Ούτε του νεκρούς Ήρωές μας δεν είμαστε άξιοι να τιμούμε! - Του Ντίνου Αυγουστή
Απαξίωσαν και βεβήλωσαν τον καθαγιασμένο με το αίμα των κολίγων χώρο της θυσίας του Κιλελέρ
Το Κιλελέρ αποτελεί αναμφίβολα σημείο αναφοράς στους αγώνες των Θεσσαλών κυρίως, αλλά και όλων των Ελλήνων στη μακρά ιστορία του αγροτικού ζητήματος κατά των τσιφλικάδων-κοτζαμπάσηδων. Στις αρχές του 1910, κύριο αίτημα των κολίγων ήταν η απαλλοτρίωση της γης και η διανομή των τσιφλικιών στους καλλιεργητές της, πάνω στη βάση της μικρής οικογενειακής αγροτικής ιδιοκτησίας. Πρωτεργάτης ήταν ο υπέρμαχος των λαϊκών ελευθεριών και των φυσικών δικαιωμάτων του ανθρώπου, ο Ήρωας και Μάρτυρας, Διδάσκαλος Μαρίνος Αντύπας από την Κεφαλονιά. Ο άνθρωπος που αγωνίσθηκε σ’ όλη του τη ζωή για την αφύπνιση του λαού και κυρίως των αγροτικών και εργατικών τάξεων. Ο μεγάλος εκείνος οραματιστής που οι αδίστακτοι διάδοχοι των τούρκων αγάδων τσιφλικάδες της Θεσσαλίας, βλέποντας πως με κανένα τρόπο δεν μπορούσαν να τον κάμψουν, τον δολοφόνησαν στις 8 Μαρτίου 1907, στον Πυργετό Λάρισας. Οι τελευταίες λέξεις του Μαρίνου Αντύπα ήταν: «Ισότης, Αδελφότης, Ελευθερία». Η δολοφονία του προκάλεσε λαϊκές μαχητικές εκδηλώσεις και αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως από τους πρωτοεμφανιζόμενους αγροτικούς συλλόγους σε Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα.
Το 1910 οι κινητοποιήσεις έφθασαν στο αποκορύφωμά τους όταν το προγραμματισμένο Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο της Λάρισας εξελίχθηκε σε αιματηρή εξέγερση. Όλα ξεκίνησαν από το χωριό Κιλελέρ (σήμερα Κυψέλη), όπου 200 περίπου χωρικοί προσπάθησαν χωρίς επιτυχία να επιβιβασθούν σε τραίνο για να μεταβούν στη Λάρισα. Ένα χιλιόμετρο πιο πέρα, ομάδα 800 χωρικών σταμάτησε το τραίνο. Στις συμπλοκές που ακολούθησαν, στρατιωτικοί που επέβαιναν στο συρμό πυροβόλησαν αδιακρίτως τους χωρικούς, δολοφονώντας 2 (κατ’ άλλους 4) αγρότες και τραυματίζοντας πολλούς άλλους. Τα επεισόδια συνεχίσθηκαν στο χωριό Τουλάρ (σήμερα Μελία), με άλλους 2 νεκρούς και 15 τραυματίες, ενώ όταν τα νέα έφθασαν στη Λάρισα οι συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και στρατού επεκτάθηκαν με 2 ακόμα νεκρούς μετά την επέμβαση του ιππικού. Η εξέγερση κέρδισε τη συμπάθεια του ελληνικού λαού, εντείνοντας τις πιέσεις για επίλυση του αγροτικού ζητήματος και φουντώνοντας το αγροτικό κίνημα σε ολόκληρη τη χώρα. Μετά τα πρώτα νομοθετικά μέτρα που έλαβε ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπέρ των κολίγων το 1911 ακολούθησαν και άλλες κινητοποιήσεις, οι οποίες σε συνδυασμό με τις πιέσεις των αστών και τις διεκδικήσεις αργότερα των προσφύγων Μικρασιατών οδήγησαν στην αγροτική μεταρρύθμιση του 1917-1922, με τις πρώτες απαλλοτριώσεις από την κυβέρνηση Νικολάου Πλαστήρα.
Έκτοτε, η επέτειος της εξέγερσης του Κιλελέρ τιμάται κάθε χρόνο και αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση της ελληνικής αγροτιάς, που έχει την ευκαιρία να προβάλει τα αιτήματά της στους πολιτικούς και πολιτειακούς άρχοντες που παρευρίσκονται πάντα στο χώρο της εκδήλωσης. Από την αιματοβαμμένη γη του Κιλελέρ πέρασαν κατά καιρούς πρωθυπουργοί και υπουργοί που εκμεταλλευόμενοι το όραμα των αγροτών για μια καλύτερη αγροτιά, έκτισαν και συντήρησαν μεγάλες πολιτικές σταδιοδρομίες! Κάποτε οι δρόμοι από το χώρο της θυσίας μέχρι την εθνική οδό ήταν κλειστοί γιατί θα ερχόταν ο Ανδρέας να ανακοινώσει την εκτροπή του Αχελώου! Και να δώσει υποσχέσεις για επίλυση του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας, για σωστή διάρθρωση των καλλιεργειών, για τη διάθεση και τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων και άλλων πολλών προβλημάτων που χρόνια τώρα ταλανίζουν την αγροτιά και που δεν επιλύθηκαν ακόμα! Κάποτε μαζεύονταν χιλιάδες βιαίως επιστρατευμένοι από τα κόμματα «αγρότες» που ανέμιζαν τις κομματικές σημαίες και λάβαρα φωνάζοντας «εμπρός Ανδρέα για μια Ελλάδα νέα»! Αυτήν την νέα Ελλάδα που τελικά παραδώσαμε αλυσοδεμένη στα εγχώρια αρπακτικά και στα δολοφονικά δίκτυα της παγκόσμιας μαφίας, στην οποία υποθηκεύσαμε, έναντι πινακίου φακής, ολόκληρη την πατρίδα μας ….
Ωστόσο τα πράγματα φέτος ήταν ακόμα χειρότερα! Οι εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου του Κιλελέρ, της Κυριακής 20 Μαρτίου 2016, που όπως και πέρσι διοργανώθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αποτέλεσαν την αφορμή για έντονους διαπληκτισμούς μεταξύ των αγροτών και της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Άννας Βαγενά. Όλα ξεκίνησαν όταν η κ Βαγενά εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ανέβηκε στο βήμα για να μιλήσει και παρά το γεγονός ότι ξεκαθάρισε ότι θα κατέθετε τη δική της προσωπική άποψη, προκάλεσε τις έντονες αποδοκιμασίες των αγροτών, με αποτέλεσμα να οχλαγωγούν κορνάροντας και θέτοντας σε λειτουργία τις μηχανές των γεωργικών ελκυστήρων τους που είχαν παραταγμένους πίσω από το χώρο του μνημείου. Η ένταση μεταξύ των διαμαρτυρόμενων αγροτών και της κ. Βαγενά εντάθηκε ακόμα περισσότερο όταν παρά την άρνηση των αγροτών να την ακούσουν, η ίδια επέμενε (με εντελώς άκομψο ομολογουμένως τρόπο) να ολοκληρώσει την ομιλία της. Τα πνεύματα οξύνθηκαν επικίνδυνα όταν η κ. Βαγενά ζήτησε προστασία από τον κ. Περιφερειάρχη προκειμένου να ολοκληρώσει την ομιλία της. Τελικά ύστερα από αρκετή ώρα μέσα σε μια τεταμένη ατμόσφαιρα (με απαράδεκτες εκατέρωθεν συμπεριφορές που ακυρώνουν το βαθύ νόημα του εορτασμού), η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων και τον εθνικό Ύμνο. Σχεδόν τελευταίος, κατέθεσα για ακόμα μια χρονιά δάφνινο στεφάνι τιμής εκ μέρους του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας που πάντα ξέρει να τιμά όπως πραγματικά τους αξίζουν τέτοιες λαμπρές επετείους.
Καθώς επέστρεφα πίσω στη Λάρισα, έντονα φορτισμένος και εξαιρετικά απογοητευμένος και προβληματισμένος για ό,τι προηγήθηκε, έφερα στο μυαλό μου την περσινή εκδήλωση, στην όποια την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου. Και θυμήθηκα, τα πολύ καυστικά σχόλια του, για την απουσία των αγροτών (σύνηθες φαινόμενο των τελευταίων χρόνων) από τον εορτασμό, τονίζοντας ότι η επέτειος πρέπει να αποκτήσει ουσιαστικό χαρακτήρα και με τη συμμετοχή αγροτών, ώστε να καταστεί πραγματική αφορμή διαλόγου του Υπουργείου με τους αγρότες …. Φέτος ο Βαγγέλης Αποστόλου (αναβαθμισμένος μάλιστα σε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), ο οποίος πέρσι από το χώρο του Κιλελέρ, έθετε επιτακτικά θέμα ουσιαστικού διάλογου με τους αγρότες, δεν μπήκε στον κόπο να παραστεί στην εκδήλωση, με την κυβέρνηση επίσης απούσα, αφού η κ. Βαγενά δήλωσε ότι η ομιλία της δεν εξέφραζε την κεντρική εξουσία, αλλά δικές της προσωπικές θέσεις. Γεγονός που απετέλεσε την κύρια αφορμή να διαδραματιστούν όλα όσα απαράδεκτα ακροθιγώς σας περιέγραψα …. Η αναξιότητα μας φθάνει και ξεπερνά κάθε όριο ... Όλων ανεξαιρέτως! Ούτε τους Ήρωες μας δεν σεβόμαστε δυστυχώς! Αφήνω σε σας τα όποια άλλα σχόλια και συμπεράσματα …..
Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Εκπαιδευτικός στο ΤΕΙ Λάρισα
Από το Μονάγρι Λεμεσού
a.avgoustis@hotmail.com
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα