Μητσοτάκης: Δεν ψηφίζω το ασφαλιστικό
Τέλος στη συζήτηση περί σύμπραξης της Νέας Δημοκρατίας σε ένα οικουμενικό σχήμα έβαλε χθες ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως «δεν θα βάλουμε πλάτη σε μία οικουμενική κυβέρνηση». Μιλώντας στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της Ν.Δ. άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι στόχος του είναι να φέρει ο κ. Αλ. Τσίπρας, μόνος του, σε πέρας τη συμφωνία που συνυπέγραψε με τους πιστωτές της χώρας. «Εγώ δεν βιάζομαι να γίνω πρωθυπουργός» επισήμανε, προσθέτοντας πως ο ίδιος δεν ζητεί εκλογές, καθώς κάτι τέτοιο «θα ήταν και οξύμωρο» τέσσερις μήνες μετά τις κάλπες. Η απόρριψη του οικουμενικού σεναρίου από τον κ. Μητσοτάκη ήρθε λίγο μετά τη δήλωσή του ότι είναι υπερήφανος για τη στάση της Ν.Δ. το καλοκαίρι όταν και αποτράπηκε η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης με την κυβέρνηση, επανέλαβε την αντίθεσή του στο ασφαλιστικό σχέδιο που έχει κατατεθεί, διευκρινίζοντας ότι η Ν.Δ. δεν θα το ψηφίσει εφόσον έλθει στη Βουλή, ενώ σε ερώτημα εάν θεωρεί ότι τα μέτρα που καλείται να περάσει η κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσουν σε πολιτικές εξελίξεις σχολίαζε μεν ότι υπάρχει «μεγάλη αναταραχή στη Βουλή και στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ», ωστόσο δεν θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη μετά την εκλογή του, ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε τις καταγγελίες του Μαξίμου περί κομματικής υποκίνησης στις κινητοποιήσεις των αγροτών, σημειώνοντας ότι ο ίδιος αποθάρρυνε βουλευτές από το να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μιλάμε με τους αγρότες, αλλά να μη δοθεί η εντύπωση ότι πάμε εμείς ως Ν.Δ. να επαναλάβουμε τα σφάλματα του παρελθόντος» προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης, διευκρινίζοντας ότι οι ίδιοι οι βουλευτές καταλαβαίνουν πως «η εποχή του λαϊκισμού, η εποχή της λογικής ότι καβαλάμε ένα κύμα αγανάκτησης και στη συνέχεια πρέπει να το διαχειριστούμε όταν έρθουμε στην κυβέρνηση, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί».
Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί τις αναφορές του, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ο ίδιος δεν λέει όχι σε μείωση των επικουρικών συντάξεων, ως μέτρο εξυγίανσης του ασφαλιστικού, ενώ σχολίασε ότι υπάρχουν στοιχεία παραλογισμού στις θέσεις του ΔΝΤ: «Εχω διαφωνήσει πάρα πολύ σκληρά, προσωπικά, με τον κ. Τόμσεν και με το ΔΝΤ και πράγματι το ΔΝΤ έχει πάρα πολλές εμμονές. Οι απολύσεις, ο ποσοτικός στόχος των απολύσεων ήταν μια εμμονή του ΔΝΤ» είπε. Διευκρίνισε, επίσης, ότι δεν χρειάζονται απολύσεις αλλά κινητικότητα στο Δημόσιο ενώ, σε πνεύμα μετριοπάθειας, σημείωσε ότι δεν αποτελεί η άρση της μονιμότητας προϋπόθεση για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Ενδιαφέρον είχαν οι απαντήσεις του κ. Μητσοτάκη στο ζήτημα της διεύρυνσης (σ.σ. ερωτήθη για τους Τ. Γιαννίτση, Αλ. Παπαδόπουλο και Αννα Διαμαντοπούλου, σημειώνοντας ότι η διεύρυνση θα έχει πρωτίστως πολιτικά χαρακτηριστικά και προσθέτοντας τη βούλησή του να αναδείξει στελέχη νέας γενιάς), το στίγμα της Ν.Δ. («οι εκλογές κερδίζονται στο μεταρρυθμιστικό κέντρο» είπε) αλλά και τη θέση του Αδ. Γεωργιάδη (σ.σ. τον χαρακτήρισε ως μεταρρυθμιστή, ειλικρινή και αποτελεσματικό).
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την πρόθεσή του να διερευνήσει τις ευθύνες Βαρουφάκη, πιθανότατα όμως με μία άλλη πλειοψηφία στη Βουλή, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τους λόγους που ο κ. Τσίπρας δεν επιδιώκει μία τέτοια διαλεύκανση, ενώ έσπευσε να θέσει σαφή όρια στην παρουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά, με αφορμή και τη συνέντευξη του τελευταίου στην «Κ»: «Εχω μια πολύ καλή προσωπική σχέση και με τους δύο. Παρά τα όσα μπορεί να λέγονται ή να γράφονται. Θα αναζητώ τη συμβουλή τους, τη στήριξή τους. Αλλά νομίζω ότι ο ρόλος ενός τέως πρωθυπουργού είναι καθορισμένος από την ίδια την ιστορική τους διαδρομή».
Έντυπη
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα