Εσωτερικές κρίσεις σε ΔΗΜΑΡ - ΑΝΕΛ λόγω πορείας προς ΣΥΡΙΖΑ - Του Γιώργου Δελαστίκ
Με σαφείς ήττες των φιλοκυβερνητικών πτερύγων τόσο στη ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη όσο και στους Ανεξάρτητους Ελληνες του Πάνου Καμμένου έληξε αυτός ο γύρος εσωκομματικής αντιπαράθεσης σε αυτά τα δύο κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Η φιλονεοδημοκρατική πτέρυγα των ΑΝΕΛ και η φιλοπασοκική πτέρυγα της ΔΗΜΑΡ απέτυχαν -τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση- να ανακόψουν την πορεία προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ που έχουν χαράξει οι ηγεσίες τους.
Οι 7 από τους 18 βουλευτές των ΑΝΕΛ ξεκίνησαν μια «μίνι εξέγερση» κατά της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αφού στην πορεία έμειναν 6, τελικά ένας και μόνος βουλευτής, ο Γιώργος Νταβρής, επέμενε μέχρι τέλους στη στάση αποχής από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και έτσι διαγράφτηκε από αυτήν. Ασήμαντη απώλεια, αλλά αρκετή για να υποβιβάσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ από την τέταρτη στην πέμπτη θέση. Από τους 20 βουλευτές που είχαν εκλέξει οι ΑΝΕΛ τον Ιούνιο του 2012, τους είχαν απομείνει 18, τώρα αυτοί έγιναν 17. Τυπικά τους πέρασε έτσι η Χρυσή Αυγή με 18 βουλευτές, όσους είχε αρχικά εκλέξει, με 6 από αυτούς να διατηρούν μεν τη βουλευτική ιδιότητα, αλλά να είναι προφυλακισμένοι. Καθώς μάλιστα γνωστοποιήθηκε ευρύτερα το πολιτικό φλερτ του Π. Καμμένου με τον προερχόμενο από τη ΝΔ και νυν ανεξάρτητο βουλευτή Ν. Νικολόπουλο, ο οποίος εκλέγεται στην Αχαΐα όπου εξελέγη και ο Γ. Νταβρής, ενισχύθηκαν οι αμφιβολίες κατά πόσον η στάση του διαγραφέντος βουλευτή των ΑΝΕΛ οφείλεται σε καθαρά προσωπικούς λόγους επανεκλογής ή σε πολιτικούς και ιδεολογικούς. Από τη στιγμή που διαγράφτηκε, καμία σημασία δεν έχει ο προβληματισμός επ' αυτού του θέματος.
Στη ΔΗΜΑΡ οι εξελίξεις παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Το σημαντικότερο από ευρύτερη πολιτική σκοπιά είναι ότι σαρώθηκε από τις θέσεις προβολής και αρμοδιοτήτων η φιλοπασοκική πτέρυγα, της οποίας ηγείται ο Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος φυσικά δεν ήταν καν υποψήφιος για επανεκλογή στη θέση του γραμματέα του κόμματος. Οι εσωτερικές έριδες της φιλοπασοκικής πτέρυγας της ΔΗΜΑΡ οδήγησαν και σε μια μικρή έκπληξη. Το στέλεχος της πτέρυγας αυτής και μάλιστα ιδιαιτέρως προβεβλημένο, ο Γεράσιμος Γεωργάτος, που συμμετέχει και στην «Κίνηση των 58», δεν πήρε ούτε καν 16 ψήφους από τους 108 ψηφισάντων της Κεντρικής Επιτροπής για να εκλεγεί στη νέα Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, της οποίας ήταν μέλος μέχρι το συνέδριο. Στη 17μελή νέα Εκτελεστική Επιτροπή συμμετέχουν 9 ακραιφνώς «κουβελικοί» και 4 από αυτούς που τάσσονται ανοιχτά υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, συν 4 που θέλουν συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Από τότε που η ΔΗΜΑΡ έφυγε από την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ο Φ. Κουβέλης συνεργάζεται στενά με τους «φιλοσυριζαίους» του κόμματός του, οι οποίοι άλλωστε προκάλεσαν και τη ρήξη της συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου.
Τα συνολικά 110 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, πάντως, φρόντισαν να αποδομήσουν ευθύς εξαρχής τον νέο γραμματέα του κόμματος, τον 35χρονο άνευ ιδιαίτερου εσωκομματικού κύρους, οικονομολόγο Θανάση Θεοχαρόπουλο. Τον εξέλεξαν με πολύ χαμηλό ποσοστό, παρόλο που ήταν ο μοναδικός υποψήφιος: πήρε 64 ψήφους υπέρ από τους 108 που ψήφισαν, 42 ψήφοι ήταν λευκά και 2 άκυρα - δηλαδή 64 υπέρ και 44 κατά. Με δεδομένο ότι τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ εν όψει ευρωεκλογών είναι σταθερά μονοψήφια, η ήττα της φιλοπασοκικής πτέρυγας στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ ήταν αναπότρεπτη σε αυτήν τη συγκυρία. Αν μάλιστα οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν στις 25 Μαΐου και στις κάλπες, η πτέρυγα αυτή θα βρεθεί σε ακόμη πιο δεινή πολιτική θέση. Μάχη από πολιτική σκοπιά κυριολεκτικά ζωής και θανάτου θα αποτελέσουν, όμως, οι ευρωεκλογές για τους Ανεξάρτητους Ελληνες.
Αν κατορθώσει να πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, το κόμμα αυτό θα επιβεβαιώσει ότι συνεχίζει να υπάρχει ως πολιτικοκοινωνικό ρεύμα η... «αντιμνημονιακή ΝΔ» μετά από δύο χρόνια αταλάντευτης μνημονιακής διακυβέρνησης από τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι ΑΝΕΛ θα οδεύσουν με άλλον αέρα και στόχους προς τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες είναι πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση να καθυστερήσουν πέραν της αρχής του επόμενου χρόνου, του Μαρτίου του 2015, λόγω της ενδεχόμενης -και πιθανότατης- αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Αυτό, βεβαίως, υπό την προϋπόθεση ότι η αναμενόμενη ήττα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές δεν θα προσλάβει διαστάσεις εκλογικής συντριβής, που ίσως καταστήσει αδύνατη την επιβίωση της κυβέρνησης Σαμαρά.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα