Η αρχή μιας καινούργιας πολιτικής ασύλου; - Του Τάσου Τέλλογλου
Το Βερολίνο προχώρησε σε δύο σημαντικές κινήσεις σε ό,τι αφορά την κοινή(;) ευρωπαϊκή(;) πολιτική(;) για το άσυλο. Βλέποντας ότι δεν εφαρμόζεται στην πράξη, ανακοίνωσε ότι θέτει εκποδών* για τους Σύρους την πολιτική της συνθήκης του Δουβλίνου που επιβάλλει την επαναπροώθηση των προσφύγων στη χώρα εισόδου τους στην Ευρώπη, προσκαλώντας πρακτικά τους Σύρους της Τουρκίας στη Γερμανία. Από την άλλη, η καγκελάριος Μέρκελ κάλεσε από κοινού με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ (εδώ) τους άλλους Ευρωπαίους να συμφωνήσουν στη δημιουργία «κέντρων υποδοχής» στις χώρες που δέχονται τους μεγαλύτερους αριθμούς προσφύγων, την Ελλάδα και την Ιταλία.
Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, η διαλογή των προσφύγων θα γίνεται με βάση το αν προέρχονται από χώρες με εμφύλια διαμάχη ή με συστηματικές διώξεις, και στους άλλους που είναι απλά οικονομικοί μετανάστες και θα προωθούνται πίσω στη χώρα από την οποία έχουν φύγει.
Τα κέντρα αυτά υποδοχής θα είναι, λοιπόν, «ευρωπαϊκά». Σε ελληνικό και ιταλικό έδαφος επί των οποίων θα γίνεται η επιλογή, ποιοι μπορούν να μείνουν στην Ευρώπη και ποιοι θα πρέπει να ξαναγυρίσουν στις πατρίδες τους. Για να συμβεί όμως αυτό χρειάζεται η πλήρης αποεθνικοποίηση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, που σήμερα, όπως διαπίστωσαν η Γερμανίδα και ο Γάλλος ηγέτης, δεν εφαρμόζεται σε οποιοδήποτε σημείο της. Χρειάζεται προϋπολογισμός για να διασφαλισθούν κοινά στάνταρ υποδοχής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και αυστηρή επιτήρησή τους από την Ε.Ε. Χρειάζεται συμφωνία για τον κατάλογο των «επικίνδυνων χωρών» και χρειάζεται -για όσους γίνονται δεκτοί- ένας μαθηματικός τύπος που με βάση το ΑΕΠ και τον πληθυσμό μιας χώρας αλλά πιθανόν και τους πρόσφυγες που έχει ήδη δεχθεί, να γίνεται κατανομή τους σε όλες τις χώρες που θα συμμετέχουν στο σύστημα αυτό. Όσο δεν γίνεται κάτι τέτοιο θα έχει καταρρεύσει η παλιά πολιτική της Ε.Ε για την μετανάστευση χωρίς να έχει δημιουργηθεί κάποια καινούργια.
*θέτω εκποδών: απομακρύνω, απαλλάσσομαι από κάποιον/κάτι
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα