Όχι διάλογο χάριν του διαλόγου… - Του Ντίνου Αυγουστή
Επαναρχίζει κατά τα φαινόμενα ο διάλογος για την επίλυση του Κυπριακού, ύστερα από τον άδοξο τερματισμό του εξαιτίας της προκλητικής στάσης Έρογλου, που αποχώρησε από τις συνομιλίες αμέσως μετά την ανάληψη της Προεδρίας της Ε.Ε. από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ωστόσο όλα μαρτυρούν ό,τι για πολλοστή φορά οδηγούμαστε ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο και χωρίς να προηγηθεί διακομματική συνεννόηση. Και ενώ τον περασμένο Μάρτιο ζητούσαμε επιτακτικά να μας δοθεί ο αναγκαίος χρόνος προκειμένου να μην συνομιλούμε κάτω από το βάρος της άθλιας οικονομικής κατάστασης, ξαφνικά φαίνεται πως οδηγούμαστε σε συνομιλίες, χωρίς η οικονομία μας να έχει παρουσιάσει οποιοδήποτε σημάδι βελτίωσης και χωρίς να έχουμε τακτοποιήσει προηγουμένως βασικά ζητήματα σχετικά με την λειτουργία του κράτους. Τρανό παράδειγμα η μετωπική σύγκρουση του Νίκου Αναστασιάδη με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκο Δημητριάδη, εξέλιξη που δεν υποβοηθά καθόλου την βελτίωση έστω και κατά τι της καταρρέουσας οικονομίας μας!
Παράλληλα, μεγάλη συζήτηση γίνεται τελευταίως και για την μορφή των διαβουλεύσεων και κυρίως ό,τι αφορά το ζήτημα των συναντήσεων των διαπραγματευτών σε Ελλάδα και Τουρκία, θέμα για το οποίο δικαιολογημένα έχει αναπτυχθεί ένας έντονος προβληματισμός. «Εάν η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα να συναντήσει τον Τουρκοκύπριο εκπρόσωπο, γιατί να έχει οποιαδήποτε άλλη χώρα», διερωτήθηκε με νόημα ο κ. Ομήρου…. σημειώνοντας ακόμα ότι η συνάντηση του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή με την ελληνική κυβέρνηση προωθεί την «άτυπη αναγνώριση του ψευδοκράτους ως επικράτειας των Τουρκοκυπρίων». Οι δηλώσεις του Γιαννάκη Ομήρου αποκτούν ιδιαίτερα μεγάλο ειδικό βάρος, αν αναλογισθούμε την πατρότητα αυτής της επικίνδυνης εξέλιξης, η οποία φέρει την σφραγίδα του αντιπροέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών της Μητρός Πατρίδος Ευάγγελου Βενιζέλου…. δηλαδή του Αρχηγού του πάλε ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ, δηλαδή του αδελφού κόμματος της ΕΔΕΚ του Γιαννάκη Ομήρου, που έχουν βίους παράλληλους για κάτι περισσότερο από τρεις δεκαετίες. Αντιρρήσεις για τις συναντήσεις αυτές, φαίνεται να είχε και ο Κύπριος Πρόεδρος, αφού κατά δήλωση Γιαννάκη Ομήρου στη σύσκεψη αρχηγών κομμάτων για τα θέματα Άμυνας, που συνήλθε τον περασμένο Αύγουστο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε αναφέρει ότι «συναντήσεις του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή με την ελληνική κυβέρνηση δεν θα είχαν κανένα νόημα» και «διερωτήθηκε τι θα μπορούσαν να συζητήσουν!».
Αντί λοιπόν να οδηγηθούμε σε ένα διάλογο με ξεκάθαρη στόχευση και συγκεκριμένη πολιτική, αξιοποιώντας στο έπακρον τα νέα γεωστρατηγικά, γεωπολιτικά και συνδυαζόμενα οικονομικά και άλλα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή, συζητούμε ασκόπως για δήθεν επιστροφή της Αμμοχώστου με ανταλλάγματα σοβαρά προς το ψευδοκράτος, αφήνοντας και πάλιν στην ναφθαλίνη σοβαρά ζητήματα όπως το έγκλημα του εποικισμού, της καταστροφής της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, της αλλοίωσης των τοπωνυμιών, της παραβίασης των δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων, του σφετερισμού των ε/κ περιουσιών, κ.α. Αντί δηλαδή να τσακίσουμε την κατοχή και να την κτυπήσουμε στην ρίζα της απαιτώντας την εφαρμογή των αμέτρητων ανεκτέλεστων ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., οδηγούμαστε σαν ζήτουλες σε ένα νέο διάλογο με την παλιά αποτυχημένη συνταγή, εξακολουθώντας ως συνήθως να επαιτούμε να υποχωρούμε..
Υ.Γ.: Αρνούνται οι Τούρκοι την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος σε σχέση με τη βάση των συνομιλιών στο οποίο να υπάρχει αναφορά σε ζητήματα ουσίας όπως αυτό της μιας κυριαρχίας και της μίας διεθνούς προσωπικότητας, στοιχεία που η ελληνική πλευρά θεωρεί απαραίτητο να συμφωνηθούν εκ των προτέρων και να αποτελέσουν βάση για την τελική διευθέτηση. Και αν αυτά τα πολύ σημαντικά δεν προσυμφωνηθούν, γιατί αλήθεια να οδηγηθούμε ξανά σε ένα νέο διάλογο που αντί να κατοχυρώνει το ενιαίο κράτος θα νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της de facto διχοτόμησης;
Δρ. Ντίνος Αυγουστή
Εκπαιδευτικός στο ΤΕΙ Λάρισας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα