Πλήρες ναυάγιο στις συνομιλίες ΟΛΜΕ με το υπουργείο Παιδείας - Ανοικτό το ενδεχόμενο απεργίας στις πανελλαδικές
Κ. Αρβανιτόπουλος: Ζήτησα από τους εκπαιδευτικούς να βάλουν πλάτη - Αδιαπραγμάτευτη η ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων - ΔΗΜΑΡ: Καταστροφική η απεργία - ΠΑΣΟΚ: Να ανακληθεί το σχέδιο Π.Δ. για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις
Της Μάρνυς Παπαματθαίου
Σε πλήρες ναυάγιο κατέληξε η συνάντηση που είχαν από τις 6 το απόγευμα της Τετάρτης η ΟΛΜΕ με το υπουργείο Παιδείας. Αποτέλεσμα ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην γίνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις εξαιτίας απεργίας των εκπαιδευτικών.
Εξερχόμενος της συνάντησης που είχε με την ΟΛΜΕ ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων είναι αδιαπραγμάτευτη ενώ σε αυτό το κλίμα της κρίσης που βιώνει η Ελλάδα, ζήτησε από τους εκπαιδευτικούς να βάλουν πλάτη.
Η ΟΛΜΕ τόνισε μετά τη συνάντηση ότι «σε όλα τα βασικά ζητήματα» για τους καθηγητές «δεν υπήρξε καμία ουσιαστική απάντηση» από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η οποία, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, εμμένει στις αρχικές της θέσεις.
«Σε όλα τα βασικά αιτήματα του κλάδου τα οποία παρουσιάσαμε δεν υπήρξε καμία ουσιαστική απάντηση από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας. Επί της ουσίας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εμμένει στην αρχική τοποθέτησή της. Υπ' αυτή την έννοια, δεν έχουμε καμία θετική εξέλιξη» δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος.
Τα μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ θα συνεδριάσουν την Πέμπτη προκειμένου να καθορίσουν την στάση τους με βάση τα αποτελέσματα της συνάντησής με τον υπουργό Παιδείας και να αποφασίσουν εάν θα προκηρύξουν τελικά απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις ή όχι.
Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, ερωτηθείς εάν υπάρχει περίπτωση να γίνει απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις, απάντησε πως «είναι προφανές ότι όλα τα ζητήματα είναι ανοιχτά»
Η συνάντηση της ΟΛΜΕ με τον υπουργό Παιδείας
Οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ συζήτησαν με τον υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, όπου από την αρχή δεν είχαν δηλώσει αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα της συζήτησης η οποία ξεκινούσε με στόχο να ενημερωθούν για την εφαρμογή του μέτρου της αύξησης των δύο ωρών στο ωράριο τους από την ερχόμενη χρονιά. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε στο «Βήμα» ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) κ. Νίκος Παπαχρήστου. Κι αυτό γιατί δεν περιμένουν θεαματικές αλλαγές στην πολιτική της κυβέρνησης.
Ανώτατα στελέχη του υπουργείου Παιδείας ωστόσο εκφράζονταν νωρίτερα με αισιοδοξία σχετικά με το αποτέλεσμα της συζήτησης, τονίζοντας πάντα ότι πρόκειται για συνάντηση ενημέρωσης και όχι διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο μερών. Ωστόσο, από τη στάση του υπουργείου Παιδείας προέκυπτε ότι υπάρχει ένα «σχέδιο» για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει ξεσπάσει στην εκπαίδευση παραμονές της έναρξης των εφετινών πανελλαδικών εξετάσεων και με τους συνδικαλιστές να απειλούν να τινάξουν τη διαδικασία στον αέρα.
Σημείο στο οποίο συνδικαλιστές των καθηγητών θα μπορούσαν να καμφθούν μεταφέροντας τις κινητοποιήσεις του κλάδου «εκτός» εξεταστικής διαδικασίας είναι το προεδρικό διάταγμα για τις αναγκαστικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών (δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Παιδείας να τους μεταφέρει κατά βούληση μεταξύ πόλεων της χώρας προκειμένου να καλύψει τα κενά του), το οποίο ψηφίστηκε τον Νοέμβριο αλλά δεν έχει ακόμη υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Βέβαια, δεν μοιάζει παράλογο το υπουργείο Παιδείας να μπορεί να καλύπτει τα κενά του με τους ήδη διορισμένους εκπαιδευτικούς, αλλά οι συνδικαλιστές του κλάδου προτάσσουν ως δική τους προτεραιότητα την αναστάτωση που θα σήμαινε αυτό για τις οικογένειες των εκπαιδευτικών που θα πρέπει να μετατεθούν.
Πάντως, από το κτίριο του Αμαρουσίου διατυπώνεται από το πρωί σε όλους τους τόνους το μήνυμα ότι η πολιτική του στο θέμα της αύξησης του ωραρίου των εκπαιδευτικών, τις αποσπάσεις ή τις μετακινήσεις τους και τα θέματα των αναπληρωτών δεν πρόκειται να αλλάξει.
ΔΗΜΑΡ: Καταστροφική η απεργία
«Η πρόταση για απεργία των εκπαιδευτικών μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις είναι επιζήμια για το κοινωνικό σύνολο και καταστροφική για το κίνημα των εκπαιδευτικών». Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο τομέας Παιδείας και Έρευνας της ΔΗΜΑΡ.
«Οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν, όπως και οι άλλοι εργαζόμενοι, υποστεί σημαντική μείωση στις αποδοχές τους, αλλά και υποβάθμιση στις συνθήκες της εργασίας τους, οφείλουν να έρθουν σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να διασφαλιστούν στις εύλογες ανησυχίες τους αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα έχει στην απασχόλησή τους το οριζόντιο μέτρο της αύξησης των ωρών διδασκαλίας» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
«Το υπουργείο οφείλει να εξαντλήσει το περιθώριο που έχει για την κάλυψη των κενών των σχολείων χωρίς περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών εργασίας των εκπαιδευτικών. Η Δημοκρατική Αριστερά έκανε εναλλακτικές προτάσεις στην κατεύθυνση αυτή αντιπροτείνοντας την άρση των αποσπάσεων, την εξάντληση του υπάρχοντος ωραρίου, την αξιοποίηση των δεύτερων πτυχίων που έχουν οι εκπαιδευτικοί σε ειδικότητες που υπάρχουν κενά, την επέκταση της δεύτερης και της τρίτης ανάθεσης διδασκαλίας και την επιμήκυνση του χρόνου παραμονής στην κλίμακα του ωραρίου. Το σύνολο των μέτρων αυτών μπορεί να αποτρέψει το οριζόντιο μέτρο της αύξησης του ωραρίου που είναι προβληματικό καθώς θα δημιουργήσει πλεονάζον προσωπικό που θα χρειαστεί να μετακινείται από σχολείο σε σχολείο της ίδιας ή και διαφορετικής περιφέρειας» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.
ΠΑΣΟΚ: Να ανακληθεί το σχέδιο Π.Δ. για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις
«Η απεργία είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων.
Όμως τα προβλήματα και οι αδυναμίες του Υπουργείου στην προετοιμασία της επόμενης σχολικής χρονιάς, δεν θα πρέπει να οδηγήσουν τους εκπαιδευτικούς σε μια απεργία που θα θίγει το πιο ευαίσθητο κομμάτι της δοκιμαζόμενης κοινωνίας, τους μαθητές
Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη επισημάνει τα προβλήματα στην στελέχωση των σχολείων για την επόμενη χρονιά και έχει ζητήσει από τον Υπουργό να ανακαλέσει το σχέδιο Π.Δ. για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις το οποίο επιδεινώνει και δεν λύνει το πρόβλημα».
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα