Απορώ και ενίσταμαι - Του Γιάννη Καλαμίτση
ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ Παρασκευοσαββατοκύριακο έγινε μια τριήμερη εκδήλωση, σε αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα «Η ελληνική γλώσσα, χθες, σήμερα και αύριο». Οσοι πήραν μέρος, Ελληνες και αλλοδαποί, μίλησαν ελληνικά. Την εκδήλωση οργάνωσε ο ακαδημαϊκός Αντώνης Κουνάδης, ένα άνθρωπος που παλεύει για τη διατήρηση και την καθαρότητα της γλώσσας μας. Δεν την παρακολούθησα, αλλά έχω πλήρη ενημέρωση. Η εκδήλωση αυτή ήρθε ως συνέχεια μιας σειράς άλλων εκδηλώσεων, που οργανώθηκαν από την «Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά» και έχουν ως στόχο να συνεγείρουν την ελληνική κοινωνία και να προβάλουν την εθνική και παγκόσμια σημασία της ελληνικής γλώσσας και την ανάγκη να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού και πολύτιμος θησαυρός του λαού μας.
Η διαφύλαξη του ύψιστου αγαθού της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, της ελληνικής γλώσσας, είναι εθνική υπόθεση που αφορά όλους μας, ιδιαίτερα μάλιστα μετά τα συνεχιζόμενα πλήγματα που αυτή ακόμα και σήμερα δέχεται, με τις γνωστές επιπτώσεις τους στην αυξανόμενη λεξιπενία και την αδυναμία εκφράσεως της νέας γενιάς.
Καθημερινώς παρεισφρέουν στη γλώσσα μας ξένες λέξεις, χωρίς να υπάρχει ανάγκη να γίνει αυτό, αφού η γλώσσα είναι πάμπλουτη. Αφήνω τους πολιτικούς οι οποίοι χρησιμοποιούν ξένες λέξεις κατά κόρον -π.χ. «πλαν μπι», «ντίαλ» και άλλες-, αφήνω και τους δημοσιογράφους οι οποίοι παρουσιάζουν, σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, ειδήσεις και πολιτικά θέματα και θέλω να σταθώ στους αθλητικολόγους, αυτούς που περιγράφουν αγώνες. Αναρωτιέμαι: Γιατί, όταν η μπάλα βγαίνει έξω από το γήπεδο, πρέπει να λένε «άουτ» κι όχι «έξω»; Κι όταν βγαίνει έξω από τις πλαϊνές γραμμές, γιατί πρέπει να λένε «πλάγιο άουτ»; Γιατί η κλοτσιά στην μπάλα είναι «σουτ» και όχι «λάκτισμα»; Γιατί η γωνία είναι «κόρνερ»; Γιατί ο τερματοφύλακας είναι «γκολκίπερ» ή «πορτιέρο»; Γιατί είναι «γκολ» και όχι «τέρμα», η επίτευξη του στόχου, ενώ πιο κάτω, οι ίδιοι που μιλούν για «γκολ» αναφέρονται σε «διαφορά δύο τερμάτων» και όχι «δύο γκολ»;
Ισως να μοιάζει άνευ ιδιαίτερης σημασίας, το σημερινό χρονογράφημα. Ισως να πείτε πως, παρά την κακοποίηση την οποία υφίσταται, η γλώσσα αντιστέκεται. Αύριο θα λέμε πως η ημέρα είναι «Καθαρά Δευτέρα» κι όχι «Καθαρή Δευτέρα» και ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί την «Αριστερά» κι όχι την «Αριστερή».
Ασήμαντο το σημερινό χρονογράφημα. Τω όντι...Ακόμη και η καταργημένη δοτική αντιστέκεται!
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα