Δανεικά και αγύριστα 1 δισ. ευρώ πήρε το δημόσιο από τα ταμεία
Του Δημήτρη Κατσαγάνη
"Αιμοδότης" του Δημοσίου έγιναν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί (ταμεία, ΟΑΕΔ, ΕΟΠΥΥ) εδώ και δώδεκα μήνες.
Αξιόπιστες πηγές του Capital.gr ανέφεραν πως από τον Μάρτιο- Απρίλιο του 2015 μέχρι και σήμερα, οι διοικήσεις των ασφαλιστικών οργανισμών έχουν μεταφέρει κοντά στο 1 δισ. ευρώ από λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης συστημικών τραπεζών σε αντίστοιχους λογαριασμούς στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ίδια τα στοιχεία τα οποία δημοσιεύει κάθε μήνα η ΤτΕ, τα ρευστά διαθέσιμα των ασφαλιστικών οργανισμών που βρίσκονταν στις συστημικές τράπεζες έπεσαν από τα 2,774 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2015 στα 1,697 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2016 (-1,077 δισ. ευρώ ή -39%).
Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η "βουτιά" των καταθέσεων των ασφαλιστικών οργανισμών μεταξύ Μαρτίου –Απριλίου 2016, δηλαδή το μήνα πριν η κυβέρνηση περάσει το νέο Ασφαλιστικό (σ.σ. ψηφίστηκε στις 8.5.2016). Συγκεκριμένα, τα ρευστά διαθέσιμα τους στις συστημικές τράπεζες έπεσαν από τα 2,361 δισ. ευρώ που ήταν το Μάρτιο του 2016 στα …1,697 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2016 (-664 εκατ. ευρώ ή -28%).
Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο καταθέσεων στις συστημικές τράπεζες από τον Ιούλιο του 2008. Ακόμα και τον Ιούλιο του 2015, δηλαδή τον πρώτο μήνα των capital controls, οι καταθέσεις των ασφαλιστικών οργανισμών βρίσκονταν σε καλύτερο επίπεδο σε σχέση με τον Απρίλιο του 2016 (2,064 δισ. ευρώ έναντι 1,697 δισ. ευρώ).
Κύκλοι του Υπ. Εργασίας αναφέρουν στο Capital.gr πως τα κεφάλαια αυτά σε γενικές γραμμές μεταφέρθηκαν στην ΤτΕ και έγιναν ρέπος (σ.σ. ένα τύπος βραχυχρόνιου δανεισμού) με το Δημόσιο με στόχο την κάλυψη άλλων χρηματοδοτικών αναγκών του (μισθοδοσία υπαλλήλων, προνοιακά επιδόματα, κλπ).
Αφετηρία για αυτή τη μαζική μεταβίβαση κεφαλαίων από τις συστημικές τράπεζες στην ΤτΕ δεν ήταν άλλη από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου την οποία πέρασε η κυβέρνηση τον Απρίλιο του 2016 (δηλ. ενώ οδηγούνταν σε πλήρες αδιέξοδο η τότε διαπραγμάτευση με τους δανειστές).
Σύμφωνα με αυτή την ΠΝΠ, τα πλεονάζοντα κεφάλαια του δημοσίων φορέων –μαζί και των ασφαλιστικών οργανισμών (με τη σύμφωνη γνώμη, όμως, των ΔΣ τους) πρέπει υποχρεωτικά να μεταφέρονται σε λογαριασμούς Ταμειακής Διαχείρισης της ΤτΕ.
Από αυτούς τους λογαριασμούς οι οποίοι εμπεριέχουν ρευστά των ταμείων προερχόμενο τόσο από ασφαλιστικές εισφορές, όσο και από επιχορηγήσεις του κρατικού προϋπολογισμού μπορεί η κυβέρνηση να δανείζεται από τους δημοσίους φορείς μέσω της διαδικασίας των ρέπος προκειμένου να καλύψει άλλες ανάγκες του δημοσίου, όπως μισθοδοσία ή ακόμα και την κρατική χρηματοδότηση προς τα συνταξιοδοτικά ταμεία.
Ως βασικό πλεονέκτημα για αυτή τη μεταφορά κεφαλαίων από τις συστημικές τράπεζες στην ΤτΕ αναφέρουν κύκλοι του Υπ. Εργασίας το συγκριτικά τεράστιο επιτόκιο με το οποίο δανείζεται το Δημόσιο από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς σε σχέση με εκείνο το οποίο τοκίζονται τα κεφάλαια αυτά στις συστημικές τράπεζες (3-3,5% έναντι 0,5% περίπου).
Από την άλλη μεριά, όσοι αντιτίθενται σε αυτή τη διαδικασία καυτηριάζουν το γεγονός χρησιμοποιούνται πόροι προερχόμενοι από ασφαλιστικές εισφορές για την καταβολή ακόμα και μισθών δημοσίων υπαλλήλων, ενώ δεν παραλείπουν να επισημαίνουν πως αυτό το by pass (από τις τράπεζες στην ΤτΕ) γίνεται σε συνθήκες που όλοι οι ασφαλιστικοί οργανισμοί "ματώνουν" κάθε μήνα για να συγκεντρώσουν τα αναγκαία κεφάλαια για την καταβολή συντάξεων και άλλων ασφαλιστικών παροχών.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα