Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Μέχρι το βράδυ η αξιολόγηση της πρότασης απο τους θεσμούς

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Μέχρι το βράδυ η αξιολόγηση της πρότασης απο τους θεσμούς

Θετικές είναι οι πρώτες ευρωπαϊκές αντιδράσεις για την ελληνική πρόταση, η οποία παρελήφθη απο τους θεσμούς τη νύχτα της Πέμπτης και παρουσιάστηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ το πρωί της Παρασκευής. Κι ενώ ο πρωθυπουργός κάλεσε το κόμμα του να ψηφίσει υπέρ της πρότασης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «ή θα συνεχίσουμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί», τα πρώτα μηνύματα από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι θετικά. Οπως δήλωσε, μάλιστα, ευρωπαίος αξιωματούχος, στην περίπτωση που η ελληνική πρόταση εγκριθεί απο το Eirogroup κατά την αυριανή συνεδρίασή του, είναι πιθανόν να μην χρειαστεί η Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής.


Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, στις 13:00 (ώρα Ελλάδος) της Παρασκευής θα συνομιλήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλώντ Γιουνκέρ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, "η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ εξετάζουν τις ελληνικές προτάσεις και θα έχουν έτοιμη την αξιολόγησή τους σήμερα το βράδυ".


Οπως δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης, οι θεσμοί θα αξιολογήσουν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για νέο πρόγραμμα βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EMΣ), λαμβάνοντας υπόψη τη σταθερότητα της ευρωζώνης, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις πραγματικές χρηματοοικονομικές ανάγκες της χώρας τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, οι θεσμοί θα αξιολογήσουν τις ελληνικές προτάσεις με τη λίστα των προαπαιτούμενων δράσεων.


Σύμφωνα με τον ίδιο, σε περίπτωση που στο Eurogroup του Σαββάτου επιτευχθεί συμφωνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, τότε την Κυριακή είναι πολύ πιθανό να μη χρειαστεί να συγκληθεί η Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης. Αν όμως το Σάββατο δεν υπάρξει συμφωνία, οι συνέπειες είναι προφανείς, πρόσθεσε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης.


Σε περίπτωση συμφωνίας εντός του Σαββατοκύριακου, θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες επικύρωσης από τα εθνικά κοινοβούλια στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ανέφερε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι έξι κράτη-μέλη (Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Φιλανδία, Σλοβακία και Εσθονία) προβλέπουν έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια, τόσο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, όσο και για την εκταμίευση των χρημάτων.


Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ευρωζώνης οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στα κράτη-μέλη θα καθυστερήσουν την πρώτη εκταμίευση από το νέο πρόγραμμα στήριξης του EΜΣ. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις για μια «χρηματοδότηση-γέφυρα» που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας τον επόμενο μήνα. Ο ίδιος αξιωματούχος κατέστησε σαφές ότι οι συζητήσεις για τη «χρηματοδότηση-γέφυρα» θα ξεκινήσουν, αφού προηγουμένως κλείσει η συμφωνία για το νέο πρόγραμμα βοήθειας από τον ΕΜΣ.


Επιπλέον, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης σημείωσε ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ορισμένες προαπαιτούμενες ενέργειες, οι οποίες θα πρέπει να ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή πριν την επίτευξη της συμφωνίας για το νέο πρόγραμμα, ενώ κάποια άλλα προαπαιτούμενα θα πρέπει να ψηφιστούν πριν τη χρηματοδότηση-γέφυρα. Ανέφερε ως παραδείγματα τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και τη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας.


Στην Αθήνα, η ελληνική πρόταση αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής στις 19:00.


Θετική υποδοχή


Πρώτος έσπευσε να σχολιάσει την ελληνική πρόταση ο γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολλάντ, χαρακτηρίζοντάς την «σοβαρή και αξιόπιστη».


«Ελπίζουμε να μην χρειαστεί να ξανασυναντηθούμε και την Κυριακή. Αυτό θα σήμαινε ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί κατευθείαν το Σάββατο, από τους υπουργούς Οικονομικών, χωρίς να υπάρχει ανάγκη για μια ακόμη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Εργαζόμαστε με στόχο αυτή την συμφωνία, θεωρούμε ότι είναι κάτι το εφικτό», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις των θεσμών με την Ελλάδα, κατά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Ιρλανδό ομόλογό του Έντα Κένι στη Ρώμη. Ο κ. Ρέντσι πρόσθεσε πως «δεν πρέπει κανείς να νομίζει ότι τώρα, που κάναμε τις μεταρρυθμίσεις, η Ιταλία πρέπει να πηγαίνει στην Ευρώπη με βλέμμα ικανοποίησης. Παραμένει το θέμα της σχέσης ανάπτυξης και λιτότητας και θέλουμε η Ευρώπη να γίνει και πάλι οίκος της ανάπτυξης, όχι των στατιστικών».


«Υπάρχει ευκαιρία για συμφωνία με την Ελλάδα και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε» δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος Φάιμαν.


«Με την πρώτη ματιά, οι προτάσεις της Ελλάδας προσφέρουν μια βάση για τις συνομιλίες», έγραψε ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μούσκατ, στον λογαριασμό του στο Twitter.


Επιφυλακτικό το Βερολίνο


Η αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων θα γίνει από τους αρμόδιους θεσμούς, δήλωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι μόνο εφόσον η Αθήνα δείξει ότι είναι έτοιμη να εφαρμόσει σοβαρές μεταρρυθμίσεις, θα μπορεί η γερμανική κυβέρνηση να ζητήσει από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο εξουσιοδότηση για διαπραγμάτευση.


"Το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας εξέπνευσε. Χρειαζόμαστε ένα πολυετές νέο πρόγραμμα, το οποίο θα πηγαίνει πολύ πιο πέρα από τις δαπάνες και υποχρεώσεις που συζητούνταν τον Ιούνιο. Μόνο εάν η ελληνική κυβέρνηση περιγράψει σοβαρά και αξιόπιστα ως βασικούς πυλώνες το τι είναι διατεθειμένη να κάνει σε αυτή την μακρά μεταρρυθμιστική πορεία, καθώς και εάν ονομάσει και τα λεγόμενα prior actions, θα μπορέσει η κυβέρνηση να ζητήσει από την Βουλή την εξουσιοδότηση για έναρξη διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα", δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.


Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, ο εκπρόσωπος Μάρτιν Γιέγκερ τόνισε ότι δεν αρκεί να υποβληθούν οι παλιές προτάσεις με νέα συσκευασία, ενώ ερωτώμενος σχετικά με το εάν συζητείται μια χρηματοδότηση-γέφυρα, επισήμανε ότι εφόσον υπάρχει συνολική συμφωνία, τότε θα μπορεί ενδεχομένως να συζητηθεί και αυτό το θέμα. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους, ο κ. Γιέγκερ επανέλαβε ότι η γερμανική κυβέρνηση το απορρίπτει καθώς δεν επιτρέπεται στην Ευρωζώνη, ενώ πρόσθεσε ότι και στο θέμα αναδιάρθρωσης ή αναμόρφωσης υπάρχει πολύ περιορισμένο περιθώριο.

Η Καθημερινή





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Novartis: Ως ύποπτοι κλήθηκαν στον εισαγγελέα για εξηγήσεις Δεστεμπασίδης – Μαραγγέλη

14 Νοεμβρίου 2024, 18:56
Μετά τον αποχαρακτηρισμό τους, οι πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες καλούνται να αντιμετωπίσουν τα πολιτικά πρόσωπα ...

Ο Αντώνης Σαμαράς προτείνει τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

16 Νοεμβρίου 2024, 14:59
Νέα ηχηρή παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος προτείνει τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο ...

Xρυσοχοΐδης: Στη Μύκονο στείλαμε (και θα μείνουν) 200 αστυνομικούς – τέλος οι μπράβοι από τα μαγαζιά

21 Οκτωβρίου 2024, 14:31
Oι υπεύθυνοι για τη διαρροή της λίστας με τα στελέχη της νεοσύστατης ΔΑΟΕ θα ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0