Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Τζένη Βάνου - Του Ντίνου Αυγουστή

Αρχική | Μουσική | Ελληνική Μουσική | Τζένη Βάνου - Του Ντίνου Αυγουστή

Άλλη μια καταξιωμένη Ελληνίδα λαϊκή ερμηνεύτρια, η Τζένη Βάνου, ταξίδεψε για την γειτονιά των Αγγέλων, για να συναντήσει πολλούς άλλους μεγάλους μύθους του Ελληνικού πενταγράμμου: Την Μοσχολιού, τη Δούκισσα, τον Μητροπάνο, τον Τόκα και τόσους  άλλους που μας έφυγαν τόσο νωρίς. 
Το πραγματικό της όνομα ήταν Ευγενία Βραχνού το οποίο άλλαξε για να μην την αναγνωρίσει ο πατέρας της, καθώς ήταν απόλυτα αντίθετος στην απόφασή της να ασχοληθεί με το τραγούδι, μη διστάζοντας να την διώξει από το σπίτι, όταν η κόρη του δεν υπάκουσε στην παράλογη απαίτηση του. Αρκετά χρόνια μετά σε μια από τις εκπομπές στα «Κυριακάτικα Πρωινά» αυτός ο τόσο αυστηρός και απόλυτος στις απόψεις του άνθρωπος της είπε την πιο σημαντική κουβέντα: «Όσο μεγάλη και να γίνεις να μην ξεχάσεις ποτέ να ζητάς συγνώμη. Αυτό ήρθα κι εγώ να κάνω σήμερα γιατί δεν ήξερα τι παιδί είχα....».
Σκόπευε να σπουδάσει στη Φυσικομαθηματική Σχολή, αλλά την κέρδισε το τραγούδι. Μετά τη γνωριμία της, το 1959, με τον συνθέτη Μίμη Πλέσσα, τον μέντορά της όπως έλεγε η ίδια, έδωσε εξετάσεις στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας και έτσι ξεκίνησε την σταδιοδρομία της ως ερμηνεύτρια της ελαφριάς μουσικής στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ. Τραγούδησε πρώτη φορά μπροστά σε κοινό το 1964, όπου με το τραγούδι του Πλέσσα «Τώρα» πήρε το Α΄ βραβείο στο Φεστιβάλ Ελαφριάς Μουσικής της Θεσσαλονίκης. «Φωνητικό φαινόμενο» την αποκάλεσε ο Μίμης Πλέσσας. Η συνεργασία τους ήταν τέτοια που το 80% των τραγουδιών του τα ερμήνευε η Βάνου και επειδή δεν είχε ακόμη τότε δισκογραφία όλα τα μέσα αναρωτιόντουσαν ποια είναι η Βάνου, αφού το μόνο που γνώριζαν γι’ αυτήν ήταν η φωνή της και τίποτα άλλο.
Εκτός από τραγούδια του Μίμη Πλέσσα, ερμήνευσε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, του Γιώργου Μουζάκη, του Κώστα Γιαννίδη, του Ζακ Ιακωβίδη, του Αττίκ, του Αλέκου Χρυσοβέργη, του Τάκη Μουσαφίρη κ.ά. Είχε βραβευτεί για τη δουλειά της στην Ισπανία, την Πολωνία και την πρώην Σοβιετική Ένωση. Όλα τα παραπάνω σίγουρα συνιστούν ένα εξαιρετικά μεγάλο μέγεθος στο κόσμο του τραγουδιού.
Πίστευε πολύ στον θεσμό της οικογένειας, αλλά δυστυχώς δεν στάθηκε τυχερή αφού στον γάμο της κακοποιήθηκε βάναυσα. Το 1969 έφυγε με την οικογένεια της για την Αμερική, όπου εμφανιζόταν στο καλύτερο Ελληνικό μαγαζί της Νέας Υόρκης. Η νοσταλγία της για την Πατρίδα την έφερε ξανά πίσω το 1971. Μαζί με το διαζύγιο με την Αμερική έρχεται και το οριστικό διαζύγιο με τον δύστροπο σύζυγο της. Μένει μόνη με τα δύο παιδιά της χωρίς καμία βοήθεια. Έφτασε στο σημείο να πληρώνει ακόμη και τα χρέη του προκειμένου τα παιδιά της να μην έχουν έναν πατέρα στην φυλακή! Σε αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο της ζωής της άνεργη και χωρίς εταιρία συναντιέται με τον Τόλη Βοσκόπουλο που της γράφει δύο λαϊκά τραγούδια, το «Αγόρι μου», και το «Σε παρακαλώ, σήκω και φύγε», με τα οποία μπαίνει στο χώρο του λαϊκού τραγουδιού. Ο Βοσκόπουλος δήλωσε για την Βάνου: «Η Τζένη Βάνου είναι από τα αντράκια, τα παλικαράκια που παραδέχομαι γιατί έχει και μια άλλη αρετή, είναι ευγνώμων… Την ίδια περίοδο είναι που σε συνεργασία με το Πλέσσα ερμηνεύει το «Σε βλέπω στο ποτήρι μου» και το 1984 παίρνει χρυσό δίσκο με το «Τρένο της ζωής» του Μουσαφίρη.
Στην συνέχεια πέρασε πολύ δύσκολα καλλιτεχνικά χρόνια. Περήφανη ως άνθρωπος, οι μόνοι από τους οποίους ζήτησε ποτέ βοήθεια ήταν από τον Θεό και την μητέρα της. Σεβάστηκε και αγάπησε τον εαυτό της πάντα λιγότερο απ’ ό,τι της άξιζε. Δεν είχε εκτιμήσει το «δώρο» που της είχε κάνει ο Θεός και αυτό ήταν το μοναδικό της ταλέντο. Ωστόσο, διέπρεψε με την συμπεριφορά της σ΄ ένα δύσκολο εργασιακό χώρο όπου αναπτύσσονται αθέμιτοι ανταγωνισμοί, ίντριγκες και γενικά πολύ κακές ανθρώπινες συμπεριφορές. Έζησε με αξιοπρέπεια χωρίς ποτέ να δώσει δικαιώματα για αρνητικά σχόλια.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής της απέρριψε όλες τις προτάσεις για επιστροφή στο τραγούδι και αποφάσισε να ανοίξει μια μικρή υπεραγορά μαζί με τα παιδιά της. Η οικονομική κρίση όμως οδήγησε στην πτώχευση. Κάποιοι λιγοστοί φίλοι την βοήθησαν να σταθεί στα πόδια της χωρίς να το βάλει κάτω. Τελικά το κράτος αποφάσισε και της έδωσε την τιμητική σύνταξη για την προσφορά της στο ελληνικό τραγούδι.

Δρ. Ντίνος Αυγουστή
Εκπαιδευτικός στο ΤΕΙ Λάρισας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
a.avgoustis@hotmail.com





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Βαγγέλης Παπάζογλου, ο ασυμβίβαστος - Ρεμπέτικο πορτρέτο Νο 4

17 Ιουλίου 2024, 20:59
Γράφει ο Βαγγέλης Ρέτσας* Φωτό: Πολιτιστικός Σύλλογος Βαγγέλης Παπάζογλου Έχουμε αρκετές φορές αναφέρει για την Μεταξική ...

Μπουζούκι και μελοποιημένη ποίηση (Μια άκρως ερωτική σχέση)

23 Φεβρουαρίου 2024, 14:46
Γράφει ο Βαγγέλης Ρέτσας *   Φωτό: Pixabay.com Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 κι ενώ το ...

Δημήτρης Γκόγκος (Μπαγιαντέρας) - Ρεμπέτικο Πορτρέτο Νο 3

21 Ιανουαρίου 2024, 20:58
Γράφει ο Βαγγέλης Ρέτσας* Φωτό: YouTube/PAMPOSCY  Ο Δημήτρης Γκόγκος ήρθε στον κόσμο στις 28 Φεβρουαρίου του ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0