό του, όπου, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, υπήρξε ένα μείγμα υψηλής και χαμηλής πολιτικής, με τον κ. Σαμαρά να τονίζει πάντως ότι τα λεγόμενα ζητήματα χαμηλής πολιτικής είναι θέματα «πολιτικής της καθημερινότητας που έχουν τεράστια, όχι μόνο συμβολική, αλλά και πρακτική αξία για τους δύο λαούς».
Κατά τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από είκοσι υπουργών, υπεγράφησαν 25 συμφωνίες σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι επενδύσεις, ο αθλητισμός, η παροχή υπηρεσιών υγείας σε περιπτώσεις καταστροφών, μνημόνια συνεργασίας στη ναυτιλία και στις θαλάσσιες μεταφορές, αλλά και μια δήλωση συνεργασίας σε θέματα παράνομης μετανάστευσης. «Το Δεύτερο Συμβούλιο Ελλάδας-Τουρκίας έχει θετικό πρόσημο», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι μπορεί η Ελλάδα και η Τουρκία να μοιράζονται μια Ιστορία φορτισμένη, «αλλά είμαστε δύο ιστορικοί λαοί με μακρά διαδρομή, η οποία έχει περάσει από μεγάλες κρίσεις και εντάσεις, αλλά η Ιστορία που γράφουμε απ” εδώ και εμπρός ας είναι μια Ιστορία που ανοίγει κεφάλαια ειρήνης και προόδου».
Η βαριά ατζέντα
Στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών τέθηκαν όλα τα καυτά ζητήματα που προκαλούν τριβές, όπως το Κυπριακό, η ΑΟΖ, η Θράκη, η Χάλκη και τα ευρωτουρκικά, στα οποία, όμως, στην κοινή συνέντευξη Τύπου έκαναν μόνο γενικόλογες αναφορές. Σχετικά με το θέμα των μειονοτήτων ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι «είναι υποχρέωση της κάθε πολιτείας να προστατεύει όλους τους πολίτες της κάτω από τις αρχές της ισονομίας και του σεβασμού των δικαιωμάτων τους», ενώ ο ομόλογός του επισήμανε ότι «οι μειονότητες που κατοικούν στις δύο χώρες αξίζουν μια ζωή που χαρακτηρίζεται από ευμάρεια και ειρηνικές συνθήκες διαβίωσης».
Για το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι η διαφορά περί την υφαλοκρηπίδα άπτεται των διερευνητικών επαφών και ότι η Ελλάδα παρακολουθεί το θέμα προσηλωμένη στις διεθνείς συνθήκες, ενώ για την ΑΟΖ επανέλαβε μεν ότι είναι δικαίωμα που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο και υπάρχει πάντα, αρνήθηκε, ωστόσο, να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Για το θέμα της τρομοκρατίας που θέτει μετ” επιτάσεως η Αγκυρα, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Αθήνα «έχει μια θέση και μια βούληση τέτοια, ώστε να ελαχιστοποιηθεί αυτό το φαινόμενο, το οποίο προκαλεί δυσάρεστες εξελίξεις όχι μόνο για την ελληνική ή τουρκική περιοχή, αλλά ευρύτερα σε όλο τον κόσμο». Η αναφορά αυτή, πάντως, ξενίζει, καθώς μέχρι σήμερα η ελληνική πλευρά απορρίπτει μετά βδελυγμίας τις τουρκικές αιτιάσεις περί εκπαίδευσης τρομοκρατών στην Ελλάδα και μη επαρκούς συνεργασίας της Αθήνας στο θέμα της έκδοσής τους στην Αγκυρα.
Για το Κυπριακό, τέλος, ο κ. Ερντογάν κάλεσε τον ομόλογό του να ξεπεράσουν αυτό το θέμα «και να το θάψουμε βαθιά στην Ιστορία», ενώ ο κ. Σαμαράς επικαλέστηκε τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, προκειμένου να επανενωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι που θα συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα.
………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Αρνητικές αντιδράσεις στην Αθήνα
«Η συνάντηση κορυφής των πρωθυπουργών γίνεται υπό το πλαίσιο ενός νεοφιλελεύθερου περιβάλλοντος που διέπει τις δύο χώρες», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι η «ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα που επιβάλλει στις δύο χώρες αλόγιστα και απαράδεκτα να σπαταλούν κονδύλια για την αγορά πανάκριβων οπλικών συστημάτων είναι η βάση συνεκμετάλλευσης των δύο λαών προς όφελος των ευρωατλαντιστών».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛΛ. Νότης Μαριάς δήλωσε: «Την ώρα που η Τουρκία αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα των νησιών, τα 12 μίλια στο Αιγαίο και την ελληνική ΑΟΖ, ο κ. Σαμαράς συνεχίζει αμέριμνος να απολαμβάνει το σίριαλ της ελληνοτουρκικής προσέγγισης σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής».
«Οι συζητήσεις μεταξύ Σαμαρά και Ερντογάν και η υπογραφή οικονομικών συμφωνιών, για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων Ελλάδας και Τουρκίας, προετοιμάζουν το έδαφος για τις πιο ουσιαστικές συμφωνίες συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων στο Αιγαίο, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., και με διαπραγμάτευση επί των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ», τονίζει το ΚΚΕ.
…………………………………………………………………………………………………………………………………….
Πώς είδαν τη συνάντηση τα ΜΜΕ της Τουρκίας
Η «Yeni Safak» αναφέρει ότι στα ελληνοτουρκικά οι Τούρκοι επενδυτές συνεργάζονται με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε μια προσπάθεια να αλλάξουν τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου αυτή να παραδίδει πιο εύκολα «τρομοκράτες» στην Αγκυρα. «Απειλούν να παγώσουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα, εκτός εάν η Αθήνα παραδώσει στην Τουρκία τους τρομοκράτες που ζητά. Φοβούμενη τις οικονομικές επιπτώσεις, η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει να παραδώσει δύο άτομα από τις οργανώσεις MLKP και DHKP-C στην Τουρκία» γράφει η εφημερίδα.
Το πρακτορείο Anadolu τονίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων, κάνοντας αναφορά στις ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία, οι οποίες φθάνουν τα 6,6 δισ δολάρια την τελευταία δεκαετία, φέρνοντας την Ελλάδα στην πέμπτη θέση των ξένων επενδυτών.
Η «Zaman» σε ανάρτησή της αναφέρει ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός θεωρεί τον αμοιβαίο σεβασμό κλειδί στην ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ η «Hurriyet» κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη συνέντευξη του Τ. Ερντογάν στη ΝΕΤ, με έμφαση στη δήλωσή του ότι «η Τουρκία δεν θα υιοθετήσει μια πολιτική στηριγμένη σε φήμες και κουτσομπολιά σχετικά με την Ελλάδα».
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και άρθρο στην ίδια εφημερίδα του Yavuz Baydar, ο οποίος εκτιμά ότι δεν υπάρχουν εκπλήξεις στη συνάντηση, αφού «οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν απλώς ότι συμφωνούν ή διαφωνούν» και συνεχίζει: «Είναι κρίμα που οι δύο γείτονες, όταν λόγω γεωγραφίας είναι υποχρεωμένοι να ανέχονται ο ένας τον άλλο, χάνουν τον χρόνο τους».
Τ.Τ.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα