Σινεμά: Οι ταινίες της εβδομάδας, από 5/5/16 - Κριτική Γιώργου Κρασσακόπουλου (trailers)
O ήχος της σιωπής (Louder than Bombs) ***
Σκηνοθεσία: Γιοακίμ Τρίερ
Παίζουν: Γκάμπριελ Μπερν, Τζέσε Άιζενμπεργκ, Ιζαμπέλ Ιπέρ, Ντέβιν Ντρούιντ
Τρία χρονιά μετά το θάνατο της φωτογράφου μητέρας του, ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας επιστρέφει σπίτι με αφορμή μια έκθεσή της και προσπαθεί να βρει μια ισορροπία και να συμφιλιωθεί με την απώλεια.
Ο Νορβηγός σκηνοθέτης του «Όσλο 31 Αυγούστου» και του «Reprise» κάνει με τον «Ήχο της σιωπής» το αμερικάνικο ντεμπούτο του, με μια ταινία γυρισμένη στη Νέα Υόρκη της οποίας οι θεματικές και η ανθρωποκεντρική της φύση συγγενεύουν απόλυτα με τις προηγούμενες δουλειές του. Όμως αν εκείνες ήταν φιλμ μικρότερου βεληνεκούς και εύρους, αυτό εδώ είναι φιλόδοξο σε όλα τα επίπεδα, από το εντυπωσιακό καστ, την πολυπλοκότητα των χαρακτήρων και των συναισθημάτων, μέχρι τις αφηγηματικές του γραμμές. Γιατί αν στο «Όσλο 31 Αυγούστου» ακολουθούσε την πορεία ενός ανθρώπου που έχει αποφασίσει να βάλει τέλος στη ζωή του, εδώ παίρνει τον αντίθετο δρόμο, την προσπάθεια μιας ομάδας ανθρώπων να συμφιλιωθούν με την απώλεια, που αποφασίζουν να συνεχίσουν να ζουν. Με την Ιζαμπέλ Ιπέρ στο ρόλο της νεκρής αλλά όχι απούσας μητέρας να δίνει τον τόνο μέσα από flash back, όνειρα ή αληθινά εντυπωσιακές σκηνές φαντασίας, το φιλμ ξετυλίγει τη ζωή στο πεδίο μάχης που μπορεί να είναι μια οικογένεια, και το κάνει με τρόπο ίσως λίγο πιο περίπλοκο και επιτηδευμένο απ’ όσο θα χρειαζόταν, μα αναμφίβολα αποτελεσματικό. Ο Τρίερ ξέρει να σε εμπλέκει, να χτίζει χαρακτήρες που, αν και ατελείς, είναι ελκυστικοί και να περιγράφει την ανθρώπινη κατάσταση με το θολό αξεδιάλυτο τρόπο που βιώνουμε χαρές, δράματα, σκοτάδια και λάμψεις φωτός στην πραγματική ζωή...
Theeb: Ο Λύκος της Ερήμου (Theeb) ***
Σκηνοθεσία: Νατζί Αμπού Νουάρ
Παίζουν: Τζασίρ Εΐντ Αλ Χουιετάτ, Χουσεϊν Σαλαμέχ Αλ Σουεϊλχιγίν, Χασάν Μουτλάγκ Αλ Μαραγιέχ
Στην Αραβία του 1916, ένας νεαρός Βεδουίνος αναλαμβάνει να συνοδεύσει ένα βρετανό αξιωματικό σε μια αποστολή, κι ο μικρός του αδελφός τούς ακολουθεί ακόμη κι αν του έχουν απαγορεύσει να το κάνει.
Θυμίζοντας γουέστερν στον τρόπο που ξετυλίγει την πλοκή και τη δυναμική των σχέσεων ανάμεσα στους βασικούς πρωταγωνιστές, το φιλμ του Νατζί Αμπού Νουάρ μάς συστήνει έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα σκηνοθέτη από μια κινηματογραφία που δείχνει σημάδια ανάπτυξης. Γυρισμένο σε συναρπαστικές τοποθεσίες, με την αίσθηση μιας παλιομοδίτικης περιπέτειας, το φιλμ δεν μιμείται τα χαρακτηριστικά ενός κινηματογραφικού είδους μα χτίζει ένα ιδιαίτερο ιδίωμα που μπλέκει τη φόρμα ενός γνώριμου σινεμά με μια καινούργια ματιά. Μπορεί να μην αποφεύγει πάντα τον αέρα του «εξωτισμού», όμως έχει πέρα από κάθε αμφιβολία λόγο ύπαρξης και μια φρεσκάδα που είναι αναζωογονητική.
Λευκοί ιππότες (Les Chevaliers Blanc) **
Σκηνοθεσία: Γιοακίμ Λαφός
Παίζουν: Βενσάν Λιντόν, Λουίζ Μπουργκουάν, Βαλερί Ντονζελί, Ρεντά Κατέμπ
Μια μη κυβερνητική οργάνωση φτάνει στο Τσαντ, για να προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον σε ορφανά πολέμου. Αλλά στην πραγματικότητα αναζητούν παιδιά για γονείς που θέλουν να υιοθετήσουν στη Γαλλία.
Βασισμένο σε αληθινά γεγονότα που συνέβησαν το 2007, το φιλμ του Γιοακίμ Λαφός αφηγείται μια εξαιρετικά δυνατή ιστορία, αλλά δεν κατορθώνει πάντα να της δώσει την ένταση που θα περίμενες. Ξοδεύει αρκετό χρόνο εξερευνώντας τον τρόπο που η ομάδα οργανώνει τη δράση της και προσεγγίζει τους ντόπιους, αλλά δεν κατορθώνει να φωτίσει στ’ αλήθεια τα κίνητρά τους, να σε βοηθήσει να καταλάβεις αν ωθούνται από δίψα για κέρδος ή αλτρουισμό. Μπορεί το φιλμ να βοηθά να δεις με κριτικό τρόπο τις μεθόδους και το λόγο ύπαρξης των αμέτρητων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται ανά τον κόσμο, αλλά παραμένει από την αρχή έως το τέλος υπερβολικά «διεκπαιρεωτικό» στον τρόπο που κινηματογραφεί και χειρίζεται την ιστορία και το θέμα του.
Ακόμη
>>> Ο Κάπτεν Αμέρικα κι ο Iron Man πιάνονται στολή με στολή στην καινούργια περιπέτεια της Marvel, κι όσο οι σούπερ ήρωες μαλώνουν, ένας καινούργιος πανίσχυρος εχθρός βρίσκει την ευκαιρία να σηκώσει κεφάλι στο «Captain America: Εμφύλιος πόλεμος» (Captain America: Civil War) των Άντονι και Τζο Ρούσο.
>>> Η Βαγγελιώ Ανδρεαδακη κι ο Γιάννης Κοκκιασμένος πρωταγωνιστούν στο ρόλο μιας καρκινοπαθούς γυναίκας κι ενός άστεγου που έρχονται κοντά σε μια απρόσμενη συνάντηση στο «Smac» του Ηλία Δημητρίου, που χάρισε στην πρωταγωνίστριά του το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
>>> Ο «Προφήτης» του Δημήτρη Πούλου διαδραματίζεται στη διάρκεια ενός πολέμου, σε έναν αδιευκρίνιστο τόπο και χρόνο, όταν ένας πολεμιστής φτάνει σε ένα μοναστήρι αναζητώντας τον πατέρα του.
>>> Μια νεαρή κοπέλα αντιμετωπίζει μια στοιχειωμένη σελίδα στο Facebook στο «Friend Request» του Σάιμον Βερχόφεν, που μας δίνει ακόμη περισσότερους λόγους για να αποφύγουμε το Facebook.
>>> Το τρίτο μέρος του «Ψεύτης ήλιος» του Νικίτα Μιχάλκοφ «Ψεύτης ήλιος 3: Το οχυρό» (Utomlennye Solntsem 2), γυρισμένο το 2011, βγαίνει τώρα στις ελληνικές αίθουσες.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα