Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ρούσεβα στο CNN: Η Μαρία είναι το παιδί μου, τη θέλω πίσω

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Ρούσεβα στο CNN: Η Μαρία είναι το παιδί μου, τη θέλω πίσω

«ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΟΥ»

 

«Είναι το παιδί μου. Είμαι η μητέρα της. Εγώ τη γέννησα. Θέλω να πω στη Μαρία ότι είμαι η μητέρα της και αυτός ο πατέρας της» δήλωσε η Σάσκα Ρούσεβα στο CNN, λίγα λεπτά μετά την αποχώρηση της ίδιας και του συζύγου της από το τηλεοπτικό πλατό της βουλγαρικής τηλεόρασης στη Σόφια.

 

Περιτριγυρισμένοι από λαμπερά φώτα, η Σάσκα και ο Ατανάς είναι μακριά από τον καταυλισμό στον οποίο διαμένουν στην κεντρική Βουλγαρία. Πίσω στο Νικολάεβο, δεν υπάρχουν φώτα στους δρόμους και το σπίτι τους είναι φτιαγμένο από τούβλα και καλάμια.

Το ζευγάρι είναι και μακριά ακόμη από τη «Μαρία», το ξανθό κοριτσάκι που εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια εφόδου της ΕΛΑΣ σε καταυλισμό ρομά στην Ελλάδα. Η εξέταση DNA, την προηγούμενη εβδομάδα, έδειξε ότι οι Ρούσεφ είναι οι βιολογικοί της γονείς.

«Είναι το παιδί μου. Είμαι η μητέρα της. Εγώ τη γέννησα. Θέλω να πω στη Μαρία ότι είμαι η μητέρα της και αυτός ο πατέρας της. Θέλω να τη φροντίσω. Είναι δική μου. Αυτό δεν αλλάζει», δήλωσε η Ρούσεβα στο CNN.

Οι Ρούσεφ ανακρίνονται από τη βουλγαρική αστυνομία καθώς θεωρούνται ύποπτοι για εμπλοκή σε παράνομη υιοθεσία. Το ζευγάρι Ελλήνων ρομά, Χρήστος Σαλής και Ελευθερία Δημοπούλου, στο σπίτι των οποίων βρέθηκε το κορίτσι κρατούνται με την κατηγορία της απαγωγής.

Και τα δύο ζευγάρια αρνούνται τις κατηγορίες. Μάλιστα, η Ρούσεβα παραδέχθηκε ότι άφησε τη Μαρία στην Ελλάδα επειδή ήταν πολύ φτωχή για να την αναθρέψει, αλλά δεν την πούλησε, ούτε πήρε ποτέ χρηματικό αντάλλαγμα.

«Κάποιοι λένε ότι πήρα 400 λέβα (310 δολάρια), αλλά πώς θα μπορούσα να πάρω λεφτά. Αυτά λένε στην τηλεόραση. Πιστεύετε ότι θα πωλούσα το παιδί μου για 400 λέβα; Θα θελα να χτίσω ένα σπίτι. Δεν έχω ούτε το κατάλληλο σπίτι, ούτε το κατάλληλο κρεβάτι. Τίποτα. Δεν πήρα τίποτα. Είμαι τόσο φτωχή», σημείωσε η Σάσκα.

Η συνομιλία μαζί της, μέσω βούλγαρου διερμηνέα, είναι κάπως πολύπλοκη. Η Ρούσεβα όπως οι περισσότεροι από τους ρομά γείτονές της στο Νικολάεβο, μιλούν σπαστά βουλγαρικά. Η μητρική της γλώσσα είναι μία τουρκική διάλεκτος με μείξη ρομά και βουλγαρικών. Αλλά λίγο λίγο μαζί με τον διερμηνέα εξήγησε τη σειρά των γεγονότων που κατέληξαν με τη Μαρία να έχει εγκαταλειφθεί με έναν άγνωστο στην Ελλάδα.

«Δεν είχα καταλάβει ότι ήμουν έγκυος»

Κατά τα λεγόμενα της Ρούσεβα, εκείνη και ο σύζυγός της έφυγαν για την Ελλάδα το 2009 προκειμένου να εργαστούν σε χωράφια. Οπως είπε, άφησε τη μεγαλύτερη κόρη της, Κάτια, 20 ετών σήμερα, να φροντίζει την οικογένεια όσοι εκείνοι θα έλειπαν.

Η Σάσκα επειδή ήταν πολύ αδύνατη, όπως ανέφερε, δεν είχε καταλάβει ότι ήταν έγκυος στη Μαρία. «Δεν γνώριζα ότι ήμουν έγκυος. Δεν είχα κοιλιά», τόνισε.

Η «Μαρία» -την οποία η Ρούσεβα ονόμασε Στάνκα- γεννήθηκε σε νοσοκομείο της Λαμίας, περίπου 70 χιλιόμετρα από τα Φάρσαλα και τον καταυλισμό Ρομά, όπου εντοπίστηκε στις 16 Οκτωβρίου.

Πέρασε τρεις με τέσσερις ημέρες στο νοσοκομείο και πιστεύει ότι εκεί ξεκίνησαν οι περιπέτειές της.

«Οι γιατροί δεν μου έδωσαν χαρτιά. Εάν μου είχαν δώσει έγγραφα θα την είχα πάρει μαζί μου στη Βουλγαρία. Δεν ήξερα τη γλώσσα. Οι γιατροί μου είπαν κάτι σαν "φύγε απο δώ", άρπαξα το μωρό και έφυγα», εξήγησε.

Η Ρούσεβα φρόντισε το μωρό της για τους επόμενους επτά μήνες, το θήλασε ενώ ο σύζυγός της έκανε διάφορες δουλειές, όπως συγκομιδή φρούτων και λαχανικών. Το ζευγάρι περνούσε δύσκολα και πολλές φορές κοιμούνταν στους δρόμους της Λαμίας ή κάτω από ελαιόδεντρα, μαζί με το νεογέννητο.

Επτά μήνες μετά τη γέννηση της Μαρίας, οι Ρούσεφ προσελήφθησαν για λίγες ημέρες σε ένα αγρόκτημα στην Πάτρα, όπου μάζευαν πορτοκάλια. Εκεί η Σάσκα συνάντησε μία γυναίκα, η οποία θεώρησε ότι η Σάσκα ήταν πάρα πολύ φτωχή και δεν μπορούσε να φροντίσει τη Μαρία.

«Ήρθε μία γυναίκα σε μένα και είπε ότι ήταν Βουλγάρα, όχι Ελληνίδα. Μου είπε ότι αν ήθελα θα φρόντιζε εκείνη το μωρό μου και ότι μπορούσα να πάω αργότερα να την πάρω. Μου έδωσε τον αριθμό του τηλεφώνου της και όταν επιστρέψαμε στη Βουλγαρία προσπάθησα να της τηλεφωνήσω. Προσπαθήσαμε να την καλέσουμε, αλλά το τηλέφωνο ήταν κλειστό», είπε η Ρούσεβα.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι αστυνομικές Αρχές και των δύο χωρών είχαν προτείνει στη Ρούσεβα να συναντήσει προσωπικά το ζευγάρι των Ελλήνων Ρομά και να πάρουν απευθείας το μωρό τους.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των Σαλή και Δημοπούλου λένε ότι οι πελάτες τους συνάντησαν τη Ρούσεβα πρόσωπο με πρόσωπο. Αλλά όταν ρωτήθηκε για τους Έλληνες ρομά, η βουλγάρα είπε ότι δεν έχει ιδέα.

«Ποιος είναι αυτός ο Χρήστος Σαλής; Δεν συνάντησα ποτέ αυτούς τους ανθρώπους», είπε.

«Εμπιστεύτηκα μία ξανθιά γυναίκα»

Αν και αρνείται ότι συνάντησε έναν από τους δύο Έλληνες ρομά, η Ρούσεβα δεν μπορεί να θυμηθεί λεπτομέρειες από τη γυναίκα στην οποία έδωσε τη Μαρία.

«Δεν έχω ιδέα ποιο ήταν το όνομά της. Δεν το ρώτησα και εκείνη δεν μου το είπε. Εκείνη η γυναίκα μου είπε: "άφησε εδώ το παιδί σου και θα το φροντίσω σαν να ήμουν εγώ η μητέρα του". Την εμπιστεύτηκα», συνέχισε η Ρούσεβα.

«Έμοιαζε καλή γυναίκα. Το δέρμα της δεν ήταν πολύ ανοιχτόχρωμα, ήταν λίγο σαν εμάς. Ήταν ξανθιά. Είχε βαμμένα ξανθά μαλλιά», πρόσθεσε.

Παρά τα κενά στην ιστορία της, η Ρούσεβα λέει ότι θυμάται ακριβώς την ημέρα που αποχαιρέτησε τη Μαρία της...

«Τη φίλησα. Έκλαιγα. Ανησυχούσα. Η καρδιά μου έσπασε», κατέληξε...

Οδοιπορικό του CNN στο Νικολάεβο

Το αμερικανικό δίκτυο διατηρεί για μία ακόμη ημέρα στα πρώτα του θέματα την οδύσσεια της μικρής «Μαρίας».

Χθες το CNN παρουσίασε ρεπορτάζ του στο Νικολάεβο, που αποδείχθηκε τελικά γενέτειρα του πεντάχρονου κοριτσιού.

Αυτό που εντυπωσιάζει αρχικά τον συντάκτη του αμερικανικού δικτύου είναι τα σπίτια των Τσιγγάνων: Χτισμένα με λάσπη και άχυρο, σπαρμένα ανάμεσα σε χωματόδρομους όπου τα νερά σχηματίζουν μικρές βρώμικες λίμνες, περιγράφει, ενώ μια γριά Ρομά, κουνώντας το χέρι της πάνω στο στομάχι της, του δείχνει ότι «την κόβει η πείνα».

Αυτό είναι το Νικολάεβο, ένα μισοερειπωμένο τσιγγάνικο χωριό στην καρδιά της Βουλγαρίας, σχολιάζει.

Αν η μοίρα της «Μαρίας» ήταν διαφορετική, τότε το μικρό κορίτσι εκεί θα μεγάλωνε. Ανάμεσα στη φτώχεια και την παρακμή.

Οι βιολογικοί γονείς της Μαρίας, η Σάσκα Ρούσεβα και ο Ατανάς Ρούσεφ, «ζουν πουλώντας βότανα που μαζεύουν στο δάσος ή ανακυκλώνοντας απορρίμματα μετάλλων. Εισπράττουν και κάποια γονεϊκά επιδόματα αλλά αυτά δε αρκούν», λέει ένας γείτονάς τους.

Η βιολογική οικογένεια της Μαρίας ζει σε ένα σπίτι που έχει όλο κι όλο ένα δωμάτιο, φτιαγμένο από τα ίδια λασπότουβλα όπως και το υπόλοιπο χωριό. Οι τοίχοι είναι ασβεστωμένοι και μόνο ένα από τα παράθυρα είναι καλυμμένο με τζάμι, τα υπόλοιπα φράσσονται με κομμάτια πλαστικού.

Οι κάτοικοι του Νικολάεβο παραπονούνται πως όταν βρέχει τα σπίτια πλημμυρίζουν και οι τοίχοι μουλιάζουν από την υγρασία.

Ο συντάκτης του άρθρου επισημαίνει τις δηλώσεις της Ρούσεβα στο βουλγαρικό κανάλι TV7, στο οποίο αρνήθηκε κάθε κατηγορία ότι πούλησε το παιδί της:

«Την δώσαμε. Δεν πήραμε λεφτά. Δεν είχα να την ταϊσω. Δεν άντεξα όταν την είδα στην τηλεόραση».

Η Ρούσεβα αποκάλυψε επίσης ότι δεν είχε ονομάσει ποτέ «Μαρία» τη μικρή αλλά ότι σκόπευε να την βαφτίσει «Στάνκα».

Ανάλογη εκδοχή δίνει και η Κάτια, μία 20χρονη κοπέλα που υποστηρίζει ότι είναι η μεγάλη αδελφή της «Μαρίας». Η Κάτια ζει στο διπλανό χωριό ονόματι Γκούρκεβο.

Εχει και αυτή πολύ ανοιχτή επιδερμίδα, κατάξανθα μαλλιά με μια απόχρωση κόκκινου, ενώ τα μάτια της δύσκολα αντέχουν τον έντονο ήλιο.

Η Κάτια εξηγεί πως όταν η μητέρα της είχε κατέβει στην Ελλάδα για να δουλέψει στα πορτοκάλια (το 2009) ήταν ήδη έγκυος. Γέννησε εκεί αλλά δεν είχε λεφτά να γυρίσει στη Βουλγαρία μαζί με τη μικρή. Δεν πούλησε τη Μαρία αλλά την άφησε εκεί και γύρισε στη Βουλγαρία για να προσπαθήσει να κάνει τα χαρτιά της.

Ωστόσο οι αρχές που χειρίζονται την υπόθεση και στις δύο χώρες αμφισβητούν τη συγκεκριμένη εκδοχή, σημειώνει ο συντάκτης επισημαίνοντας τόσο την κράτηση του ζεύγους των Ελλήνων Ρομά Χρ. Σαλή και Ελευθερίας Δημοπούλου με την κατηγιορία της απαγωγής, αλλά και την έρευνα της βουλκγαρικής αστυνομίας που κατηγορεί τους Ρούσεφ ότι πούλησαν τη Μαρία με σκοπό την παράνομη υιοθεσία.

Ο αμερικανός δημοσιογράφος επικαλείται μάλιστα διαπιστώσεις ελληνικών αρχών συμφωνα με τις οποίες στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο Βουλγάρες σε προκεχωρημένη κατάσταση εγκυμοσύνης να ταξιδεύουν στην Ελλάδα.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι μόλις γεννήσουν, παραδίδουν τα παιδιά τους σε άτεκνους Έλληνες βάσει συμφωνημένης τιμής.

ΕΘΝΟΣ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Novartis: Ως ύποπτοι κλήθηκαν στον εισαγγελέα για εξηγήσεις Δεστεμπασίδης – Μαραγγέλη

14 Νοεμβρίου 2024, 18:56
Μετά τον αποχαρακτηρισμό τους, οι πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες καλούνται να αντιμετωπίσουν τα πολιτικά πρόσωπα ...

Ο Αντώνης Σαμαράς προτείνει τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

16 Νοεμβρίου 2024, 14:59
Νέα ηχηρή παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος προτείνει τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο ...

Xρυσοχοΐδης: Στη Μύκονο στείλαμε (και θα μείνουν) 200 αστυνομικούς – τέλος οι μπράβοι από τα μαγαζιά

21 Οκτωβρίου 2024, 14:31
Oι υπεύθυνοι για τη διαρροή της λίστας με τα στελέχη της νεοσύστατης ΔΑΟΕ θα ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0