Η Ελλάδα κάνει τα πρώτα βήματα εξόδου από την Ε.Ε
Ανώτατοι αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος στην Ελλάδα δήλωσαν στην Telegraph ότι σκέφτονται δραστικά μέτρα για να τονώσουν τη ρευστότητα και το τραπεζικό σύστημα, αν η ΕΚΤ αρνηθεί να δώσει ανάσα στη χώρα.
«Αν χρειαστεί θα έχουμε παράλληλη ρευστότητα και IOU τύπου Καλιφόρνιας σε ηλεκτρονική μορφή. Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει πριν μία εβδομάδα» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης στην εφημερίδα.
Την ανάγκη να υπάρξει άμεσα ένα ανθρωπιστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα, προκειμένου να μην πληρώσουν οι φτωχοί το τίμημα του πολιτικού φανατισμού, εξέφρασε το βράδυ της Κυριακής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε δηλώσεις του λίγες ώρες έπειτα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ελληνικού δημοψηφίσματος.
Ο κ. Σουλτς ανέφερε ακόμη ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός πήρε μια εντολή η οποία τον ενισχύει στην Ελλάδα, αλλά του βάζει μεγαλύτερα δεσμά στην Ευρώπη.
Όπως είπε αν δεν υπάρξουν άμεσα σοβαρές προτάσεις από την Ελλάδα, θα έρθουμε αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα.
Σύμφωνα με τον κ. Σουλτς, η Ελλάδα πρέπει να φέρει τώρα προτάσεις για να πείσει τα 18 άλλα κράτη της Ευρωζώνης τα οποία, όπως τόνισε δεν απασχολεί και τόσο τι είπαν οι Έλληνες.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου τόνισε ότι είναι ανάγκη να γίνει σεβαστή η απόφαση, η ανεξαρτησία και η θέληση των Ελλήνων, όμως, αναφερόμενος στις τράπεζες υπογράμμισε ότι είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν οι ελληνικές τράπεζες την Τρίτη.
Μάλιστα, ο κ. Σουλτς τόνισε πως η κατάσταση των Ελλήνων είναι δραματική, σημειώνοντας παράλληλα πως δεν είναι σωστό να υπόσχεται ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ότι θα ανοίξουν οι τράπεζες.
Μεγάλες δυσκολίες για την Ελλάδα βλέπει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και επισημαίνει ότι είναι τώρα η Αθήνα που θα πρέπει να φέρει τις προτάσεις της, ενώ εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση μετά το δημοψήφισμα.
«Οι προτάσεις που έγιναν από την Ευρωζώνη σήμερα απορρίφθηκαν. Για ποιο πράγμα να διαπραγματευθούν οι άλλοι 18 με τον κ. Τσίπρα; Είναι η σειρά της κυβέρνησης στην Αθήνα, εκείνη πρέπει να φέρει προτάσεις», δήλωσε ο κ. Σουλτς στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD και πρόσθεσε ότι «αυτό που ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών του δεν κατάλαβαν ποτέ είναι ότι στην Ευρώπη έχεις μια μοιρασμένη κυριαρχία - αν τώρα κάποιος λέει ‘όχι', αυτό είναι μια απόφαση σε μια χώρα, αλλά δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι και όλοι οι άλλοι συμφωνούν». Τόνισε μάλιστα ότι υπάρχουν χώρες για τις οποίες ήδη οι ως τώρα προτάσεις έχουν πάει πολύ μακριά. «Αν τώρα έρχονταν πάλι προτάσεις, θα χαιρόμουν - αλλά αυτό θέλω πρώτα να το δω», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ενισχύει τον κ. Τσίπρα στο εσωτερικό, αλλά τον αποδυναμώνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διότι του βάζει ακόμη περισσότερα δεσμά στην διαπραγμάτευση.
Ο κ. Σουλτς προειδοποίησε ακόμη για τον κίνδυνο ανθρωπιστικής καταστροφής στην Ελλάδα: «Πιστεύω ότι πρέπει αύριο και μεθαύριο ήδη να μιλήσουμε για μέτρα ανθρωπιστικής βοήθειας. Δεν επιτρέπεται να μην λαμβάνουν φαγητό τα παιδιά στα νηπιαγωγεία ή συνταξιούχοι να μην μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους. Πρέπει να αποφύγουμε εικόνες όπως αυτή του συνταξιούχου που κλαίει διότι δεν μπορεί να αγοράσει φάρμακα για την άρρωστη γυναίκα του, επειδή δεν μπορεί να πάρει χρήματα από τα ΑΤΜ. Η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει ώστε να μην πρέπει οι φτωχότεροι των φτωχών να πληρώσουν για τον φανατισμό», κατέληξε ο κ. Σουλτς.
«Κατάμαυρο μήνυμα για την ίδια την Ελλάδα», δηλώνει ο επικεφαλής του Ευρωπαικού Λαϊκού Κόμματος
Ανάλογο σκληρό μήνυμα έστειλε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος σε δηλώσεις του μετά το δημοψήφισμα έκανε λόγο για «κατάμαυρο σήμα για την ίδια την Ελλάδα».
Όπως είπε σε δηλώσεις του στο ARD, πρώτα από όλα τίθεται το ερώτημα πώς θα συνεχίσει η κατάσταση τις επόμενες ημέρες, αν δεν ανοίξουν οι τράπεζες, αν δεν υπάρχει προμήθεια φαρμάκων και υποφέρουν οι άνθρωποι.
«Στο επίκεντρο βρίσκεται η ανθρώπινη διάσταση», δήλωσε και τόνισε ότι πρόκειται για πολύ δύσκολη απόφαση για την Ευρώπη. «Το ερώτημα είναι αν θα αφήσουμε τις επόμενες εβδομάδες αβοήθητους τους Έλληνες - όχι την κυβέρνηση, αλλά τους ανθρώπους», πρόσθεσε ο κ. Βέμπερ, αλλά επισήμανε ότι στο μεγάλο ερώτημα ενός πιθανού περαιτέρω προγράμματος, ανέφερε ότι «πρέπει να πούμε στους Έλληνες ότι σεβόμαστε την δημοκρατική απόφασή σας, αλλά δεν είστε μόνοι σε αυτή την Ευρωζώνη, υπάρχουν και άλλες 18 δημοκρατίες - όλοι θα διαβουλευθούν» και επισήμανε ότι «η διάθεση για βοήθεια, μετά από αυτή την απόφαση, έχει αποδυναμωθεί περαιτέρω».
Ερωτηθείς δε, κατά πόσο είναι εφικτό να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις ο Βέμπερ απάντησε: «Έχοντας υπόψη την συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης, προκαλεί έκπληξη όταν ακούμε ότι θα συνεχιστούν άμεσα αύριο. Ο κ. Βαρουφάκης μόλις πριν από λίγο αποκάλεσε ‘τρομοκράτες' τους δανειστές. Μόνο και μόνο αυτή η συμπεριφορά σε εταίρους που θέλουν να σε βοηθήσουν σε κάνει να μην μπορείς να φανταστείς πώς θα μπορούσαμε και πάλι να συναντηθούμε».
Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου: Στο χέρι της κυβέρνησης να ετοιμάσει προτάσεις
Από την άλλη, ο πρωθυπουργός του Λουξερβούργου, Ξαβιέ Μπέτελ, σε δηλώσεις του επισήμανε πως μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης να ετοιμάσει προτάσεις για το πώς θα συνεχίσει από εδώ και πέρα.
Βέλγος ΥΠΟΙΚ: Συνομιλίες με την Ελλάδα αλλά για μεταρρυθμίσεις
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Γιόχαν Βαν Όβερτβελντ, δήλωσε έτοιμος για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά αυτή τη φορά θα πρόκειται για μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, τόνισε πως δεν είναι η ώρα για ελάφρυνση χρέους.
Πολωνή πρωθυπουργός: Το Grexit η μόνη επιλογή που έμεινε στην Ελλάδα
«Η έξοδος από το ευρώ είναι η μόνη επιλογή μετά τις τελευταίες εξελίξεις» δήλωσε η Πολωνή πρωθυπουργός, Εύα Κόπατς, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το κρίσιμο δημοψήφισμα. Όπως είπε η κ. Κόπατς «οι Έλληνες, τους οποίους σέβομαι πάρα πολύ, έπεσαν θύματα μιας λαϊκίστικης πολιτικής επέλασης», ενώ πρόσθεσε πως δεν υπάρχει πια κάποιο πλάνο για την Ελλάδα.
Πρωθυπουργός της Εσθονίας: Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν δείχνει καλό για το μέλλον των Ελλήνων
Σε κλίμα απαισιοδοξίας, ο πρωθυπουργός της Εσθονίας, Τάαβι Ρούιβας, προέβλεψε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν θα είναι καλό για το μέλλον των Ελλήνων πολιτών.
Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: Ρεαλιστικό σενάριο η έξοδος της χώρας από την ΕΕ
Σκληρός απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εμφανίστηκε και ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Πέτερ Κάζιμιρ.
Με αναρτήσεις του στο Twitter έγραψε: «Είμαι απογοητευμένος με αυτό που μοιάζει να είναι το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. Δεν θα πάμε "μαλακά" σε αυτό. Παραμένουμε ενωμένοι και πρέπει να απαντήσουμε σε αυτή την κατάσταση το συντομότερο δυνατό».
Την ίδια ώρα, πρόσθεσε πως η απόρριψη μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα δε μπορεί να σημαίνει ότι θα λάβουν ευκολότερα χρήματα. «Ο εφιάλτης των “ευρω-αρχιτεκτόνων” ότι μία χώρα μπορεί να φύγει από το κλαμπ μοιάζει με ρεαλιστικό σενάριο μετά το σημερινό “όχι” στο δημοψήφισμα», πρόσθεσε ο κ. Κάζιμιρ.
Σοφοκλέους 10
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα