Τι κάνουν αυτοί οι Έλληνες; - Του Τάσου Τέλλογλου
...αναρωτιόνταν χθες το βράδυ αρκετές διπλωματικές αποστολές χωρών-μελών της Ένωσης στην Αθήνα, καθώς η τρόικα συνέχιζε τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Ίσως να μην είχαν παρατηρήσει ότι τις προηγούμενες μέρες αρκετά διαφορετικοί παράγοντες (Τζιτζικώστας, Βλάχος, Μπουτάρης) ζήτησαν την αντικατάσταση της σημερινής κυβέρνησης, του πρωθυπουργού συμπεριλαμβανομένου, από μια κυβέρνηση πανεθνικής συσπείρωσης σε μια επανάληψη(;) της κυβέρνησης Παπαδήμου. Αν συμβεί αυτό, η -σαφώς επιτυχέστερη της κυβέρνησης Παπανδρέου- κυβέρνηση Σαμαρά, θα βρεθεί εκεί απ' όπου άρχισε: στο πολιτικό μηδέν του χειμώνα 2011-2012.
Βασική αιτία δεν είναι τόσο η ίδια η πολιτική της, αλλά κυρίως το πώς την εισπράττουν οι πολιτκοί της Νέας Δημοκρατίας που αντιμετωπίζουν την κατάσταση με πολύ μεγαλύτερο πανικό από τους συναδέλφους τους του ΠΑΣΟΚ. Βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. δεν πιστεύουν ότι θα κερδίσουν τις εκλογές με τη μοιρολατρία που πίστευαν ότι θα χάσουν το 2009. Ο Βενιζέλος πιο άνετος σε τέτοιιες καταστάσεις -το δικό του ασκέρι είναι ήδη αποδεκατισμένο- θεωρεί ότι ο βρεγμένος δεν πρέπει να φοβάται τη βροχή και προσπαθεί να ανεβάσει το ηθικό των κυβερνητικών του εταίρων. Και οι δύο παίρνουν μια ψήφο εμπιστοσύνης για το τετράμηνο. Το πρόβλημα με τους Ευρωπαίους είναι πως μέχρι σήμερα δεν πιστεύουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να πέσει. Γι' αυτό το ερώτημά τους είναι εξαιρετικά απλό: Πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης που προκαλείται από ισχύ ή από αδυναμία;
Για μας που ζούμε εδώ η απάντηση είναι πιο εύκολη. Όπως και η εντεινόμενη μοιρολατρία του εκλογικού σώματος σκέφτεται σχεδόν κυνικά "ας βγει ο ΣΥΡΙΖΑ να το ζήσουμε και αυτό να δούμε αν θα αλλάξει κάτι", για να διευκρινίσουν στην αμέσως επόμενη φράση ότι πιστεύουν πως "τίποτα δεν θα αλλάξει". Με αυτά και με αυτά φτάνουμε στο τελευταίο κρίσμο ερώτημα στα βραδινά αγωνιώδη τηλεφωνήματα φίλων από χώρες της Ευρώπης: "Πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης για 4 μήνες την ίδια ώρα που η κυβέρνηση αποδέχθηκε, σε αντίθεση με τις δημόσιες διακηρύξεις της, ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα πρέπει να μείνει στο 3% χωρίς να δώσει μεγάλη διαπραγματευτική μάχη. Γιατί απευθύνονται στους βουλευτές τους;"
Μια απάντηση έχουν οι κυβερνητικοί βουλευτές, ιδιαίτερα της Ν.Δ. από την επαρχία. Ο ψηφοφόρος δεν είναι αγανακτισμένος μόνο με τον ΕΝΦΙΑ αλλά και με την καταλήστευση των νέων φορολογούμενων με την κατάργηση κάθε αφορολόγητου (φόρος από το πρώτο ευρώ). Οι ίδιοι βουλευτές λένε στο protagon ότι η κυβέρνηση δεν προλαβαίνει να αλλάξει αυτές τις διατάξεις "μερεμετίζοντας" την έκτακτη εισφορά και το πετρέλαιο θέρμσνσης. Αυτά τα μέτρα δεν αρκούν για να αλλάξει κατεύθυνση η οργή του κόσμου. Μια άσκηση πάνω στην αντανάκλασή της στους βουλευτές είναι η ψήφος εμπιστοσύνης.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα