Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Τουρκία: 50.000 εκκαθαρίσεις υπαλλήλων από τις υπηρεσίες τους

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | Τουρκία: 50.000 εκκαθαρίσεις υπαλλήλων από τις υπηρεσίες τους

- Αργεί ακόμη η «νίκη της δημοκρατίας» στην Τουρκία

- Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα στους ακαδημαϊκούς με εντολή Ερντογάν

 

 

Ανησυχία για τη στάση του Προέδρου - Σουλτάνου στο άμεσο μέλλον καθώς αρκετοί φοβούνται κλιμάκωση του αυταρχισμού και «κυνήγι μαγισσών»

 

 

«Το τελευταίο διάστημα έχω υπάρξει αρκετές φορές επικριτικός προς τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την ολοένα αυταρχικότερη κυβέρνησή του. Αλλά ένα στρατιωτικό καθεστώς σαν και αυτό που οι συνωμότες του πραξικοπήματος προσπάθησαν να εγκαθιδρύσουν το βράδυ της Παρασκευής θα ήταν όχι μόνο παράνομο αλλά επίσης πολύ πιο καταπιεστικό και αιματηρό. Ο λαός της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων αρκετών από τους πολιτικούς αντιπάλους του κ. Ερντογάν, ορθώς το απέρριψε».

Αυτά γράφει σε άρθρο του στους «Τάιμς» της Νέας Υόρκης ο γνωστός τούρκος δημοσιογράφος Μουσταφά Ακιόλ στον απόηχο των όσων δραματικών εκτυλίχθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία εκφράζοντας την ικανοποίησή του που η πατρίδα του εξακολουθεί να κυβερνάται από τη νόμιμη κυβέρνησή της. «Συνεπώς κέρδισε τελικά η δημοκρατία;» διερωτάται ωστόσο ο κ. Ακιόλ και υποστηρίζει ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμη για να αποφανθεί κανείς για αυτό».

Αλλά τα συμπεράσματα που μπορούν να αντληθούν από τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου είναι πολλά. Και κάποια από αυτά είναι θετικά, σημειώνει ο τούρκος δημοσιογράφος.

 

Δημοκρατικά αντανακλαστικά και παρανοϊκά επιχειρήματα

Πρώτον, η Τουρκία δεν είναι πλέον η χώρα όπου τα τανκς καταλαμβάνουν τους δρόμους και ο στρατός εκφοβίζει και καθυποτάσσει τους πολίτες κάθε φορά - όπως συνέβη το 1960, το 1971, το 1980 και ξανά το 1997 - που οι ηγέτες του θεωρούν πως οι εκλεγμένες κυβερνήσεις δεν πορεύονται με βάση τις ιδρυτικές αρχές του σύγχρονου τουρκικού κράτους. «Οχι, αυτή τη φορά ο τουρκικός λαός κατέβηκε στους δρόμους και αντιμετώπισε τους εξεγερμένους στρατιώτες» αναφέρει ο κ. Ακιόλ.

Δεύτερον, πολλά από τα «παρανοϊκά»  επιχειρήματα που προέβαλλε επί χρόνια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά την εξύφανση συνωμοσιών από τις κοσμικές δυνάμεις της χώρας με στόχο την απομάκρυνσή του από την εξουσία απέχουν παρασάγγες από την πραγματικότητα καθώς «όταν βγήκαν τα τανκς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επιχειρηματικές ενώσεις και ΜΜΕ πήραν ξεκάθαρα θέση κατά της απόπειρας πραξικοπήματος» υπενθυμίζει ο κ. Ακιόλ υποστηρίζοντας πως «η τουρκική κοινωνία έχει εσωτερικοποιήσει τη δημοκρατία και οι κοσμικές δυνάμεις, παρά τις ενστάσεις τους σχετικά με τον ισλαμισμό της κυβέρνησης Ερντογάν, αναζητούν λύσεις μέσω δημοκρατικών πολιτικών».

Τρίτον, η απόπειρα κατάληψης της εξουσίας από μια μειοψηφία του στρατού αποδεικνύει επίσης ότι οι μακροχρόνιες ανησυχίες του τούρκου προέδρου σχετικά με τη δράση ενός «παράλληλου κράτους» στην Τουρκία τελικά δεν ήταν αβάσιμες. Ο εξόριστος στις ΗΠΑ κληρικός Φετουλάχ Γκιουλέν αρνείται την εμπλοκή του κινήματός του στην απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά την ίδια ώρα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ενεπλάκησαν υποστηρικτές του. Και αποτελεί γεγονός πως, πέρα από την κυβέρνηση, από αυτές τις δηλώσεις περί μη συμμετοχής γκιουλενιστών στο αποτυχημένο πραξικόπημα δεν πείθονται ούτε ανεξάρτητοι, κοσμικοί αναλυτές. «Η εμπλοκή του κινήματος στην απόπειρα πραξικοπήματος φαίνεται πολύ πιθανή και η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να το λάβει υπόψη αυτό» δηλώνει από την πλευρά του και ο Μουσταφά Ακιόλ.

Τέταρτον, το επόμενο διάστημα ο τουρκικός λαός αλλά και η διεθνής κοινότητα θα γίνουν μάρτυρες μιας κλιμάκωσης της καταστολής με στόχο την πάταξη των πραξικοπηματιών και των γκιουλενιστών, με τον κ. Ακιόλ να προειδοποιεί για το ενδεχόμενο να ξεκινήσει «ένα άγριο κυνήγι μαγισσών» όχι μόνο στον στρατό αλλά επίσης στο εσωτερικό της Αστυνομίας και του δικαστικού σώματος.

Πέμπτον, η αιματηρή αυτή απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας θα ενισχύσει σημαντικά τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος «αναδείχθηκε ο νικηφόρος υπερασπιστής του έθνους ενάντια σε μια συνωμοσία - πραγματική αυτή τη φορά -, ενώ ισχυροποιήθηκε και ο δεσμός του με τους ψηφοφόρους» αναφέρει ο κ. Ακιόλ, τονίζοντας ταυτόχρονα πως αυτό που δεν είναι σίγουρο είναι «το πώς ο πρόεδρος θα χρησιμοποιήσει την ισχύ του».


Περισσότερος αυταρχισμός ή εθνική ενότητα;

«Αν ο κ. Ερντογάν είναι συνετός, θα εκτιμήσει τη στήριξη που έλαβε από την κοσμική αντιπολίτευση - συμπεριλαμβανομένου και του κύριου φιλοκουρδικού κόμματος - και θα σταματήσει να την εκλαμβάνει ως εχθρική απέναντί του. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευκαιρία για εθνική ενότητα και συμφιλίωση έπειτα από πολλά χρόνια διχαστικής διακυβέρνησης. (...) Αλλά αν ο κ. Ερντογάν χρησιμοποιήσει τη δύναμή του για να οικοδομήσει ένα ακόμη πιο αυταρχικό πολιτικό σύστημα,  να αυξήσει τις εξουσίες της προεδρίας και να υπονομεύσει το σύστημα ελέγχων και ισορροπιών, τότε η τουρκική δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο. Αν διατηρήσει την Τουρκία στον δρόμο του διχασμού των προηγούμενων ετών, το άμεσο μέλλον μοιάζει ζοφερό. Ο κ. Ερντογάν θα έχει αποτρέψει όλα τα πραξικοπήματα και θα έχει κερδίσει όλους τους πολέμους, αλλά η ειρήνη την οποία χρειάζεται η Τουρκία θα εξακολουθεί να είναι πολύ μακριά» καταλήγει ο κ. Ακιόλ.


Γενικευμένο Πογκρόμ - Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα στους ακαδημαϊκούς με εντολή Ερντογάν

Στρατιωτικοί, δικαστικοί, εκπαιδευτικοί σε όλη την εκπαίδευση,  στο στόχαστρο του Προέδρου-Σουλτάνου.

Πάνω από 50.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους στο τουρκικό Δημόσιο, τις ένοπλες δυνάμεις και το δικαστικό σώμα με εντολή του Προέδρου - Σουλτάνου

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η τουρκική κρατική τηλεόραση την Τρίτη, το υπουργείο Παιδείας ζήτησε την παραίτηση 1.577 κοσμητόρων από τα πανεπιστήμια της χώρας. Η σχετική εντολή δόθηκε από το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης και αφορά τους κοσμήτορες τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Παράλληλα, με εντολή Ερντογάν απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα των ακαδημαϊκών δασκάλων.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Παιδείας της χώρας προχώρησε στην ανάκληση της άδειας άσκησης επαγγέλματος 21.000 δασκάλων που εργάζονται στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι 15.200 υπάλληλοι του υπουργείου μπαίνουν σε διαθεσιμότητα για υποτιθέμενες σχέσεις με το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πογκρόμ που έχει γίνει ποτέ στην παιδεία από την εγκαθίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας, καθώς 37.777 εργαζόμενοι σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης απομακρύνονται από την εργασία τους ή τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Στους αριθμούς αυτούς θα πρέπει να προστεθούν οι χιλιάδες περιπτώσεις διαθεσιμότητας και απομάκρυνσης στις ένοπλες δυνάμεις και στο δικαστικό σώμα, αλλά και σε άλλες υπηρεσίες του τουρκικού Δημοσίου, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από 50.000 διώξεις μέσα σε λιγότερο από τέσσερις ημέρες.

Η Τουρκία απομάκρυνε επίσης 492 μέλη του προσωπικού της ανώτατης ισλαμικής αρχής της χώρας, με την κατηγορία ότι εμπλέκονται στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και ότι είχαν «τρομοκρατικές» διασυνδέσεις.

Σημειωτέον ότι όλα αυτά συμβαίνουν πριν καν αρχίσει η επίσημη, συστηματική διερεύνηση του πραξικοπήματος από ειδική αρμόδια επιτροπή της τουρκικής Βουλής.

ΤΟ ΒΗΜΑ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Ιράν: Αγνοείται η τύχη της 25χρονης Τουρκάλας που παρενοχλήθηκε σεξουαλικά

15 Νοεμβρίου 2024, 19:58
- Συνελήφθη επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ   Φωτό: Pixabay.com Βίντεο δείχνει έναν άνδρα ντυμένο με στρατιωτική στολή ...

Χτύπησαν ξανά οι καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων, για πρώτη φορά από την πυρκαγιά του 2019

08 Νοεμβρίου 2024, 14:41
Λίγο πριν τις 10:30 το πρωί, οι καμπάνες χτύπησαν μία προς μία, προκαλώντας συγκίνηση ...

Τραμπ: Πώς θα πορευτεί στην εξωτερική πολιτική

08 Νοεμβρίου 2024, 00:06
– Οι 10+1 βασικές αρχές Υπάρχουν προβλέψιμες τάσεις πίσω από τον φαινομενικώς «απρόβλεπτο» Ρεπουμπλικανό ηγέτη; 5' ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0