Από τις φυλακές στο πανεπιστήμιο
Τέσσερις κρατούμενοι ανήλικοι στον Αυλώνα πέρασαν στο Μαθηματικό του ΕΜΠ και σε ΤΕΙ της χώρας
«Εάν στην ψυχή σου απλώνεται η ερημιά της αδιαφορίας ή φωλιάζει η αγροικία και η βαρβαρότητα, εάν δεν έφτασε ώς τα φυλλοκάρδια σου η πλούσια μάθηση που λες ότι έχει μαζέψει ο νους σου, πώς τολμάς να κάνεις το δάσκαλο;» αναρωτιόταν για το έργο του εκπαιδευτικού πριν από χρόνια ο σοφός Ευάγγελος Παπανούτσος.
Τα λόγια αυτά ανέσυρα χθες στη μνήμη μου σκεφτόμενος πως μέσα σε όλη αυτή την «αγορά και την εμπορευματοποίηση της Παιδείας» μας με τις ανακοινώσεις των βάσεων και το κυνήγι διεκδίκησης των επιτυχόντων υπάρχουν ακόμη φωτεινοί, ταπεινοί και σεμνοί εκπαιδευτικοί που στοχεύουν στη βαθύτερη επικοινωνία με τους μαθητές τους και τον κόσμο, εμπνέοντας με την προσωπικότητά τους και το ήθος τους, προσφέροντας δόσεις ευαισθησίας, φαντασίας και αλληλεγγύης στους δύσκολους καιρούς μας.
Φαντάζει ακατόρθωτο, αλλά είναι πραγματικότητα. Πίσω από τα σίδερα της φυλακής, και το πνεύμα ελεύθερο για γνώση και επιτυχία. Συγχαρητήρια στους δασκάλους και προπάντων στους μαθητές τους, τους τέσσερις φοιτητές που πέρασαν εφέτος στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και σε ΤΕΙ της χώρας, απόφοιτοι του Γυμνασίου και Λυκείου Φυλακών Αυλώνα.
Τα ονόματα των νεαρών δεν έχουν σημασία, ούτε και οι λόγοι για τους οποίους παραμένουν έγκλειστοι στις φυλακές. Παρά τις ανυπέρβλητες αντιξοότητες, κατάφεραν να υλοποιήσουν τους στόχους τους. Την ώρα που οι κυβερνώντες απαξιώνουν όχι μόνο την αξία του εκπαιδευτικού έργου, αλλά και τη σημασία του δημόσιου σχολείου, τέτοιες προσπάθειες (δέκα επιτυχόντες στην ανώτατη εκπαίδευση από τις φυλακές του Αυλώνα μέσα στην τελευταία δεκαετία) καταδεικνύουν πως πάντα οι λαμπροί δάσκαλοι με γνώση, ανθρωπιά και ψυχή θα φωτίζουν τις ζωές των ανθρώπων και πάντα θα υπάρχουν μαθητές που τα δύσκολα μονοπάτια θα τα εκλαμβάνουν ως αφετηρία νέων προκλήσεων για ριζικές αλλαγές στη ζωή τους.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα