«Αποσατανοποίηση» του ιδιωτικού τομέα - Του Τάκη Μίχα
Και ενώ στην Ελλάδα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η ευρωσοσιαλιστική φορολογική εξόντωση του ιδιωτικού τομέα από τα φιλομνημονιακά κόμματα, δραματική στροφή προς τον ιδιωτικό τομέα επιχειρεί αυτόν τον καιρό ο αριστερός πρόεδρος του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα - το αγαπημένο παιδί της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ.
Πρόκειται για την περίφημη θεωρία της «Συμμαχίας Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα» (Αlianza publica-privada) που εξήγγειλε ο Πρόεδρος του Ισημερινού και προβλέπει τη μεταφορά σημαντικών αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα.
Ο πρόεδρος σε ένα χαρούμενο στιγμιότυπο, αγκαλιά με ένα φίδι.
Ήδη, η συνεργασία αυτή προβλεπόταν στο Σύνταγμα της χώρας τού 2008. Σύμφωνα με αυτό ο ιδιωτικός τομέας αναλάμβανε την εκτέλεση υπηρεσιών, καθώς και τις επενδύσεις στις υποδομές, την τεχνολογία και τον εκσυγχρονισμό της διοίκησης. Σε αυτό το πλαίσια παραχωρήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα τα αεροδρόμια του Κίτο και του Γκουαγιανκίλ καθώς και ο λιμένας και η παροχή πόσιμου ύδατος στο Γκουαγιανκίλ. «Τα αποτελέσματα», γράφει η Vianna Maino De Chiriboga στην ημερήσια Universo, «έδειξαν ότι η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα όχι μόνο βελτίωσε την ποιότητα των υπηρεσιών για τους πολίτες αλλά επίσης και την ανταγωνιστικότητα της χώρας».
Τα νέα μέτρα που ψηφίζονται αυτόν τον καιρό στο κοινοβούλιο της χώρας επεκτείνουν και εμβαθύνουν τη συνεργασία. Ο νέος νόμος για τη Συμμαχία Δημόσιου-Ιδιωτικού προβλέπει μεταξύ άλλων:
Η συνεργασία επεκτείνεται και σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας (π.χ. νέα λιμάνια) καθώς και σε υπηρεσίες παροχής δημοσίων αγαθών. Μέχρι σήμερα η παρουσία του ιδιωτικού τομέα σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας θεωρείτο «ταμπού» για την αριστερή κυβέρνηση της χώρας. Όμως, στις 24 Οκτωβρίου η κυβέρνηση παρουσίασε 94 «συνεργατικά» projects σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας που συνεπάγονται επενδύσεις ύψους 37 δισ. δολαρίων.
Οι νέες ιδιωτικές επιχειρήσεις θα απολαμβάνουν το ίδιο φορολογικό καθεστώς με τις δημόσιες.
Τα φορολογικά κίνητρα και το ρυθμιστικό περιβάλλον δεν μπορούν να αλλάξουν καθ' όλη την περίοδο που προβλέπει η σύμβαση.
Φορολογικές απαλλαγές και εξαγωγή κερδών.
Οι τομείς στους οπoίους καλείται να δραστηριοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας είναι:
Ενέργεια (κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών κ.λπ.), εκμετάλλευση ορυκτού πλούτου, δρόμοι, αεροδρόμια και λιμάνια, κατασκευές, ανακαίνιση και εξοπλισμό των δημοσίων έργων που αφορούν την παροχή δημόσιων υπηρεσιών, δημόσιες οικοδομές, δραστηριότητες που αφορούν την έρευνα και ανάπτυξη κ.λπ.
Η ριζοσπαστική στροφή του -αναμφίβολα χαρισματικού- Προέδρου Κορέα προς τον ιδιωτικό τομέα και την προσπάθεια εξεύρεσης ξένων κεφαλαίων για δημόσιες επενδύσεις, ασφαλώς οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πτώση της τιμής του πετρελαίου της τελευταίας περιόδου. Η μείωση των εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου δημιουργεί την ανάγκη εξεύρεσης πόρων για τη χρηματοδότηση των δημοσίων έργων καθώς και γενικότερα για τις εκτεταμένες δημόσιες υπηρεσίες της σοσιαλιστικής κυβέρνησης.
Όλα αυτά που πλέον θεωρούνται αυτονόητα στον ακροαριστερό Ισημερινό εξακολουθούν να θεωρούνται «ταμπού» στην ευρω-«καπιταλιστική» Ελλάδα.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα