Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Mαριούπολη Ουκρανίας, εκεί που ζουν 100.000 Ελληνες – Πώς πήγαν εκεί, από τι κινδυνεύουν

Αρχική | Ομογένεια | Mαριούπολη Ουκρανίας, εκεί που ζουν 100.000 Ελληνες – Πώς πήγαν εκεί, από τι κινδυνεύουν

Η Μαριούπολη είναι πόλη της Ουκρανίας με πληθυσμό 500.000 κατοίκους και λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, δίπλα στην Μαύρη Θάλασσα.Εκεί ζουν σήμερα 100.000 Έλληνες.


Στην περιφέρεια της Μαριούπολης υπάρχουν 29 χωριά Ελλήνων, οι οποίοι αυτοαποκαλούνται Ρουμαίοι και μιλούν την «ρουμέϊκου γλώσσα», η οποία είναι ελληνική. Δεν συμπίπτει, όμως, με καμιά άλλη ελληνική διάλεκτο και διαφέρει από χωριό σε χωριό.


Εφτασαν εκεί για να αποφύγουν τους Τούρκους της Κριμαίας
Οι Ρουμαίοι αυτοί είναι απόγονοι Ελλήνων μεταναστών από την Κριμαία, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν εκεί από το 1778 όταν η Ρωσία επέτρεψε την οργανωμένη μετανάστευση των καταπιεζομένων Ελλήνων από τους Τούρκους, που κατείχαν τότε την Κριμαία.

Το 1778 ύστερα από διάταγμα της Αικατερίνης Β΄ της Ρωσίας, όπου μεταξύ των άλλων αναφέρεται και η αιτία της μετανάστευσης των Ελλήνων από την Κριμαία, «για να αποφευχθεί η απειλή της υποδούλωσης και της συμφοράς όλων σας», 18 χιλιάδες Έλληνες εγκατέλειψαν τις περιουσίες τους και έφυγαν από το Κριμαϊκό Σουλτανάτο για να εγκατασταθούν στα όρια μιας ακατοίκητης μέχρι τότε περιοχής που ανήκε στην Ρωσική αυτοκρατορία. Την εγκατάστασή τους εκεί είχε αναλάβει ο νεαρός τότε αξιωματικός Αλεξάντερ Βασίλιεβιτς Σουβόροφ..
Οι Ελληνες της Αζοφικής και της Μαριούπολης, οι οποίοι δεν ανήκουν ούτε σε δεύτερη, ούτε σε τρίτη, ούτε καν σε δέκατη γενιά Ελλήνων, κατάφεραν να διατηρήσουν την γλώσσα, τα έθιμα και τις παραδόσεις της ιστορικής τους πατρίδας. Επίσης, πολύ παράξενο είναι και το γεγονός, ότι οι άνθρωποι που επί αιώνες δεν διατηρούσαν στις οικογένειές τους ούτε τις παραδόσεις των Ελλήνων, ούτε τα έθιμά τους, ούτε καν ήξεραν τη γλώσσα τους, αυτοαποκαλούνταν όμως ως Έλληνες.

Οι Ελληνες έκαναν την Μαριούπολη πόλη και κόμβο

Ως τότε, η πόλη ήταν τόπος διαμονής των Κοζάκων. Η πόλη γεννήθηκε ουσιαστικά όταν έφτασαν εκεί οι Ελληνες που έφυγαν από την Κριμαία. Ας σημειωθεί ότι οι Ελληνες είχαν εγκατασταθεί στη χερσόνησο της Κριμαίας από τον 6ο αιώνα π.Χ.

Μετά τη διάλυση της σοβιετικής ένωσης πολλοί Ελληνες της Μαριούπολης επέστρεψαν στην Ελλάδα.


Ο Ελληνας πρόξενος εκεί, καθησυχάζει

Σήμερα, με τα γεγονότα στο Κίεβο, την έκπτωση του Γιανουκόβιτς, τη νές κυβέρνηση της Ουκρανίας και την εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία, οι Ελληνες της Μαριούπολης ανησυχούν.
Στη νοτιοανατολική πλευρά της Ουκρανίας, όπου βρίσκεται η Μαριούπολη -περίπου 60 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα- επικρατεί ηρεμία.
"Δεν έχουν καταγραφεί ούτε έχουν υπάρξει επιθέσεις σε βάρος του ελληνικού στοιχείου. Ούτε ακραία στοιχεία έχουν πραγματοποιήσει τέτοιες επιθέσεις.
Οι Έλληνες είναι ενωμένοι. Είναι ήσυχοι και νομοταγείς πολίτες. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή και συντονισμό μαζί τους για οτιδήποτε χρειαστεί", δήλωσε αυτές τις ημέρες των ταραχών ο γενικός πρόξενος Μαριούπολης Δημήτρης Παπανδρέου.
"Ανησυχούν μεν και όπως κάθε Ουκρανός πολίτης είναι προβληματισμένοι για τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων, αλλά δεν υπάρχει ούτε πανικός ούτε ακραίες κινήσεις, ούτε εντάσεις, ούτε τίποτα που θα μας ανησυχούσε σε μεγάλο βαθμό", επισημαίνει.
Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των Ελλήνων ομογενών, σημείωσε πως δεν υπερβαίνουν τις 90.000 με100.000 και ότι είναι οργανωμένοι σε διάφορες κοινότητες.
"Έχουν δοθεί συστάσεις ώστε να είναι προσεκτικοί και να αποφεύγουν ακραίες ενέργειες, αν και δεν χρειαζόταν, καθώς οι ίδιοι ξέρουν τι να κάνουν.
Είμαστε σε συνεχή επαφή και διάλογο με τους υπόλοιπους συναδέλφους στα άλλα προξενεία και τους Ευρωπαίους συναδέλφους", τόνισε.
Ανέφερε ακόμα πως δεν έχει υπάρξει έως στιγμής εκδήλωση ενδιαφέροντος για επαναπατρισμό. "Ο ελληνισμός εδώ ήταν πάντοτε φιλήσυχος και προσηλωμένος σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Είναι υψηλό το επίπεδο του ελληνισμού και αυτό αναγνωρίζεται από παντού. Δεν συμμετείχε ποτέ σε ακραίες πολιτικές ομάδες ή οργανώσεις σε βαθμό που να στοχοποιηθεί", υπογράμμισε.
"Η καρδιά των εξελίξεων είναι στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, στο Κίεβο. Εκεί αποφασίζονται όλα. Οι υπόλοιπες περιοχές της Ουκρανίας θα ακολουθήσουν τις αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης.

iefimerida.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

«Πράσινο & μωβ» – Το κόμμα που σάρωσε στους απόδημους

27 Ιουνίου 2023, 19:11
 Εκλογές 2023 Το Πράσινο & Μωβ που είναι μία συμμαχία επτά πολιτικών κομμάτων κατάφερε να ...

Θύελλα αντιδράσεων για τη σύλληψη του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας

12 Μαϊου 2023, 14:54
Αυστηρό μήνυμα στην Αλβανία έστειλε ο πρωθυπουργός μετά την σύλληψη του ομογενή υποψήφιου δημάρχου  ...

Σουδάν: Έφτασαν στην Τανάγρα άλλοι 16 Έλληνες

26 Απριλίου 2023, 17:43
Στις 4.30 το απόγευμα της Τετάρτης (26.04.2023) προσγειώθηκε στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας το ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0