Οι αταίριαστοι - Του Τάσου Τέλλογλου
Οι φωτογράφοι που κυνηγούσαν τον Βαρουφάκη στο Βερολίνο ορκίζονται ότι ο Σόιμπλε που τον περίμενε στο ασανσέρ δεν του έδωσε το χέρι και δεν είχαν καν γνωρισθεί. Μία μορφή καψονιού; Ένα σήμα ότι ο μακροβιότερος υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης μπορεί να γίνει εξαιρετικά σκαιός, όπως έχει κάνει στο παρελθόν ακόμα και με πολύ στενούς του συνεργάτες; Μικρή σημασία έχει.
Όμως δεν μπορεί κανείς να μην παρατηρήσει ότι ο κ . Σόιμπλε έδωσε έναν εντελώς προσωπικό χαρακτήρα στην αντιπαράθεσή του με την ελληνική κυβέρνηση, έναν χαρακτήρα που είναι δύσκολο να εξηγηθεί. Κάθε βράδυ που μιλάει ο Βαρουφάκης, στον σταθμό που δουλεύω με ρωτάνε αν απάντησε ο Σόιμπλε. Ακόμα και χωρίς να ερωτηθεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών φροντίζει να «στάξει χολή» για τον εκπρόσωπο της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Ο Βαρουφάκης -που μπορεί να του καταλογίσει κανείς ότι μιλάει πολύ και όταν μιλάς πολύ κάνεις και λάθη- δεν ακολουθεί.
Τι ενοχλεί τον Σόιμπλε τόσο πολύ; Ο Κώστας Ιορδανίδης γράφει σήμερα στην «Καθημερινή» ότι το κίνητρό του είναι το «πείσμα του γέρου».
Κάποιοι είπαν ότι είναι το σκίτσο της «Αυγής», η αχαλίνωτη ρητορική των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ τις πρώτες μέρες. Δεν νομίζω ότι σε αυτά θα βρει κανείς τις απαντήσεις, αν και σίγουρα θα έπαιξαν κάποιον ρόλο. Ο Σόιμπλε είναι ο αρχιτέκτονας της πολιτικής διάσωσης των νοτιοευρωπαϊκών οικονομιών και της οικονομίας της Ιρλανδίας. Το παράδειγμά του κινδυνεύει τώρα από μία εξέλιξη που αν γίνει δεκτή θα σημαίνει ότι όλες οι διακρατικές συμβάσεις στην Ευρώπη θα μπορούν να αλλάζουν, όταν σε ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη αλλάζει μια κυβέρνηση.
Αυτό είναι δύσκολο να το αποδεχθεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Υπάρχει όμως και ένα άλλο ζήτημα που δεν φαίνεται στα έγγραφα των δύο πλευρών (Βαρουφάκη και σχέδιο Ντάισελμπλουμ), που παίζει έναν αόρατο ρόλο στην αντιπαράθεση: Ένα στοιχείο ιδεολογικό που έχει σχέση με τα εργασιακά. Για να κάνει εξαγωγές η χώρα και να μπορεί με πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο να μην χρειάζεται δάνεια πρέπει να είναι ανταγωνιστική. Η ανάλυση που έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό από τη γερμανική κυβέρνηση και τα think tanks που βρίσκονται κοντά της είναι πως το κόστος εργασίας στην Ελλάδα είναι ακόμα υψηλό. Δeν είναι τυχαίο ότι στο σχέδιο Ντάισελμπλουμ της περασμένης Δευτέρας γινόταν λόγος ότι «η Ελλάδα θα απέχει από μονομερείς ενέργειες και θα συνεργασθεί στενά με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της ειδικά στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, της ιδιωτικοποίησης, τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, τον χρηματοοικονομικό τομέα και τις συντάξεις. Χωρίς τις έννοιες αυτές «αγορά εργασίας, συντάξεις, ιδιωτικοποιήσεις (για τη φορολογική πολιτική συμφωνούν), θα φθάσουμε δύσκολα σε μία συμφωνία.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα