Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» με 51 «ναι» και 46 «όχι»

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» με 51 «ναι» και 46 «όχι»

Παρών από τον Νικήτα Κακλαμάνη

 

Ολοκληρώθηκε στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» καθώς και η ψηφοφορία του.


Υπέρ του νομοσχεδίου 51 βουλευτές, «όχι» ψήφισαν 46 και ένα παρών από τον Νικήτα Κακλαμάνη.


Η συζήτηση για τη «μικρή ΔΕΗ» στη Βουλή

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας για το δημοψήφισμα, καθώς όπως είπε έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 120 υπογραφές.


Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης χαρακτηρίζοντας «ξεκάθαρο οικονομικό έγκλημα» την πώληση της ΔΕΗ. Τόνισε ότι το κόμμα του ζητάει δημοψήφισμα όχι για να καλύψει την «κακή» ΔΕΗ ή τους συνδικαλιστές, αλλά για να προστατευθεί η περιουσία του ελληνικού λαού.


Την Τετάρτη, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο μία από τις «μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις και κορυφαία αναπτυξιακή τομή της χώρας, προς όφελος της οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας».


Παράλληλα, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για «κινήσεις τακτικισμού» σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα, ελλείψει επιχειρημάτων και προτάσεων και ενόψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.


«Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας απαιτεί καθαρές πολιτικές τοποθετήσεις και πιο ξεκάθαρες ιδεολογικές προσεγγίσεις, απαιτεί απόλυτη σαφήνεια αν η μεταρρύθμιση αυτή βοηθά ή όχι τη ΔΕΗ, αν βοηθά τα κοινωνικά στρώματα» επισήμανε ο κ. Μανιάτης.


Ακόμα, ο υπουργός μίλησε για πλήρη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στη ΔΕΗ ΑΕ, καθώς και για προνομιακές δεσμεύσεις υπέρ των τοπικών κοινωνιών, ενώ διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται να θιγεί ούτε κατά κεραία το κοινωνικό τιμολόγιο».


Ο υπουργός Περιβάλλοντος επισήμανε ότι «η ΔΕΗ είναι αυτή που θα κάνει τη διεθνή διαγωνιστική διαδικασία, η ίδια θα επιλέξει τον ανεξάρτητο, παγκόσμιου κύρους εκτιμητή που θα δώσει στο ΔΣ της εύλογη τιμή». Τόνισε δε, ότι τα χρήματα από την ιδιωτικοποίηση δεν θα πάνε ούτε στους δανειστές ούτε στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά στο ταμείο της ΔΕΗ για επενδύσεις και αναβάθμιση των υποδομών της.


Η μάχη των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αναστάσιος Νεράντζης έκανε λόγο για λύση δοκιμασμένη και επιτυχημένη που αναμένεται βάσιμα να οδηγήσει στην πτώση των τιμών και στη διενέργεια των απαραίτητων αναπτυξιακών επενδύσεων. Παράλληλα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε για κενό θέσεων και έλλειψη σοβαρών επιχειρημάτων.


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας από μια κυβέρνηση που δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση. «Η ΔΕΗ δεν είναι περιουσία ούτε του πρωθυπουργού, ούτε του υπουργού ούτε δική σας των βουλευτών και δεν μπορείτε να δεσμεύσετε τη χώρα και την επόμενη κυβέρνηση, με δεδομένο ότι δεν έχετε την πολιτική νομιμοποίηση γιατί έχετε χάσει την πλειοψηφία με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης.


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ, Γιάννης Κουτσούκος τόνισε την ανάγκη η Βουλή να έχει ενεργό ρόλο τόσο στη διαδικασία προκήρυξης του διαγωνισμού όσο και στο τελικό κείμενο της σύμβασης. Παράλληλα, ζήτησε να γίνουν δεκτές τρεις βασικές διασφαλίσεις που ζητά το ΠΑΣΟΚ με τροπολογίες που έχει καταθέσει. Πρώτον, να διασφαλιστούν τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα και τα προνόμια των τοπικών κοινωνιών. Δεύτερον, να διασφαλιστεί ότι η πώληση της ΔΕΗ θα γίνει με βάση τη λογιστική της αξία και σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα και, τέλος, να προσδιοριστεί με σαφήνεια και όχι αόριστα ότι τα χρήματα θα πάνε σε συγκεκριμένες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων της


«Εμείς λέμε ένα ξεκάθαρο 'όχι' στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και λέμε ένα ξεκάθαρο 'ναι' στο δημοψήφισμα» υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης. Ακόμα, έκανε λόγο για εθνικό κίνδυνο με ξεπούλημα της ΔΕΗ που θέτει αυτόματα θέμα ενεργειακής ασφάλειας της χώρας. Ο κ. Κασιδιάρης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, γιατί -όπως είπε- απαξιώνει τις ψήφους της Χρυσής Αυγής για το δημοψήφισμα, ενώ χαρακτήρισε υποκριτικές τις προτάσεις της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ, καλώντας τα δυο κόμματα να μην διαφοροποιηθούν, διότι «έτσι, θα αποδεχτεί ότι παίζουν το παιχνίδι της μνημονιακής χούντας».


«Κανένα όφελος δεν θα έχει ούτε η χώρα ούτε οι καταναλωτές από τη διάλυση και διάσπαση της μεγαλύτερης κερδοφόρας δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού» υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Θωμάς Ψύρρας και πρόσθεσε: «Με τέτοιες τακτικές ξεπουλήματος της ΔΕΗ δεν εξυπηρετούνται οι δομές της, δεν προάγεται ο ανταγωνισμός προς όφελος των καταναλωτών, δεν ωφελείται η χώρα και η ανάπτυξη».


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παίζει με τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού», καθώς -όπως υποστήριξε- «κανένα όφελος δεν θα έχει ούτε η χώρα, ούτε οι καταναλωτές, ούτε οι εργαζόμενοι, από το ξεπούλημα και την διάλυση της ΔΕΗ, αλλά οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι». Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, ο κ. Παφίλης τόνισε ότι το κόμμα του θα καταθέσει τη δική του πρόταση για ακύρωση του συνολικού πλαισίου απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας και κατά του νομοσχεδίου για «μικρή ΔΕΗ».


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, Μάρκος Μπόλαρης υποστήριξε ότι η πώληση της ΔΕΗ με τον τρόπο που γίνεται, εγείρει συνταγματικά ζητήματα. Κατηγόρησε, μεταξύ άλλων, την κυβέρνηση ότι πουλάει τα αποθέματα του λιγνίτη ως περιουσία της ΔΕΗ, ενώ -όπως είπε- είναι περιουσία του ελληνικού λαού. «Εγείρεται μεγάλο ζήτημα αντισυνταγματικότητας, που αμφισβητεί το διαγωνισμό. Κόβουμε ένα 'φιλέτο' για να το δώσουμε σε συγκεκριμένη κατεύθυνση. Παράλληλα, τίθεται τεράστιο ζήτημα μεταβίβασης καταναλωτικού κοινού, καθώς αγνοείται το Σύνταγμα» τόνισε ο κ. Μπόλαρης.


Υψηλοί τόνοι το βράδυ της Τρίτης

Η συζήτηση του νομοσχεδίου ξεκίνησε το βράδυ της Τρίτης σε υψηλούς τόνους μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση υπεραμύνθηκε της νομοθετικής της πρωτοβουλίας, υποστηρίζοντας ότι είναι μια αναπτυξιακή μεταρρυθμιστική τομή προς όφελος της χώρας και των καταναλωτών, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση την κατηγόρησε για ξεπούλημα και διάλυση μιας από τις σημαντικότερες δημόσιες επιχειρήσεις.


Η κυβέρνηση υπεραμύνθηκε της νομοθετικής της πρωτοβουλίας, υποστηρίζοντας ότι είναι μια αναπτυξιακή μεταρρυθμιστική τομή προς όφελος της χώρας και των καταναλωτών, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση την κατηγόρησε για ξεπούλημα και διάλυση μιας από τις σημαντικότερες δημόσιες επιχειρήσεις.


Ο εισηγητής της ΝΔ Κωνσταντίνος Σκρέκας επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι ελλείψει επιχειρημάτων και προτάσεων χρησιμοποιεί απαράδεκτους και αναληθείς ισχυρισμούς. «Τα επιχειρήματά σας είναι έωλα. Στην ουσία αυτό που θέλετε είναι να προστατεύσετε τα πελατειακά συμφέροντά σας» τόνισε ο κ. Σκρέκας, ενώ υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι τα κοινωνικά τιμολόγια θα συνεχίσουν κανονικά και θα στηρίζονται από την κυβέρνηση.


Κλείνοντας, τόνισε ότι «θα πρέπει το νομοσχέδιο να συνοδεύεται και από ένα κρυστάλλινο, διαφανή διεθνή διαγωνισμό με το καλύτερο τίμημα για τη ΔΕΗ, για να μην αφήσει καμία σκιά και ενδοιασμό σε κανέναν».


Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος υποστήριξε ότι «με αυτό το νομοσχέδιο η χώρα γυρίζει 64 χρόνια πίσω, όταν ακόμα δεν υπήρχε η ΔΕΗ» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διασπά, διαλύει και καταστρέφει την πιο σημαντική δημόσια επιχείρηση στον ενεργειακό τομέα της χώρας.


Ακόμα, ο κ. Πετράκος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο οπισθοδρομικό, αντιλαϊκό, αντιαναπτυξιακό, και έκανε λόγο για ξεπούλημα της ΔΕΗ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι χαρίζει την ανυπολόγιστη αξία της σε ιδιώτες, χωρίς να έχει την έγκριση του ελληνικού λαού.


«Ό,τι και να κάνετε, δεν πρόκειται να αφήσουμε να υλοποιήσετε τα καταστροφικά σας σχέδια. Δεσμευόμαστε ότι ένα από τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η επαναφορά της ΔΕΗ ως ενιαίας δημόσιας επιχείρησης» κατέληξε ο κ. Πετράκος.


Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε η εισηγήτρια των ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή, ενώ επιτέθηκε στους βουλευτές της συγκυβέρνησης, που στηρίζουν το ξεπούλημα της ΔΕΗ, όπως είπε, τονίζοντας ότι «δεν είναι μόνο λαϊκιστές αλλά και πολύ επικίνδυνοι για τη χώρα».


Ο εισηγητής του ΠαΣοΚ Δημήτρης Σαλτούρος υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο σηματοδοτεί την αρχή μιας μεταρρυθμιστικής τομής. Παράλληλα, μίλησε για εμπρηστικές και αήθεις αντιπολιτευτικές κραυγές που ακούγονται, προσθέτοντας ότι «για μια ακόμα φορά γινόμαστε μάρτυρες ενός πλειοδοτικού διαγωνισμού μισαλλοδοξίας».


Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος ανέφερε ότι «η τροϊκανή κυβέρνηση, εκτελώντας εντολές των δανειστών της, υποθηκεύει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας».


«Βαθιά επιζήμιο για τη χώρα» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα, επαναλαμβάνοντας το αίτημα του κόμματός της για την απόσυρσή του. Ακόμα, μίλησε για σειρά αναπάντητων ερωτημάτων και για ανοργανωσιά και προχειρότητα και ανύπαρκτο σχέδιο δράσης της ΔΕΗ.


Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος μίλησε «για μια άσφαιρη, άγονη και ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση» καθώς, όπως είπε, όλοι υπερασπίζονται το καπιταλιστικό σύστημα ανάπτυξης που στο όνομα του κέρδους, θυσιάζεται η λαϊκή ευημερία.


«Καμιά χώρα ή κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να πουλήσει πολύτιμα εθνικά κοινωνικά αγαθά» υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών Νίκος Σταυρογιάννης, προσθέτοντας ότι «περίσσεψε η προσπάθεια κάποιων, που προσβάλουν τη νοημοσύνη του κάθε Έλληνα, να μας πείσουν για αυτό».


Παράλληλα χαρακτήρισε μεγάλο ψέμα τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας θα μειωθούν οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, υποστηρίζοντας ότι όλα τα στοιχεία και τα παραδείγματα σε άλλες χώρες, αποδεικνύουν το αντίθετο, καθώς το κόστος αυξήθηκε για τον καταναλωτή.

ΤΟ ΒΗΜΑ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Νεκρά βρέφη στην Αμαλιάδα: Νέες σοκαριστικές μαρτυρίες

16 Νοεμβρίου 2024, 15:33
 – Τι λέει η 24χρονη Ειρήνη Φωτό: Pixabay.com Η μητέρα του Παναγιωτάκη και η γιαγιά δεν ...

Απεργία αύριο -Ποιοι συμμετέχουν, πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

19 Νοεμβρίου 2024, 15:53
Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας θα υπολειτουργήσουν αύριο, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, λόγω της 24ωρης απεργίας ...

Novartis: Ως ύποπτοι κλήθηκαν στον εισαγγελέα για εξηγήσεις Δεστεμπασίδης – Μαραγγέλη

14 Νοεμβρίου 2024, 18:56
Μετά τον αποχαρακτηρισμό τους, οι πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες καλούνται να αντιμετωπίσουν τα πολιτικά πρόσωπα ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0