Ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία στην αρμόδια επιτροπή το νομοσχέδιο για την ΝΕΡΙΤ Α.Ε.
Ενστάσεις του καθηγητή Ν. Αλιβιζάτου για τις μεταβατικές διατάξεις του
Θέμα αντισυνταγματικότητας των μεταβατικών διατάξεων που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ΝΕΡΙΤ - Α.Ε., διατύπωσε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής ο καθηγητής κ. Ν. Αλιβιζάτος κατά την διαδικασία ακρόασης φορέων. Όπως τόνισε, το νομοσχέδιο μπορεί να «τιναχτεί στον αέρα» με την διάταξη περί μεταβατικής περιόδου, η οποία αφορά την φάση της πρώτης εφαρμογής του νόμου και προβλέπει την συγκρότηση Εποπτικού Συμβουλίου, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, η θητεία του οποίου μπορεί να φτάσει το ένα έτος και θα διορίζει κατ’ εξαίρεση του άρθρου 9 του ίδιου νομοσχεδίου τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, όπως και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ - Α.Ε
Ο κ. Αλιβιζάτος είπε ότι αν και αντιλαμβάνεται την λογική του να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια, ωστόσο ο ένας χρόνος είναι πολύ μεγάλο διάστημα. «Θα πρότεινα το προσωρινό εποπτικό συμβούλιο να μην έχει τις αρμοδιότητες του μόνιμου, να μην κρίνει το ποιοί θα προσληφθούν», τόνισε, ενώ σημείωσε πως «είναι λάθος να υπονομεύεται το πνεύμα του νόμου με τη συγκεκριμένη ρύθμιση». Πρότεινε δε το προσωρινό εποπτικό συμβούλιο να μην έχει αρμοδιότητες διοικητικές και να λειτουργήσει για ένα διάστημα μόνο τριών έως τεσσάρων μηνών.
Ως εκείνος που είχε επεξεργαστεί με ομάδα καθηγητών την πρόταση Μόσιαλου για αναδιάρθρωση της ΕΡΤ Α.Ε., είπε ότι η δουλειά που έγινε τότε αφορούσε τις αλλαγές σε μια ΕΡΤ εν λειτουργία και ότι στο επίκεντρο ήταν να κοπεί ο ομφάλιος λώρος που συνέδεε διαχρονικά τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα με τις κυβερνήσεις. Μάλιστα απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «αν εννοεί αυτό που λέει για απεγκλωβισμό της ΕΡΤ από τον σφιχτό κυβερνητικό εναγκαλισμό, τότε δεν μπορεί να διαφωνεί με τις πάγιες διατάξεις του νομοσχεδίου».
Πάντως, τάχθηκε κατά της πρακτικής των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, λέγοντας: «Δεν τις προσυπογράφω, δεν το αντιλαμβάνομαι και όποτε έγινε στην ιστορία μας οδήγησε σε αρνητικές καταστάσεις». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «αυτό δεν σημαίνει πως με ό,τι διαφωνώ είναι αντισυνταγματικό». Όσον αφορά την διακοπή σήματος υπογράμμισε ότι «δεν αισθάνομαι καλά με την μαύρη οθόνη. Με ενοχλεί, με πληγώνει». Όσον αφορά την απόφαση του ΣτΕ σχολίασε ότι «δεν αναβίωσε την ΕΡΤ, είπε ότι υπάρχει δημόσια υπηρεσία και η συνέχεια επιβάλλει να υπάρχουν εκπομπές από δημόσιο φορέα».
Οι ενστάσεις του κ. Αλιβιζάτου δεν βρήκαν ανταπόκριση από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς ο υπουργός Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτης δήλωσε ότι «δεν πρέπει να μένει καμία αμφιβολία όσον αφορά το θέμα αντισυνταγματικότητας για την μεταβατική περίοδο». «Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ούτε κατά διάνοια έχει ψήγματα αντισυνταγματικότητας», πρόσθεσε.
Έντονη κριτική άσκησε η αξιωματική αντιπολίτευση με τον γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Βούτση να ζητεί την απόσυρση του νομοθετήματος και της ΠΝΠ και να επισημαίνει ότι «το νομοσχέδιο αυτό πάσχει σε πολλά σημεία και έχει στοιχεία αντισυνταγματικότητας για τον μεταβατικό χρόνο που προβλέπει». Ενώ σημείωσε ότι με το παρόν νομοσχέδιο ακόμη και μια «κακή κυβέρνηση μπορεί να κυριαρχήσει με έναν τέτοιο χειραγωγημένο φορέα για τρεις 4ετίες». «Το όπλο που της δίνετε είναι τέτοιο», πρόσθεσε. Είπε δε, ότι «τους 2.700 εργαζόμενους τους δώσατε: στην τρόικα σαν προσδοκία, σε μια κομματική πελατεία που χειμάζεται στην ανεργία, στην κοινωνική χλεύη και στα διαπλεκόμενα ιδιωτικά και ανταγωνιστικά κανάλια». Ενώ αμφισβήτησε ότι η κυβέρνηση έχει την δεδηλωμένη, μετά και την κατάθεση των προτάσεων νόμου από τα κόμματα για την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο της ΕΡΤ.
«Φέρνετε αυτό το ΄΄τερατάκι΄΄ ώστε να καλυφθούν οι ανομίες», δήλωσε ο κ. Βούτσης, προειδοποιώντας ότι το νομοσχέδιο αυτό «θα είναι Βατερλώ για την κυβέρνησή σας».
Αλλά και από το ΠαΣοΚ ο κ. Γ. Ντόλιος προειδοποίησε ότι «δεν θα κυρώσουμε την ΠΝΠ που έχει παράξει έννομα αποτελέσματα».
Όσον αφορά τους εκπροσώπους φορέων, ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ κ. Π. Καλφαγιάννης είπε ότι «δεν έχουμε καταλάβει κανένα κτήριο» και ότι «κάνουμε αυτό που έπρεπε να κάνει η Πολιτεία – παράγουμε πρόγραμμα», ενώ «περιμένουμε να γίνει η παράδοση – παραλαβή», όπως σημείωσε, ζητώντας να επιστρέψει η ΕΡΤ στο καθεστώς της 11ης Ιουνίου, να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση για το «λουκέτο» και μετά μέσα από διάλογο και τομές να προχωρήσει το νέο σχήμα. «Η μόνη λύση είναι να μεταχρονολογηθεί η κοινή υπουργική απόφαση και από 11 Ιουνίου να γίνει όποτε εκείνοι κρίνουν», σημείωσε. Χαρακτήρισε δε το ν/σ «κυβερνητικό κατασκεύασμα, πάνω στα χαλάσματα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών κ. Γ. Σαββίδης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «φθηνό κατασκεύασμα», «πρόχειρο» και «γραμμένο στο πόδι», ενώ ο κ. Δ. Παλαιοχωρίτης, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος, τόνισε ότι «το σύνθημα ότι πάμε για σύγχρονη ΕΡΤ δεν πείθει κανέναν» και ότι «ο σκοπός είναι να απολυθούν 2500 εργαζόμενοι με βάση αυτά που επιβάλλει η τρόικα».
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα