Φοιτητές ανοίγουν τις σχολές κόντρα στις παρατάξεις
Στην προχθεσινή γενική συνέλευση της Νομικής Σχολής Αθηνών την πρώτη θέση κέρδισε ανεξάρτητη ομάδα φοιτητών με 241 ψήφους, και ακολούθησαν ΕΑΑΚ και ΑΡΕΝ (φοιτητικές παρατάξεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ) με 173 ψήφους και ΔΑΠ ΝΔΦΚ με 160 ψήφους. Πρόκειται για έκπληξη, καθώς η ΔΑΠ έχει ισχυρή δύναμη στη Νομική Σχολή. Η νίκη των ανεξάρτητων αποδίδεται στο ότι καμία παράταξη δεν πρότεινε κατάληψη της σχολής και έτσι δεν υπήρξε πόλωση.
Μία ακόμη απόδειξη ότι δημιουργούνται ρωγμές στο συνδικαλιστικό οικοδόμημα των φοιτητικών παρατάξεων στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ ήλθε με την τελευταία απόφαση των φοιτητών στη Νομική Σχολή Αθηνών για ανοιχτές σχολές. Υστερα από κινητοποίησή τους μέσω facebook και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, φοιτητές υπερίσχυσαν στην προχθεσινή γενική συνέλευση της Νομικής Σχολής, προσπερνώντας σε ψήφους τη συμμαχία των φοιτητικών παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, ενώ η ΔΑΠ ΝΔΦΚ βρέθηκε τρίτη. Βέβαια, καθώς τα τελευταία χρόνια η συμμετοχή των φοιτητών στις γενικές συνελεύσεις είναι πολύ μικρή, το αποτέλεσμα μιας συνέλευσης κρίνεται από την κινητοποίηση κάθε φοιτητικής παράταξης. Ετσι, τίθεται το ερώτημα εάν το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο, στην περίπτωση που στη γενική συνέλευση των φοιτητών το κλίμα ήταν πολωμένο μεταξύ των μεγάλων παρατάξεων.
Ειδικότερα, στην προχθεσινή γενική συνέλευση της Νομικής Σχολής Αθηνών την πρώτη θέση κέρδισε το πλαίσιο μιας ανεξάρτητης ομάδας φοιτητών με 241 ψήφους, και ακολούθησαν το πλαίσιο των ΕΑΑΚ και ΑΡΕΝ (φοιτητικές παρατάξεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα) με 173 ψήφους και το πλαίσιο της ΔΑΠ ΝΔΦΚ με 160 ψήφους. Πρόκειται για έκπληξη, καθώς η ΔΑΠ έχει ισχυρή δύναμη στη Νομική Σχολή. Η νίκη των ανεξάρτητων αποδίδεται στο ότι καμία παράταξη δεν πρότεινε κατάληψη της σχολής και έτσι δεν υπήρξε πόλωση. Ενδεικτικά, πρότειναν οι ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ μεμονωμένες κινητοποιήσεις, η ΔΑΠ ανοιχτή σχολή, ενώ το ΜΑΣ (ΚΚΕ) κινητοποίηση για σήμερα. Για τον λόγο αυτό φαίνεται να μην κινητοποιήθηκαν οι μεγάλες (εκλογικά) παρατάξεις.
Ομως, η γρήγορη ολοκλήρωση του νέου γύρου καταλήψεων στα κεντρικά πανεπιστήμια -με «αντίπαλο» αυτή τη φορά τα μέτρα φύλαξης στα ΑΕΙ και τον νέο τρόπο συνεδρίασης της Συγκλήτου χωρίς την παρουσία ηχηρών, μειοψηφικών, φοιτητικών ομάδων- καταδεικνύει την αποστροφή που έχει μεγάλη μερίδα του φοιτητόκοσμου στις καταλήψεις. Χαρακτηριστικό είναι, όπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Αριστείδης Χατζής (αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος διδάσκει και στη Νομική Σχολή αλλά και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών-πρώην ΑΣΟΕΕ) σε πρόσφατη απόφαση για κατάληψη του Οικονομικού Πανεπιστημίου υπήρξαν φοιτητές που εμφανώς δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν το κτίριο χάνοντας το μάθημά τους. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Χατζή, οι φοιτητές από το ΟΠΑ που ήθελαν να παρακολουθήσουν το μάθημά του, παρότι ο αρμόδιος υπάλληλος ήθελε να κλειδώσει το κτίριο λόγω της κατάληψης, του ζήτησαν να κάνουν μάθημα εκτός των χώρων του ιδρύματος.
«Την Παρασκευή αποφασίσαμε μία αυθόρμητη κινητοποίηση-διαμαρτυρία κατά της κατάληψης της σχολής» ανέφερε στην «Κ» η τεταρτοετής φοιτήτρια της Νομικής Σχολής Αθηνών Αγγελική Κοροντζή, η οποία μετείχε στην κινητοποίηση των φοιτητών για τη συνέλευση της Δευτέρας και στη σύνταξη του πλαισίου το οποίο τελικά υπερψηφίστηκε. «Εμείς, ως ανεξάρτητοι φοιτητές, θέλουμε διάλογο και εκπροσώπηση στα συλλογικά όργανα του Τμήματος και του Πανεπιστημίου και όχι να κάνουμε μπούγιο, όπως οι άλλες παρατάξεις» πρόσθεσε στην «Κ» η Αγγελική, η οποία επίσης τόνισε ότι «είναι η πρώτη φορά που κατεβήκαμε σε γενική συνέλευση των φοιτητών με συγκεκριμένο πλαίσιο». Η ίδια δεν θέλει να δώσει ένα πολιτικό στίγμα στην ομάδα των ανεξάρτητων - «μάλλον οι περισσότεροι βρίσκονται στο κέντρο» είπε. Ομως, όπως ανέφερε η κ. Κοροντζή, οι εκπρόσωποι άλλων φοιτητικών παρατάξεων «έσπευσαν να μας πουν Ποταμίσιους». Βέβαια, στη Νομική Σχολή σε φοιτητικές εκλογές των τελευταίων ετών υπήρξαν σχήματα στον χώρο των ανεξάρτητων όπως η «Δούκισσα της Νομικής».
Η στάση των φοιτητών και η απόφασή τους να σταματήσουν την κατάληψη ήλθε λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση των καθηγητών της Νομικής που εξέφρασαν «σύσσωμοι την αντίδρασή τους στην πρακτική των επαναλαμβανόμενων καταλήψεων και τη διακοπή της πανεπιστημιακής λειτουργίας». Αλλά και την υπενθύμιση της κοσμήτορος της σχολής κ. Διονυσίας Καλλινίκου ότι «σύμφωνα με τον νόμο η διδασκαλία των μαθημάτων απαιτεί τη συμπλήρωση δεκατριών εβδομάδων. Εφιστούμε την προσοχή, ότι με τη συνεχιζόμενη διακοπή των μαθημάτων, με επαναλαμβανόμενες καταλήψεις, κινδυνεύει να απολεσθούν το χειμερινό εξάμηνο και η εξεταστική του Φεβρουαρίου 2015».
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
Έντυπη
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα