Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ντεϊσελμπλούμ: «Την Τετάρτη αρχίζουν οι τεχνικές συζητήσεις - κλιμάκια και στην Αθήνα»

Αρχική | Οικονομία | Ντεϊσελμπλούμ: «Την Τετάρτη αρχίζουν οι τεχνικές συζητήσεις - κλιμάκια και στην Αθήνα»

Eurogroup: Το μήνυμα των δανειστών, ο όρος «τρόικα» και η διάψευση για αντικατάσταση Βαρουφάκη

 

 

 

Φωτο: O Γιάνης Βαρουφάκης συνομιλεί με τον ισπανό ομόλογό του Λουίς ντε Γκίντος (κέντρο), υπό το βλέμμα του ιρλανδού ΥΠΟΙΚ Μάικλ Νούναν (αριστερά), ο οποίος άναψε «φωτιές» με τις δηλώσεις του

Σε σημείο τριβής μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων της εξελίσσεται η μορφή που θα λάβει η συνεργασία με τους δανειστές της χώρας και, ειδικότερα, το αν οι εκπρόσωποί τους θα επισκέπτονται ή όχι την Ελλάδα, όπως συνέβαινε με την τρόικα.


«Οι τεχνικές συζητήσεις μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης θα αρχίσουν την Τετάρτη και θα λάβουν χώρα στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, τεχνική ομάδα από τους θεσμούς θα επισκεφθεί την Αθήνα», δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.


«Κάποιοι από τα θεσμικά όργανα πρέπει να είναι στην Αθήνα» πρόσθεσε.


«Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Σε ό,τι με αφορά δεν θα υπάρξει περισσότερη συζήτηση σχετικά με το ποιος συναντά ποιον και πού» ξεκαθάρισε ο Ντεϊσελμπλούμ, καθιστώντας σαφές από την πλευρά της ευρωζώνης ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα έρθουν στην Αθήνα.


Ωστόσο, λίγη ώρα νωρίτερα, με άτυπη ενημέρωσή του το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθάριζε ότι «οι κοινές συζητήσεις με τους θεσμούς θα γίνονται αποκλειστικά στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα. Υπενθυμίζουμε ότι η τρόικα ως μηχανισμός αποτελεί οριστικό παρελθόν».


Το μεσημέρι, όμως, και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς είχε δηλώσει ότι οι τεχνικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στις ελληνικές Αρχές και τους θεσμούς θα διεξαχθούν στις Βρυξέλλες μετά από αίτημα του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Επίσης, πρόσθεσε ότι κάποιες πτυχές των συζητήσεων θα πρέπει να διεξαχθούν, «επί τόπου, στην Αθήνα».


«Είχαμε μία σύντομη συζήτηση για την Ελλάδα. Συμφωνήσαμε ότι δεν υπάρχει περισσότερος χρόνος να χαθεί» ανέφερε το βράδυ ο Ντεϊσελμπλούμ.


«Μας ενδιαφέρει μια στενή συνεργασία των ελληνικών Αρχών και των θεσμών. Υπογραμμίσαμε τη δέσμευση να μην υπάρχουν μονομερείς ενέργειες και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που υπάρχουν» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρόσθεσε: «Προϋπόθεση για εκταμίευση υποδόσεων είναι η συνολική συμφωνία στις διαρθρωτικές μεταρρυθμισεις και η έναρξη εφαρμογή τους».


«Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση με την προϋπόθεση να υπάρξει συμφωνία σε όλο το πακέτο των μεταρρυθμίσεων και να γίνει εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Δεν θα γίνει αντίστροφα, δεν πρόκειται να υπάρξουν εκταμιεύσεις πριν τη συμφωνία και εφαρμογή» είπε.


Επανέλαβε δε ότι το Eurogroup θα μπορούσε να εξεταστεί μόνο το σπάσιμο της δόσης σε δύο μέρη, κάτι που έχει ξαναγίνει, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία και αρχίσει πειστικά η εφαρμογή της.


Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε, στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ότι «είναι απαραίτητο να υπάρξει επιτάχυνση της επεξεργασίας των μεταρρυθμίσεων ώστε να τεθούν σε εφαρμογή. Είναι απαραίτητο να δούμε αποφάσεις απτές και αποτελεσματικές».


Εκτίμησε, δε, ότι ο δρόμος για την παράταση του προγράμματος έχει ανοίξει.


«Θα υπάρξουν τεχνικές διαδικασίες σε συνεννόηση με τους θεσμούς και αυτή η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη, είναι απαραίτητο να υπάρχει αγαστή συνεργασία και εμείς θα κάνουμε το καλύτερο» κατέληξε ο γάλλος επίτροπος.


Το μήνυμα στην Αθήνα


Περίπου μία ώρα διήρκεσε η συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας, η οποία ολοκληρώθηκε στις 6.10 μ.μ.


Σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης, οι τεχνικές συζητήσεις με τους δανειστές (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) για τις μεταρρυθμίσεις θα ξεκινήσουν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.


Οπως δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της ευρωζώνης μετά το τέλος του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών ανέφεραν ότι «τώρα πρέπει να υπάρξει πρόοδος. Πρέπει να προχωρήσουμε».


Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν θα εκδοθεί ανακοίνωση του Eurogroup για το θέμα της Ελλάδας.


Για την εξέλιξη αυτή είχαν προϊδεάσει οι δηλώσεις των υπουργών οι οποίοι σχεδόν στο σύνολό τους ζητούσαν από την Αθήνα επιτάχυνση της εξειδίκευσης των μεταρρυθμίσεων και έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.


Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η συχνή χρήση της λέξης «τρόικα» από πολλούς υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων ο γερμανός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο ισπανός Λουίς ντε Γκίντος.


Μαξίμου: «Θετικό το αποτέλεσμα του Eurogroup»


Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου αξιολογούν ως θετικό το αποτέλεσμα του Eurogroup και δηλώνουν - σε νέα, άτυπη ενημέρωση αργά το απόγευμα της Δευτέρας - ότι συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα:


- Ξεκινάει η διαδικασία για την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, γεγονός που αποτελεί θετικό σήμα για να χαλαρώσει η στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα.


- Παρά την παραπληροφόρηση των τελευταίων ημερών, οι ελληνικές προτάσεις έγιναν αποδεκτές πολιτικά από το Eurogroup.


- Tην Τετάρτη ξεκινούν οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και θεσμών. Οι κοινές συζητήσεις με τους θεσμούς θα γίνονται αποκλειστικά στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα. Υπενθυμίζουμε ότι η τρόικα ως μηχανισμός αποτελεί οριστικό παρελθόν.


- Διατυπώθηκε η βούληση των θεσμών για να λυθεί άμεσα το χρηματοδοτικό πρόβλημα.


- Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό της λίστας των μεταρρυθμίσεων με επιπρόσθετες επεξεργασμένες προτάσεις.


Διάψευση για Βαρουφάκη


Εν τω μεταξύ, κατηγορηματικά διέψευσαν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου την πληροφορία ότι ο Γιάννης Δραγασάκης αναλαμβάνει τις επαφές της Ελλάδας με τους δανειστές της, στη θέση του Γιάνη Βαρουφάκη.


Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, διαψεύδοντας ότι ο ίδιος θα είναι επικεφαλής των επαφών.


Οπως τόνισε, την κυβέρνηση εκπροσωπεί στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.


Η φημολογία αναπτύχθηκε μετά τις σχετικές δηλώσεις του ιρλανδού υπουργού Οικονομικών.


«Εξ όσων αντιλαμβάνομαι, η Ελλάδα έχει αποφασίσει ότι η ομάδα που θα ηγείται της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς θα έχει επίκεντρο το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη (σ.σ. και όχι του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη)», δήλωσε, προσερχόμενος στο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν.


«Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μέρος των δεσμεύσεών της για να πάρει μέρος της δόσης» πρόσθεσε ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών.


Επίσης, δήλωσε ότι είναι πλέον ώρα η διαπραγμάτευση να εισέλθει στο στάδιο των τεχνικών επαφών μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης.


Τρεις νέες μεταρρυθμίσεις


Εν τω μεταξύ, εμπλουτίζεται η λίστα του υπουργού Οικονομικών, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου, με άτυπη ενημέρωση, γνωστοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας ότι προστίθενται άλλες τρεις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις.


Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται τα τεχνικά κλιμάκια και τις συζητήσεις που πρέπει να γίνουν με αυτά και αναλύει σε πέντε σημεία τις προσδοκίες της για το Eurogroup.


Ειδικότερα, το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνει:


- Το Eurogroup πρέπει να παραμείνει πολιτικό σώμα. Δεν πρέπει να συζητάει τεχνικές λεπτομέρειες. Το ζητούμενο είναι να έχουμε πολιτική πρόοδο. Δεν θα συζητηθεί κανένα νέο κείμενο. Υπάρχει η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εξειδικεύσει το πλαίσιο της εφαρμογής της.


- Ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει σήμερα επτά μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Παράλληλα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εμπλουτίσει τη λίστα και με άλλες μεταρρυθμίσεις, ορισμένες από τις οποίες θα κατατεθούν άμεσα στα τεχνικά κλιμάκια.


- Αυτές οι μεταρρυθμίσεις, μαζί με δεκάδες άλλες, θα αποτελέσουν μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση μέχρι τον Απρίλιο. Εθνικό σχέδιο που θα αλλάξει την πορεία της χώρας, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη.


- Η ελληνική, λοιπόν, πλευρά υλοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους σεβόμενη ταυτόχρονα την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και την ετυμηγορία της 25ης Ιανουαρίου. Μάλιστα οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει αφορούν τον προϋπολογισμό του 2015. Είναι, δηλαδή, κινήσεις που θα αποφέρουν έσοδα μέσα στο χρόνο χωρίς καμία επιβάρυνση για την ελληνική κοινωνία.


Οι τρεις, για παράδειγμα, μεταρρυθμίσεις που θα κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια και δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη λίστα αφορούν:


1) Μελέτη για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών. Αυτό θα γίνει χωρίς κανένα πρόστιμο μόνο με συμπληρωματική φορολογική δήλωση. Μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη περίπου κάθε πέντε χρόνια.


2) Την κατάθεση τροπολογίας προκειμένου να ελεγχθούν οι «τριγωνικές συναλλαγές» που έχουν ως στόχο τη φοροαποφυγή. Απαραίτητη μεταρρύθμιση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και φοροαποφυγή.


3) Επιπλέον κίνητρα ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία». Αυτή η πρακτική θα επιβραβεύει την καλή φορολογική συνείδηση.


Σόιμπλε: «Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει το τρέχον τρόγραμμα»


«Περιμένουμε τα συμπεράσματα της τρόικας. Η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει τα μονομερή μέτρα. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει το τρέχον τρόγραμμα και να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.


Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί το κεντρικό θέμα των συζητήσεων στο Eurogroup. «Δεν νομίζω ότι έχουμε πολλά νέα να συζητήσουμε για την Ελλάδα. Στην τελευταία μας συνάντηση υπήρξε μια κοινή δήλωση, αλλά μετά από αυτό δεν έχουν γίνει πολλά» ανέφερε ο Β. Σόιμπλε.


Κληθείς να σχολιάσει τα περί δημοψηφίσματος ο Βόφγκανγκ Σόιμπλε είπε: «Στην Ευρώπη υπάρχει ελευθερία έκφρασης. Όμως αυτό δεν αποτελεί θέμα της συνάντησής μας».


Ντεϊσελμπλούμ: «Να σταματήσει να χάνει χρόνο η Ελλάδα»


«Η ευρωζώνη είναι έτοιμη να στηρίξει οικονομικά την Ελλάδα, αν η χώρα εφαρμόσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.


Προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, ο Ντεϊσελμπλούμ πρόσθεσε ότι το βασικό μήνυμα είναι η Ελλάδα «να σταματήσει να χάνει χρόνο» και να ξεκινήσει τις συζητήσεις με τους εταίρους της «το συντομότερο δυνατό».


«Η επιστολή Βαρουφάκη δεν θα συζητηθεί στο Eurogroup. Η τρόικα θα έρθει για τεχνικές συζητήσεις στην Αθήνα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.


Σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, ο Γ. Ντεϊσελμπλούμ απάντησε πως «είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα αν συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και εφόσον σημειωθεί πρόοδος» και πρόσθεσε: «Οι συζητήσεις για το πρόγραμμα και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις πρέπει να ξεκινήσουν πολύ σύντομα. Χάνουμε πολύ χρόνο».


Εξάλλου, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την έκθεση με αντικείμενο το Grexit από πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής, η οποία απορρίφθηκε από τον πρόεδρό της Μάρτιν Σουλτς, ο Γ. Ντεϊσελμπλούμ εξέφρασε την αντίθεσή του, λέγοντας ότι τέτοιου είδους συζητήσεις κάθε άλλο παρά βοηθούν την κατάσταση, και σημείωσε ότι «εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ένα σταθερό μέλλον για την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης».


Εκτίμησε, επίσης, ότι μετά το τελευταίο Eurogroup έχουν γίνει πολύ λίγα, αναφορικά με τις τεχνικές διαβουλεύσεις και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενώ σχετικά με τον κατάλογο των επτά μεταρρυθμίσεων που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση, είπε ότι προωθήθηκε για επεξεργασία στους θεσμούς και ότι θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών. Μιας συζήτησης η οποία, όπως είπε, πρέπει να ξεκινήσει πολύ σύντομα.


«To κεντρικό μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι οι συζητήσεις πρέπει να ξεκινήσουν σήμερα, παρά αύριο. Έχει δοθεί παράταση μόνο για τέσσερις μήνες και ο χρόνος μετράει αντίστροφα» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.


Στις 14.55 (ώρα Ελλάδας), εισήλθε στο κτίριο που θα γίνει η συνεδρίαση, χωρίς όμως να κάνει δηλώσεις, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Ο υπουργός συνοδευόταν από το νέο γενικό γραμματεά Δημοσιονομικής Πολιτικής, Νίκο Θεοχαράκη και τη σύμβουλο του Ελενα Παναρίτη.


Μοσκοβισί: «Να αρχίσουν οι συζητήσεις»


Την ανάγκη να αρχίσουν οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο επί των προτεινόμενων μέτρων των ελληνικών Αρχών, υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.


Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, είναι σημαντικό σήμερα ο Γ. Βαρουφάκης «να διευκρινίσει προς ποια κατεύθυνση θα εργασθεί και πώς θα προχωρήσει με ακρίβεια στα επόμενα βήματα».


Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι «πρόσφατα, την περασμένη βδομάδα υπήρξε ένας κατάλογος αρκετά λεπτομερής που τρόπον τινά έχει επικυρωθεί από τους θεσμούς και έχει γίνει αποδεκτός από το Eurogroup σε τηλεφωνική επικοινωνία». Τώρα θα πρέπει να μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες, επέμεινε.


Στη δε συνέχεια σημείωσε ότι είναι τα τεχνικά κλιμάκια που θα αξιολογήσουν και θα συγκεκριμενοποιήσουν τον τρόπο εφαρμογής των προτάσεων και υπογράμμισε ότι οι τεχνικές αξιολογήσεις θα πρέπει να γίνουν σε πλαίσιο αμοιβαίας εμπιστοσύνης, αλλά η εμπιστοσύνη χτίζεται με συγκεκριμένες δράσεις. Αυτό που προέχει τώρα, είπε, είναι να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν εξαγγελθεί, με νομοθετικές προτάσεις που θα πρέπει να εγκριθούν από την κυβέρνηση και την ελληνική Βουλή.


Στο σημερινό Eurogroup θα γίνει μια πολιτική συζήτηση και θα δοθούν οι πολιτικές κατευθύνσεις, σε μια διαδικασία κατά την οποία παράγουμε από κοινού τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, κατέληξε ο Π. Μοσκοβισί.


Πριν από το Eurogroup συνεδρίασε το EuroWorking Group, όπου έγινε μια τεχνική ενημέρωση για τις ελληνικές προτάσεις, αλλά και για την συνολική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας (ταμειακά διαθέσιμα, κ.α..).


Στο EuroWorking Group μετείχαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης, αλλά και ο Νίκος Θεοχαράκης.


Στο επίκεντρο βρέθηκαν ακόμη οι ελληνικές προτάσεις για ενεργοποίηση του δημοσιονομικού συμβουλίου, για αλλαγές στον οργανικό νόμο του Προϋπολογισμού, η συγκρότηση ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων, οι αλλαγές στην νομοθεσία για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο στόχος για είσπραξη 500 εκατ. ευρώ από τις υπηρεσίες τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, το πρόγραμμα καταπολέμησης της γραφειοκρατίας του Δημοσίου, αλλά και οι διατάξεις για την υιοθέτηση άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσεως.

ΤΑ ΝΕΑ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Αυτή είναι η λίστα με τα 123 προϊόντα που έχουν μείωση τιμής έως 15% στα σούπερ μάρκετ

22 Οκτωβρίου 2024, 14:04
  - Η λίστα με τους 123 κωδικούς περιλαμβάνει προϊόντα ευρείας κατανάλωσης από τρόφιμα, καθαριστικά ...

Mε έκπτωση 53% η τιμή της ΔΕΗ για τον Αύγουστο - Στα 16,391 λεπτά/KWh

02 Αυγούστου 2024, 01:10
Την τιμή του Αυγούστου για το πράσινο τιμολόγιο ανακοίνωσε η ΔΕΗ. Συγκεκριμένα η τιμή ...

ΑΑΔΕ: Επιχείρηση "Χάρτινος δράκος" κατά της φοροδιαφυγής - Εμπλέκονται 287 κινεζικές επιχειρήσεις

18 Ιουλίου 2024, 16:56
Στην αποκάλυψη ενός διεθνούς και καλά οργανωμένου κυκλώματος φοροδιαφυγής, στο οποίο συμμετείχαν Έλληνες και ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0