Eύσημα από το ΔΝΤ, τρία χρόνια μετά το Μνημόνιο
Την πρώτη θετική έκθεση για την οικονομία κατάρτισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τρία χρόνια μετά την ένταξη της χώρας στο Μνημόνιο. Η εξέλιξη αυτή, εν όψει της έγκρισης της επόμενης δόσης, στέλνει σαφές μήνυμα ότι το πρόγραμμα είναι εντός τροχιάς και ότι υλοποιούνται πλέον στόχοι που είχαν τεθεί από το 2010.
Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Την πρώτη θετική έκθεση για την οικονομία κατάρτισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τρία χρόνια μετά την ένταξη της χώρας στο Μνημόνιο. Η εξέλιξη αυτή, εν όψει της έγκρισης της επόμενης δόσης, στέλνει σαφές μήνυμα ότι το πρόγραμμα είναι εντός τροχιάς και ότι υλοποιούνται πλέον στόχοι που είχαν τεθεί από το 2010.
Οι πιστωτές αναγνωρίζουν τα βήματα της κυβέρνησης για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και ειδικότερα για την αντιμετώπιση του χρόνιου και διαρθρωτικού προβλήματος της φοροδιαφυγής. Η δημιουργία κέντρου ελέγχου των μεγάλων επιχειρήσεων και η αυτονόμηση της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, που αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο εν εξελίξει σχέδιο του Δημοσίου, είναι δύο από τις σημαντικότερες θετικές παρατηρήσεις στις οποίες προχωρούν οι τεχνοκράτες του Ταμείου.
Ωστόσο, ζητούν να επιταχυνθούν οι έλεγχοι σε ειδικές κατηγορίες φορολογούμενων, που σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αλλά και των τεχνοκρατών του ΔΝΤ ελλοχεύει ο κίνδυνος για φοροδιαφυγή. Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ ζητεί από τη διοίκηση τη υπουργείου Οικονομικών να βελτιωθούν οι εσωτερικές διαδικασίες (και όχι οι νομοθετικές) για την είσπραξη των οφειλών.
Στην έκθεση τονίζεται ότι η είσπραξη φόρων ναι μεν καθυστερεί, ωστόσο, έχουν ενισχυθεί τα αρμόδια τμήματα με ομάδες εξειδικευμένων και αφοσιωμένων υπαλλήλων. Επιπρόσθετα, γίνεται θετική αναφορά για τη διαγραφή μη εισπράξιμων χρεών, ακολουθώντας τη διεθνή πρακτική.
Στην έκθεση που παρέδωσαν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τη Μεγάλη Εβδομάδα γίνεται θετική αναφορά για δράσεις που ολοκληρώθηκαν ή που είναι σε εξέλιξη όπως:
1. Η σύσταση ειδικής αποκεντρωμένης υπηρεσίας φορολογικού ελέγχου επιπέδου Διεύθυνσης, (Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου), που σκοπό έχει τον έλεγχο των φορολογούμενων με μεγάλα εισοδήματα ή ακίνητη περιουσία.
2. Η σύσταση Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και η τοποθέτηση σε αυτό έμπειρων ελεγκτών. Το κέντρο ελέγχου διενεργεί ελέγχους σε όλη την επικράτεια σε επιχειρήσεις με τζίρο έως και 25 εκατ. ευρώ.
3. Η αυτονόμηση της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στον έλεγχο της οποίας περνούν τόσο το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος όσο και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Βέβαια μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα πρέπει να υλοποιηθούν σημαντικές δράσεις από τη γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Οπως αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ «αυτή τη στιγμή τρέχουν 50 δράσεις στη γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Ανάλογο σχέδιο (με συνολικά 700 δράσεις) υλοποιήθηκε με επιτυχία στη φορολογική διοίκηση του Καναδά».
4. Η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ο ρυθμός είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών θεωρείται ικανοποιητικός και με την ενεργοποίηση της ρύθμισης που προβλέπεται στον τελευταίο φορολογικό νόμο υπολογίζεται να υπερκαλυφθεί ο στόχος που έχει τεθεί στο Μνημόνιο.
5. Η διοικητική διαδικασία για την επίλυση των υποθέσεων που οι φορολογούμενοι αμφισβητούν τις οφειλές τους. Η προσφυγή στα δικαστήρια δημιουργεί μεγάλη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να αργεί πάρα πολύ η είσπραξη των όποιων χρεών. Η διαδικασία θα ξεκινήσει την 1η Αυγούστου και εφόσον ο υπόχρεος αμφισβητεί οποιαδήποτε πράξη που έχει εκδοθεί εις βάρος του από τη φορολογική αρχή, θα πληρώνει το 50% της οφειλής και θα υποβάλει «ενδικοφανή προσφυγή», με αίτημα την επανεξέταση της πράξης στο πλαίσιο διοικητικής διαδικασίας από την υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
6. Η ενοποίηση και ο μετασχηματισμός του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Τον Ιούλιο θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ενοποίηση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
7. Στην έκθεση γίνεται αναφορά και για καθυστερήσεις ελέγχων κυρίως στους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου και στους αυτοαπασχολούμενους που θα πρέπει να ενταθούν το προσεχές διάστημα. Επίσης, θα πρέπει άμεσα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων ώστε να ευθυγραμμιστούν με τις τιμές της αγοράς υπό την ευθύνη της Διεύθυνσης Φορολόγησης Κεφαλαίου.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα