Η κατάρα του Γουέικο
Τότε που ο «Αμαρτωλός Μεσσίας» και 75 μέλη της αίρεσής του, μεταξύ τους και 25 παιδιά, βρήκαν τον θάνατο μέσα στο φλεγόμενο κοινόβιο ράντσο
Φωτο: Το ράντσο της θρησκευτικής σέκτας Branch Davidians (Κλάδος του Δαβίδ) στην πόλη Γουέικο του Τέξας παραδίδεται στις φλόγες στις 19 Απριλίου 1993
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Γουέικο απασχολεί τα αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ, όπως έγινε πριν από λίγες ώρες με τη φοβερή έκρηξη σε εργοστάσιο λιπασμάτων που στοίχισε τη ζωή έως και 15 ανθρώπων, ενώ άλλοι 160 νοσηλεύονται τραυματισμένοι. Η «κατάρα» του Γουέικο επιστρέφει, είκοσι χρόνια μετά, για να στοιχειώσει την πόλη αυτή του Τέξας.
Κατά διαβολική σύμπτωση, ακριβώς πριν από είκοσι χρόνια, στις 19 Απριλίου 1993, η ίδια πόλη βρέθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εξαιτίας μιας ένοπλης επιχείρησης των ομοσπονδιακών πρακτόρων που κατέληξε σε λουτρό αίματος με δεκάδες νεκρούς.
Ολα άρχισαν τον Φεβρουάριο του 1993, όταν η τοπική εφημερίδα του Γουέικο είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο με τίτλο «Ο Αμαρτωλός Μεσσίας», στο οποίο ισχυριζόταν ότι σε ένα ράντσο έξω από την πόλη ο Ντέιβιντ Κορές, ηγέτης της θρησκευτικής σέκτας Branch Davidians (Κλάδος του Δαβίδ) επιδίδεται σε παιδοφιλικές δραστηριότητες με θύματα ανήλικα παιδιά πολλών μελών της αίρεσης, παρουσιαζόμενος ως «Μεσσίας».
Ο Κορές, κατά κόσμον Βέρνον Χάουελ, διεκήρυττε το δόγμα «Νέο Φως», σύμφωνα με το οποίο όλες οι γυναίκες της σέκτας ήταν πνευματικές σύζυγοί του, ακόμη και τα ανήλικα κορίτσια, ενώ δικαιολογούσε την παιδοφιλία του ως «κάλεσμα από τον Θεό». Ο Κορές αυτοαναγορεύθηκε «Μεσσίας» και κήρυττε ότι το τέλος του κόσμου ήταν κοντά. Για τον λόγο αυτόν είχε συγκεντρώσει ένα τεράστιο οπλοστάσιο στο κοινόβιο Καρμέλ, με τον φόβο ότι ο Αρμαγεδδών είναι κοντά και «πρέπει να είναι εξοπλισμένοι διά παν ενδεχόμενον».
Η Υπηρεσία Οινοπνευματωδών, Καπνού, Οπλων και Εκρηκτικών (Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives - ATF) αποφάσισε στις 28 Φεβρουαρίου, κατόπιν δικαστικού εντάλματος, να ερευνήσει το ράντσο Καρμέλ. Η επιχείρηση, για την οποία οι αμερικανικές αρχές έχουν δεχθεί δριμεία κριτική, ξεκίνησε ως μια «ξαφνική επιδρομή». Γρήγορα κλιμακώθηκε σε ανταλλαγές πυροβολισμών εκατέρωθεν, που οδήγησαν στη δολοφονία τεσσάρων ομοσπονδιακών πρακτόρων και στον τραυματισμό άλλων 16 από τους 76 συνολικά πράκτορες που επεχείρησαν να κάνουν επιτόπια έρευνα.
Υστερα από αυτό ο 34χρονος Κορές, ένας πρώην τραγουδιστής της ροκ που κήρυττε «ελευθερία, σεξ και επανάσταση», καθώς και οι 85 οπαδοί του (μεταξύ τους 25 παιδιά) διεμήνυσαν στους 700 ομοσπονδιακούς πράκτορες ότι δεν θα παρέδιδαν τα αυτόματα όπλα που παράνομα κατείχαν και εισήλθαν στο μεγάλο ξύλινο οχυρωμένο κτίριο της αίρεσης. Ακολούθησε μια εθελούσια απομόνωση 51 ημερών.
Ολα τελείωσαν στις 19 Απριλίου, όταν σε μια από κοινού συντονισμένη επιχείρηση πρακτόρων του FBI και του ATF πραγματοποιήθηκε έφοδος στο κτίριο με τη συνδρομή ελικοπτέρων και αρμάτων μάχης! Η έφοδος κατέληξε σε μια πρωτοφανή αιματοχυσία, με 75 μέλη της αίρεσης αποτεφρωμένα, μεταξύ τους και 25 παιδιά κάτω των 15 ετών, ενώ ο ίδιος ο Κορές πυροβολήθηκε στο κεφάλι και σκοτώθηκε στη διάρκεια της πυρκαγιάς.
Οπως γράφουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, η «κατάρα» του Γουέικο χτύπησε πάλι, αυτή τη φορά στο εργοστάσιο West Fertilizer Plant, το οποίο εξερράγη έπειτα από πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει σε αυτό. Σύμφωνα με τον Παρνέλ Μακ Ναμάρα, σερίφη της κομητείας, τα σπίτια που βρίσκονταν πιο κοντά στο εργοστάσιο έχουν ισοπεδωθεί, ενώ το γηροκομείο που υπέστη ζημιές και το κέντρο της κοντινής πόλης εκκενώθηκαν.
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 18/4/13
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα