Οι επιπτώσεις της χρεοκοπίας στην Αργεντινή θα εξαρτηθούν από το πότε θα βρεθεί λύση
Reuters
H έκταση των συνεπειών στην οικονομία της Αργεντινής από τη νέα χρεοκοπία της, μετά την αδυναμία συμφωνίας με τους πιστωτές της - κερδοσκοπικά ταμεία (hedge funds) - που ζητούσαν να αποπληρωθούν πλήρως για τα ομόλογά τους, θα εξαρτηθεί από τον χρόνο που θα χρειασθεί για να βρει μία λύση με αυτούς, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.
Αν και είναι δύσκολη, η κατάσταση απέχει πολύ από το χάος που ακολούθησε το οικονομικό κραχ την περίοδο 2001-2002, όταν η οικονομία της Αργεντινής κατέρρευσε μαζί με το χρεοκοπημένο κράτος της.
«Πρόκειται για μία πολύ ιδιαίτερη χρεοκοπία, δεν υπάρχει πρόβλημα φερεγγυότητας, επομένως τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα λυθεί αυτή», δήλωσε αναλυτής του χρηματοπιστωτικού οίκου Goldman Sachs.
Η κυβέρνηση στο Μπουένος Άιρες υποστήριζε ότι ενδεχόμενη συμφωνία της με τα κερδοσκοπικά ταμεία θα παραβίαζε μία ρήτρα που υπήρχε στα αναδιαρθρωμένα (κουρεμένα) ομόλογά της, με βάση την οποία θα έπρεπε να προσφέρει και στους κατόχους των τίτλων αυτών τους καλύτερους όρους που τυχόν θα πρόσφερε σε άλλους πιστωτές της. Η ρήτρα αυτή, ωστόσο, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου φέτος, οπότε μετά η κυβέρνηση της Αργεντινής θα έχει τη δυνατότητα να συμφωνήσει με τα ταμεία.
Πολλοί επενδυτές και οικονομολόγοι ελπίζουν ακόμη ότι θα υπάρξει μία ξεχωριστή λύση πριν από την ημερομηνία αυτή μεταξύ των πιστωτών της που δεν δέχθηκαν το κούρεμα των ομολόγων τους και ιδιωτικών φορέων. «Το βασικό μας σενάριο είναι ότι η χρεοκοπία θα αρθεί έως τον Ιανουάριο του 2015», δήλωσε στέλεχος της εταιρείας Bulltick Capital Markets με έδρα το Μαϊάμι, προβλέποντας ότι μία χρεοκοπία θα οδηγούσε την οικονομία της Αργεντινής σε ύφεση 2% αντί του 1% που ήταν η μέση πρόβλεψη της αγοράς.
Η μη επίτευξη συμφωνίας δεν θα προκαλέσει χρηματοπιστωτική αναταραχή στο εξωτερικό, επειδή η Αργεντινή ήταν απομονωμένη από τις διεθνείς πιστωτικές αγορές μετά τη χρεοκοπία του 2002, αλλά οι εγχώριες αγορές, που είχαν κάνει ράλι με την ελπίδα μίας συμφωνίας, θα κινηθούν πιθανότατα σε αντίθεση κατεύθυνση. Οι αποδόσεις στο βασικό ομόλογο της Αργεντινής σε δολάρια που λήγει το 2033 υποχώρησαν χθες στο χαμηλότερο επίπεδο 3,5 ετών περίπου. «Η διόρθωση θα εξαρτηθεί από την εντύπωση που θα επικρατήσει σχετικά με το χρόνο που θα χρειασθεί για να λυθεί η χρεοκοπία», δήλωσε ο αναλυτής της Goldman Sachs. Η χρεοκοπία μπορεί να γίνει πιο άτακτη και να χρειασθεί περισσότερο χρόνο για να εκκαθαρισθεί, εάν οι πιστωτές επιβάλλουν μία επιτάχυνση για να πληρωθούν νωρίτερα για τα ομόλογά τους. «Πόσο κακό θα είναι το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το αν οι ομολογιούχοι επιταχύνουν», δήλωσε αναλυτής στην επενδυτική τράπεζα Puente της Αργεντινής, προσθέτοντας: «Η επιτάχυνση θα άνοιγε μία νέα νομική διαμάχη για τη χώρα που θα μπορούσε να καταλήξει σε μία νέα αναδιάρθρωση».
Ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poors υποβάθμισε χθες το αξιόχρεο της χώρας στην κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Η αξιολόγηση αυτή θα διατηρηθεί έως ότου η Αργεντινή πληρώσει τη ληξιπρόθεσμη οφειλή της για τα τοκομερίδια που ήταν πληρωτέα στις 30 Ιουνίου για τα αναδιαρθρωμένα ομόλογα της χώρας που λήγουν το 2033, δήλωσε ο οίκος. Οι κάτοχοι ασφαλίστρων έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας θα έχουν στραμμένα τα μάτια τους στην ανακοίνωση που θα κάνει ο διεθνής οργανισμός International Swaps and Derivatives Association (ISDA). Εάν ο ISDA κηρύξει την Αργεντινή σε χρεοκοπία, το συνολικό ποσό που θα πρέπει να πληρωθεί στους κατόχους των ασφαλίστρων είναι λίγο μεγαλύτερο από 1 δις. δολάρια.
Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής κ. Αξελ Κισίλοφ δήλωσε χθες ότι η χώρα του δεν βρίσκεται σε χρεοκοπία, επειδή κατέβαλε την πληρωμή ύψους 530 εκατ. δολαρίων για τα τοκομερίδια τους κατόχους των αναδιαρθρωμένων ομολόγων της, παρά το γεγονός ότι αυτή δεν έφθασε στους ομολογιούχους έως τις 30 Ιουλίου. Ο Αμερικανός δικαστής Τόμας Γκρίζα κήρυξε την πληρωμή αυτή παράνομη και μπλόκαρε τη μεταβίβαση των χρημάτων στους πιστωτές.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα