Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Tην Κίνα, ηλίθιοι! - Του Τάκη Μίχα

Αρχική | Απόψεις | Tην Κίνα, ηλίθιοι! - Του Τάκη Μίχα

Πράγματι ιστορικές, όπως αναμενόταν, ήταν οι αποφάσεις της 18ης Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Κίνας της οποίας οι εργασίες ολοκληρώθηκαν σήμερα. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας ένα κομμουνιστικό κόμμα αναγνωρίζει στον θεσμό της αγοράς τον πρωταρχικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας. Το συνέδριο αυτό είναι εξίσου σημαντικό με το συνέδριο της 3ης Ολομέλειας το 1978 όταν ο Τενγκ Ξιάο Πινγκ διέρρηξε τις σχέσεις με τη μαοϊκή παράδοση και εισήγαγε οικονομικές μεταρρυθμίσεις που είχαν ως αποτέλεσμα ετήσιους ρυθμούς αύξησης 10%.


Μέχρι σήμερα στις επίσημες ανακοινώσεις του ΚΚΚ η αγορά έπαιζε «βασικό» ρόλο στη διαμόρφωση του οικονομικού γίγνεσθαι της χώρας. Όμως στη χτεσινή ανακοίνωση ο ρόλος της αγοράς αναβαθμίζεται και προσδιορίζεται πλέον ως «αποφασιστικός» για την κατανομή των συντελεστών παραγωγής της κοινωνίας. Φυσικά, η αναβάθμιση του ρόλου του θεσμού της αγοράς υπήρξε το αποτέλεσμα της ανησυχίας των ιθυνόντων καθώς έβλεπαν την ετήσια αύξηση του 10% του ΑΕΠ να απειλείται τα τελευταία έτη από τη γραφειοκρατία και την κρατική διαφθορά.


Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που στην Ελλάδα η κυβέρνηση από κοινού με την Αντιπολίτευση κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να περιορίσουν και να υπονομεύσουν τον μηχανισμό της αγοράς αρνούμενοι τόσο στα λόγια (Αντιπολίτευση) όσο και στα έργα (Κυβέρνηση) να προωθήσουν οποιαδήποτε μεταρρύθμιση που θα ενίσχυε τον θεσμό της αυτορυθμιζόμενης τάξης.


Κι όμως, η Κίνα έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα. Ιδιαίτερα ο τρόπος μετάβασής της στο νέο σύστημα ενέχει πολλά διδάγματα για τη χώρα μας. Όταν ο Τενγκ Ξιάο Πινγκ πριν από 25 χρόνια αποφάσισε να προχωρήσει στην αλλαγή δεν ακολούθησε την πεπατημένη δηλαδή να διασφαλίσει πρώτα την «ευρύτερη κοινωνική συναίνεση» για τις μεταρρυθμίσεις - κάτι που δεν επρόκειτο ποτέ να συμβεί λόγω της αντίδρασης των συντεχνιών. Ούτε όμως από την άλλη πλευρά προσπάθησε να επιβάλλει «θεραπεία-σοκ» σε όλη τη χώρα. Απλά διαμόρφωσε νέους χώρους με νέους κανόνες και τους έβαλε μπροστά να παίξουν μπάλα. Έχοντας ως φάρο το Χονγκ-Κονγκ, άρχισε να δημιουργεί τις περίφημες «οικονομικές ζώνες» που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον μετασχηματισμό της χώρας. Αρχίζοντας με την πόλη Σεντζέν που είναι δίπλα στο Χονγκ-Κονγκ και προχωρώντας δυτικά και βόρεια στις ακτές του Ειρηνικού, η Κίνα δημιούργησε μία σειρά οικονομικών ζωνών που ακολουθούσαν το υπόδειγμα του Χονγκ-Κονγκ. Με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία πρωτόγνωρη οικονομική έκρηξη η οποία σε μία δεκαετία (1987-1998) είχε ως αποτέλεσμα ότι πάνω από 100 εκατομμύρια Κινέζοι ξέφυγαν από τα όρια της φτώχειας.


Αυτό είναι το μοντέλο που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα. Ούτε “Shock-therapy” ούτε «εθνικό σχέδιο» με «ευρύτερη κοινωνική συναίνεση», αλλά τη δημιουργία νέων χώρων αυτονομίας, απαλλαγμένων από τα βαρίδια του σοσιαλκομμουνιστικού Ελληνικού Συντάγματος, όπου οι δημιουργικοί άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα να πειραματισθούν με καινοτομίες, νέα προϊόντα και νέες υπηρεσίες.

Πηγή: Protagon.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Η επιστροφή του Λάκη - Του Χρήστου Μπουσιούτα

14 Νοεμβρίου 2024, 17:32
Ο Δημιουργός, έπλασε άλλα πλάσματα με δόντια και άλλα με κέρατα. Άλλα με νύχια ...

Παύλος Πολάκης: Γκαζόζα - Του Μιχάλη Τσιντσίνη

19 Ιουλίου 2024, 14:42
2' 4" χρόνος ανάγνωσης   Γελούσε λίγο με τον εαυτό του. Εκφέροντας εκείνη τη φράση, που ...

Οι κουκούλες και οι σακούλες - Της Ιωάννας Μάνδρου

17 Ιουλίου 2024, 15:04
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Φωτό: Βικιπαίδεια Πριν από λίγες ημέρες, επανήλθε μετ’ επιτάσεως το αίτημα πολλών ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0