Κατακραυγή για τη δημοσίευση της φωτογραφίας του μαχαιρωμένου Φύσσα
Αποτροπιασμό προκαλεί η δημοσίευση της φωτογραφίας του ετοιμοθάνατου Παύλου Φύσσα στο πρωτοσέλιδο κυριακάτικης εφημερίδας, στην οποία αντέδρασε οργισμένα η οικογένεια του θύματος κάνοντας λόγο για «κάταφωρη και χυδαία προσβολή μνήμης νεκρού».
Στην ολοσέλιδη φωτογραφία που δημοσιεύει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» εικονίζεται ευκρινώς ο 34χρονος Φύσσας να ξεψυχά στην αγκαλιά της κοπέλας του, λίγες στιγμές αφότου δέχθηκε τη μαχαιριά του 45χρονου χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά.
«Απαιτούμε να σεβαστούν όλοι το βαρύτατο πένθος μας και να μας αφήσουν επιτέλους να βιώσουμε με σιωπή και αξιοπρέπεια τον χαμό του Παύλου» αναφέρει, σε δήλωσή της, η οικογένεια του Παύλου Φύσσα.
Τη δημοσίευση της φωτογραφίας κατήγγειλε η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), επισημαίνοντας ότι «όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της ενημέρωσης, αλλά, αντιθέτως, προσβάλλει κατάφωρα τους κανόνες δεοντολογίας του επαγγέλματος και τις πανανθρώπινες αξίες».
Νομικοί κύκλοι σημειώνουν ότι η δημοσίευση μια τέτοιας φωτογραφίας θα μπορούσε να επισύρει νομικές κυρώσεις.
Την φωτογραφία φέρεται να έχει τραβήξει κάτοικος της περιοχής ο οποίος βρισκόταν στο σημείο της δολοφονίας.
Αγανάκτηση στα social media
Η φωτογραφία του πρωτοσέλιδου της εφημερίδας διέρρευσε από το μεσημέρι του Σαββάτου στο Διαδίκτυο, προκαλώντας εκατοντάδες σχόλια αγανάκτησης από χρήστες κοινωνικών δικτύων.
Μάλιστα, στο twitter δημιουργήθηκε το hashtag #boycott_protothema το οποίο γρήγορα έγινε trend (κατάλογος με τα δημοφιλέστερα θέματα συζήτησης στο twitter). Μέλη του κοινωνικού δικτύου συνόδευαν με το εν λόγω hashtag μηνύματα στα οποία καλούν το κοινό να μποϊκοτάρει την εφημερίδα.
«Αυτοί που έστησαν με τα δημοσιεύματά τους το προφίλ των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, τώρα, σε μια τραγική στιγμή, “πουλάνε” αναίσχυντα το αίμα του νεκρού» αναφέρεται σε δήλωση του πρώην προέδρου της ΕΣΗΕΑ Δημήτρη Τρίμη.
«Με τον πιο χυδαίο, απάνθρωπο τρόπο, ξεπέρασαν τα όρια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, τα όρια της ίδιας της ανθρωπιάς. Η φωτογραφία του νεκρού Παύλου Φύσσα γεμίζει τα ήδη ματωμένα χέρια του "Πρώτου Θέματος" με περισσότερο αίμα» αναφέρει ο ιστότοπος Left.gr.
Τα «ΝΕΑ» δεν αναδημοσιεύουν το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» με την αποτροπιαστική φωτογραφία, η δημοσιοποίηση της οποίας παραβιάζει κάθε έννοια δεοντολογίας.
Αναλυτικά, η δήλωση της οικογένειας του Παύλου Φύσσα:
Σε δήλωση της οικογένειας του Παύλου Φύσσα, με αποδέκτη την ΕΣΗΕΑ και κοινοποίηση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου καθώς και στην εν λόγω εφημερίδα, αναφέρεται:
«Κατ' ασφαλείας πληροφορίες μας, στο φύλλο της Κυριακής 22 Σεπτεμβρίου 2013 της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, πρόκειται να δημοσιευτούν φωτογραφίες του δολοφονημένου παιδιού μας που ελήφθησαν από άγνωστο φωτογράφο μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε το βράδυ της Τρίτης 17 Σεπτεμβρίου 2013.
» Επειδή η δημοσίευση των φωτογραφιών αυτών συνιστά κάταφωρη και χυδαία προσβολή μνήμης νεκρού.
» Επειδή ως οικογένεια απαιτούμε να σεβαστούν όλοι το βαρύτατο πένθος μας και να μας αφήσουν επιτέλους να βιώσουμε με σιωπή και αξιοπρέπεια τον χαμό του Παύλου.
» Σας καλούμε να προβείτε σε όλες τις ενέργειες που το δημοσιογραφικό καθήκον σας επιτάσσει για την προάσπιση της μνήμης του Παύλου Φύσσα και την ασφάλεια και ηρεμία των οικείων του που απεικονίζονται επίσης στα σχετικά δημοσιεύματα.
» Αλλωστε η δικαιοσύνη στην οποία έχουμε απεριόριστη εμπιστοσύνη έχει πλέον τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο».
Τη δήλωση - ανακοίνωση υπογράφουν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της οικογένειας του Παύλου Φύσσα.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει τη δημοσίευση στο κυριακάτικο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», φωτογραφίας του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα λίγο πριν ξεψυχήσει.
» Η δημοσίευση αυτή όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της ενημέρωσης, αλλά, αντιθέτως, προσβάλλει κατάφωρα τους κανόνες δεοντολογίας του επαγγέλματος και τις πανανθρώπινες αξίες.
» Υπενθυμίζουμε, για άλλη μια φορά, ότι ο σεβασμός της προσωπικότητας του ατόμου, η διακριτικότητα και η ευαισθησία καθώς και ο σεβασμός τόσο του νεκρού όσο και των πενθούντων συγγενών και φίλων είναι πρωταρχική υποχρέωση του δημοσιογράφου (άρθρο 2 Αρχών Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος).
» Η δημοσιογραφία για να δικαιώνει το ρόλο της οφείλει να μην υποκύπτει στην ευκολία και στον εντυπωσιασμό. Αντιθέτως, πρέπει να είναι αποκαλυπτική και να ξεσκεπάζει τους σκοτεινούς κύκλους και τα σχέδια που εξυφαίνουν.
» Οι έλληνες δημοσιογράφοι, όπου κι αν εργάζονται, μέσα στις αντίξοες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας και οι ίδιοι, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης, οφείλουν με νηφαλιότητα να ασκούν ερευνητική δημοσιογραφία. Να αποκαλύψουν στον ελληνικό λαό το πραγματικό πρόσωπο της «Χρυσής Αυγής», καθώς και ότι παραμένει μία ναζιστική οργάνωση, η οποία έχει ενδυθεί τον μανδύα του κοινοβουλευτικού κόμματος. Η ΕΣΗΕΑ καλεί τους συναδέλφους να μην φοβηθούν τις απειλές αλλά να δικαιώσουν την αποστολή τους και το ρόλο τους, εμμένοντας σθεναρά στις επάλξεις της ελευθεροτυπίας».
Πρακτική με παρελθόν
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Στις 29 Αυγούστου, η ηλεκτρονική έκδοση του «Πρώτου Θέματος» και η εφημερίδα «Espresso» είχαν δημοσιεύσει τη φωτογραφία του νεκρού σχεδιαστή μόδας Μιχάλη Ασλάνη, προκαλώντας εκατοντάδες επικριτικά σχόλια. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης είχε ζητήσει την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για όσους δημοσίευσαν τη φωτογραφία.
Το «Πρώτο Θέμα» είχε, επίσης, δημοσιεύσει φωτογραφίες με τη σορό του δραπέτη Μάριον Κόλα.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα